Stilmotion, geruisloos de toekomst in

Artikel - Stilmotion, geruisloos de toekomst in

Stilmotion, geruisloos de toekomst in


In recordtijd leverde Stilmotion maar liefst 25 elektrisch aangedreven sloepen aan het start up rondvaartbedrijf Kinboat uit Amsterdam. Stilmotion had hier slechts vijf maanden de tijd voor nodig en leverde een opmerkelijke en zeer innovatieve ‘solarsloep’, de Stil 9.30-solar.

Het gaat goed met het elektrisch varen in Nederland, het aantal speciale routes voor elektrisch aangedreven schepen neemt toe. De grote steden streven naar minder CO2 uitstoot en Amsterdam neemt hierin een voortrekkersrol. De hoofdstad streeft naar een binnenstad waar alleen ‘fluisterboten’ toegang hebben, en wil dat nog voor 2020 gerealiseerd hebben.

Goos Watersport BV
Ondernemer en gepassioneerd watersporter Klaas Goos uit het Friese Grou had al snel het ‘elektrisch varen virus’ te pakken. Het geruisloos (stil) varen waarbij optimaal van de omgeving kan worden genoten bekoorde Klaas Goos vanaf het eerste moment. De techneut in hem werd tevens geprikkeld door de vele mogelijkheden en toepassingen die hij voorzag. Goos Watersport startte in 1997 als mobiel technisch bedrijf. Al snel groeide Goos Watersport uit tot een bedrijf van formaat met vier ankerpunten: scheepstechniek, yachtpainting, verkoop en (winter)stalling, In het technische deel van het bedrijf bevind zich een afdeling die volledig is gespecialiseerd in de reparatie en service van nautische elektro motoren van diverse merken. “Er kan maar weinig op tegen de ongekende mogelijkheden van de elektrische aandrijving en de mogelijke combinaties - ook buiten de watersport - die gemaakt kunnen worden”, meent Klaas Goos. “De elektromotor bestaat al heel lang maar de toepassing in de watersport word nog niet optimaal benut. Mijn uitdaging ligt in het doorontwikkelen en toepassen van de technische mogelijkheden en combinaties die een elektrisch aangedreven boot biedt.” Goos ontwikkelt zichzelf voortdurend en tracht zijn bevlogenheid en kennis over te brengen op zijn personeel. In 2013 werd Goos hiervoor beloond toen Goos Watersport BV tot HISWA opleidingsbedrijf van het jaar werd uitgeroepen.


Stilmotion
De passie voor het elektrisch varen leidde in 2001 tot het oprichten van Stilmotion. Het bedrijf staat voor alles wat “Stil” vaart. Dit wordt kenbaar in de merken Stilboats, Stilhouse, Stilenergy en natuurlijk Falcon sailing en een importeur schap voor de Benelux van Northman Yachts. De eerste boot, de Stil 6.20 Classic, werd als pasklare elektrische boot verkocht met het principe van een dag varen en nacht laden. Toentertijd vrij bijzonder maar nu met een productie van een kleine 65 elektrische schepen per jaar toch al een echte markt te noemen. De Hoogwaardige en zeer efficiënte productie wordt vergezeld door keurmerken als iso 9001, Germanisher Lloyds, EN 1090, en als een van de weinige in composiet productie een lean manufacturing certificaat. Stilmotion ontwikkelde zich als een specialist op het gebied van stilvaren met haar eigen systemen en technisch hoogstaande elektromotoren, poddrives en schroefassystemen. Het aanbod van Stilmotion bestaat uit de Stilboats 5.50, 6.15, 6.60, 7.50 en vlaggenschip de Stil 9.30.

De 5.50 is de enige aluminium boot in het aanbod en heeft een stoere rompvorm. Deze boot, veel gebruikt door verhuurbedrijven, heeft standaard een 2.0 kW poddrive waarmee moeiteloos een hele dag kan worden gevaren. De Stil 5.50 biedt een zee van ruimte. De vier andere modellen hebben de klassieke reddingsboot uitstraling met een prachtige spitsgat en een fraaie zeeg. Ook de 6.15, 6.60 en de 7.50 worden uitgerust met een Stilpod elektromotor en vier onderhoudsvrije AGM of Lithium accu’s. Een dag varen is een nacht laden zodat de volgende dag weer zorgeloos het ruime sop gekozen kan worden.

Stil 9.30-solar
Nieuw is de Stil 9.30-solar die met de opdrachten van Amsterdam en Berlijn vliegend van start is gegaan. De eerste 15 boten voor Amsterdam zijn in 5 maanden in eigen huis ontworpen, modellen gemaakt, mallen geconstrueerd en de gehele productie van 15 stuks afgeleverd voor het prestigieuze evenement Sail Amsterdam. Deze opdracht in een zo korte tijd realiseren was alleen mogelijk door de zeer efficiënte productie en het dynamisch team dat hier aan heeft gewerkt. De schepen zijn scheepvaart inspectie goedgekeurd voor 40 personen open rondvaart. Door de efficiënte rompvorm en hoogwaardige 100% elektrische aandrijving van de stil 9.30-solar bedraagt de vaartijd in steden 2 dagen zonder netkoppeling. De schepen zijn voorzien van een aluminium frame met daarin zes grote zonnepanelen. Deze panelen zorgen ervoor dat de boot 50% van zijn jaarlijks verbruikte energie vermogen zelf terug levert aan het netwerk. Natuurlijk is het geheel modulair en kan er bij stralend weer zonder dak gevaren worden. Het dak en de panelen zijn met twee man gemakkelijk te installeren of weg te nemen indien er geheel open kan worden gevaren. De doorvaarthoogte is op 1.80 mtr gehouden zodat er gevaren kan worden in de meeste Europese steden en rondvaart gebieden. Voorin bevindt zich een afgesloten toilet wat eventueel met een vuilwatertank kan worden gecombineerd. Om het aanbod zoveel mogelijk aan te kunnen passen aan de klant zijn er modules te krijgen voor spoelgedeelte, keukengedeelte en voor de particuliere markt ook een vergrote toilet module. Door deze gemoduleerde werkwijze kan het schip dan ook voor meerdere toepassingen worden geproduceerd. Standaard wordt de boot met een podmotor geleverd en afhankelijk van de wens van de klant kan er geüpgrade worden tot een vermogen van 75kW. Eenmaal aangesloten op het lichtnet kan er direct terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. De sloepen (10 stuks) zijn zelfs voorbereid om bij een stroomstoring of netwerkdip het lichtnet te ondersteunen met een powerbank optie van 350 kW. Ook de smart grid oplossing van Stil Energy waarbij de boten als energiebuffer dienen voor bijvoorbeeld een huishouden, zijn in deze sloepen voorbereid. Met deze ontwikkeling gaat het bedrijf Stilmotion geruisloos de toekomst in!


Technische specificaties Stil 9.30-solar
Lengte 9.43 m.
Breedte 3.10 m.
Diepgang 0.60 m.
Doorvaarthoogte 1.40 m.
(incl. solarkap: 1.80 m.)
Bouwmateriaal Polyester (handlayup)
Motor elektromotor van 7,5
tot 75 kW
Prijs vanaf € 34.500,-
(excl. BTW)

Stilmotion.nl
Singel 24
9001 XW GROU
Nederland
www.stilmotion.nlFacebook Comments "Stilmotion, geruisloos de toekomst in"
                         my-ip