Verzekeren


Boot verzekeren


Wil je altijd onbezorgd het water op met de boot? Zorg er dan voor dat je altijd op een juiste manier verzekerd bent. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende soorten verzekeringen zodat je geen zorgen hoeft te hebben en zonder risico's het water op kan gaan. Met een goede verzekering ben je verzekerd tegen schade en diefstal. Met een passende verzekering kun je onbezorgd genieten van iedere vaartocht.

5 vragen en antwoorden

Veel mensen vragen zich af of een bootverzekering verplicht is. Een bootverzekering is in Nederland echter niet verplicht om af te sluiten. In bepaalde situaties ben je wel verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking (WA) af te sluiten. Denk hierbij aan een botenstalling, jachthaven of sommige delen van een vaargebied.

Er zijn verschillende soorten bootverzekeringen af te sluiten. Je kunt je boot alleen met een WA-dekking of een aanvullende dekking verzekeren. Bij een bootverzekering geldt hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de kosten zijn. De goedkoopste verzekeringen zijn dus meestal WA-verzekeringen. Maar een WA-dekking vergoedt niet alle risico's.

Kleine boten met minder 4 pk-vermogen hoeven niet WA-verzekerd te worden. In sommige gevallen is dit gedekt door de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, mits je deze hebt afgesloten. Dit kan per verzekeraar verschillen. Dus valt dit niet onder jouw particulierenverzekering dan is het altijd verstandig om een WA-dekking af te sluiten.

WA-bootverzekering

Met een WA-dekking worden alleen de kosten van de materiële schade en/of letselschade die veroorzaakt worden bij anderen vergoed. In het geval dat je zelf ook schade hebt aan de boot dan wordt deze met een WA-bootverzekering niet vergoed.

Aanvullende bootverzekering

Het is een afweging om jouw boot wel of niet aanvullend te verzekeren. De afweging hangt af van de waarde van je boot, hoe vaak je vaart en of jouw financiële situatie de eventuele onverwachte kosten kan dragen. Dit is voor iedere booteigenaar anders. Bij een aanvullende bootverzekering betaal je extra premie. Wat een aanvullende verzekering precies inhoudt, is per verzekeraar verschillend. Bedenk bijvoorbeeld wat je wilt verzekeren: de inboedel aan boord, diefstal, brand of bijvoorbeeld blikseminslag. De hoogte van de vergoeding en van de dekking zijn verschillend per aanbieder. Uiteindelijk bepaal je zelf welke soort verzekering bij jou en je boot past. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en opties bij verschillende bootverzekeraars.

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt bij schade aan de boot. Dit hangt af van het type en de waarde van de boot. Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen. Dit kan een premiekorting opleveren, wat weer in de maandlasten scheelt. Denk alleen wel goed na over je financiële situatie en over de vraag of je de eventuele kosten van het eigen risico kan dragen.

De aanschafwaarde van een nieuwe boot is de dagwaarde. Bij een tweedehands boot is dat de dagwaarde en/of taxatiewaarde uit een taxatierapport of het bedrag waarvoor je de boot hebt aangeschaft.

Ga je vaak met je boot naar het buitenland? Of is je vaste ligplaats buiten Nederland? Dan is het raadzaam om te kijken naar het dekkingsgebied van je verzekering. Is je boot wel verzekerd in het land waar je boot verblijft? In het buitenland gelden vaak andere regels. In sommige landen is het verplicht om je boot te verzekeren. Dit geldt bijvoorbeeld in Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië.

Om je boot in het buitenland te verzekeren, heb je een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Dit bewijs moet je kunnen tonen wanneer je in het buitenland met je boot te water gaat. Het internationale verzekeringsbewijs kun je opvragen bij de verzekeraar. Doe dit wel tijdig zodat je het mee kunt nemen op het moment van vertrek.


Ben je op zoek naar een verzekeraar? Denk altijd aan je persoonlijke situatie bij het afsluiten van een verzekering.


© 1996 - 2020 Boten.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.