Nieuwe generatie brandveiligheid

Artikel - Nieuwe generatie brandveiligheid

Artikelen Ardexx Brandblussers
Nieuwe generatie brandveiligheid

“Een plezierjacht is dinsdagnacht helemaal uitgebrand in Amsterdam Noord. Het jacht lag in de jachthaven aan de Sixhavenweg. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen, stond de boot al in lichterlaaie en was deze niet meer te redden. Het vuur greep razendsnel om zich heen en verwoestte het hele jacht. Voor zover bekend vielen er geen gewonden. De brandweer heeft de brand geblust.”

Zomaar een nieuwsbericht over het uitbranden van een plezierboot. Denk niet dat met zoveel water in de buurt het risico beperkt is. Een boot wordt gebouwd uit brandbaar materiaal, tot op de waterlijn blijft er niets van over. Koken, elektra en de motor(brandstof) vormen aan boord het grootste risico. Veiligheidsmaatregelen om deze schade te voorkomen zijn onontbeerlijk en vaak zelfs verplicht. Een snelle motorboot dient van het BPR een deugdelijke brandblusser aan boord te hebben, voor andere jachten geldt de morele verplichting een beginnende brand snel en adequaat te kunnen blussen.

Het Nederlandse Ardexx is producent van een serie innovatieve brandblussers die ook aan boord levensreddend werk kunnen verrichten. Onlangs introduceerde Ardexx de kleinste brandblusser ter wereld. Een milieuvriendelijk exemplaar aangezien drijfgas niet nodig is. De brandblussers hebben het keurmerk van KIWA-NCP en voldoen daarmee aan de Nederlandse en Europese richtlijnen. Met een gewicht van 280 gram en lengte van slechts vijftien centimeter is deze blusser eenvoudig met één hand, onder iedere hoek te bedienen. De gebruikte blusstof is schuim. In tegenstelling tot bluspoeder brengt dit geen schade toe aan elektrische apparatuur. Dit handzame brandblussertje is speciaal ontwikkeld voor de bekende huis- tuin- en met name keukenbranden. Ongeveer vijf liter brandend frituurvet is in een handomdraai geblust. Het compacte formaat maakt dat je het makkelijk bij de hand houdt om snel in te kunnen grijpen. Voor alle branden is de kleine Kitchen-Exx echter niet geschikt. Met name wanneer er benzine wordt getankt is de Car-Exx brandblusser van Ardex een goede keuze.

A,B,C,D en F zijn de brandklassen die we in Europa kennen. Aan de klassen A, B en F wordt daarnaast nog een getal toegevoegd. Voor een A brand geeft het cijfer de grootte van het te blussen object aan en met het cijfer voor de B en F wordt het aantal liters aangegeven dat met de brandblusser geblust kan worden.

Brandklasse A is geschikt voor het blussen van vaste stoffen die je veel om je heen ziet zoals hout, papier, kleding, plastic of rubber. Met brandklasse B blus je vloeistoffen zoals benzine, diesel, terpentine en olie. Brandende vloeistoffen als keukenolie of vet vallen niet onder deze categorie.

Brandklasse C, deze is geschikt voor het blussen van gasbranden. Wanneer je echter de gastoevoer dichtdraait zal de gasbrand snel over zijn. Als er nog steeds vuur is zal dit waarschijnlijk onder de brandklasse A of B vallen en deze kunnen dan ook met een blusser die daarvoor geschikt is geblust worden. Brandklasse D is geschikt voor het blussen van metalen zoals magnesium of lithium. Brandklasse F tenslotte is bedoeld voor het bestrijden van brandend frituurvet of olie, zowel dierlijk als plantaardig. Voor de Ardexx blussers geldt verder dat alle types gebruikt kunnen worden op apparatuur waar tot 1000 Volt spanning op staat. Je moet dan wel 1 meter uit de buurt blijven.

De Car-Exx brandblusser van Ardexx is voor branden in klasse 3A, 21B en 5F geschikt en daarmee een prima allrounder aan boord. Er is een speciale antivries aan toegevoegd zodat in de winter tot -20, het apparaat bruikaar blijft. Met een schuimblusser blijft nevenschade beperkt waarmee de marifoon of magnetron niet door het blussen zelf beschadigd raken. Ook is de Car-Exx compact. Het vindt eenvoudig een goed bereikbare plaats zonder in de weg te hangen. De bediening is intuïtief en omdat de blusser uit lichtgewicht materiaal is opgebouwd, heb je aan één hand genoeg. De Car-Exx weegt slechts 1,5kg.

Typisch een product waar je na de houdbaarheidsdatum naar kijkt en het zonde vindt. Nooit gebruikt. Toch is dat iets om te vieren. Maak er een feestje van en koop een nieuwe. Concessies aan de veiligheid van je opvarenden en jezelf dragen niet bij aan onbezorgd vaarplezier.

Info
Ardexx B.V.
Langeweg 1-G
3233 LM Oostvoorne
0181-320376
info@ardexx.com
www.ardexx.com

Facebook Comments "Nieuwe generatie brandveiligheid"
                         my-ip