A28 Watersport

Artikel - A28 Watersport

grand Nederlands vakwerk op ambachtelijk wijze gemaakt

Nederlands vakwerk op ambachtelijke wijze gemaakt in een oud Gronings scheepstimmerbedrijf. Met de houtschaaf in de hand en het zweet op de kop, daaruit spreekt ouderwetse liefde voor het vak. Deze vakmensen hebben het van grootvader op vader geleerd en weten precies hoe het hoort.Roer met vinnen
De Florijnsloep is een overnaadse rondspant met een aangehangen roer met twee zijvinnen, die ervoor zorgen dat de sloep bij alle snelheden puur op de waterlijn blijft varen en daarmee de beste efficiƫntie bereikt qua snelheid en brandstofgebruik. Die vinnen kunnen daarnaast ook gebruikt worden als opstap en samen met de handgreep op de spiegel als zwemtrap worden gebruikt. Ook achteruitvaren kan daardoor in een nagenoeg rechte lijn omdat de schroefwerking bijna helemaal wordt opgeheven. Hierdoor is het makkelijk manoeuvreren en kan met een redelijk lichte motor een behoorlijke kruissnelheid worden gevaren.

De sloep heeft een lengte van 6.12 m, een breedte van 2.22 m en een maximale diepgang bij volledige belading van 0.55 m. De doorvaarthoogte varieert tussen 1.02 m en 0.92 m met de buiskap naar beneden, afhankelijk van het aantal personen aan boord. De Florijnsloep heeft een CE type C goedkeuring, is ontworpen voor het varen in kustwateren, grotere baaien, riviermondingen, meren en rivieren waarbij condities tot windkracht 6 en golfhoogten tot en met 2 meter kunnen worden doorstaan. Dit heeft, ondanks het geringe gewicht van 875 kg, te maken met de bouwwijze die zeer sterk is omdat er een extra geweven vezelmat wordt aangebracht in het polyester van de romp. Verder zijn bodem en romp rondom met elkaar verlijmd waardoor extra torsiestijfheid ontstaat en een luchtkamer gevormd wordt voor extra drijfvermogen. Daardoor blijft bij een belasting van 6 volwassen personen met volledige bagage deze sloep altijd nog 20 cm boven het water uitsteken.

Technische gegevens
De waterverplaatsing (beladen) is 1375 kg, het leeg gewicht maar +- 1000 kg.
De boot wordt aangedreven door een Vetus 2 cilinder diesel van 12 of 16pk die met trillingsdempers gemonteerd is op de in gelamineerde, verzwaarde fundering. De motor staat in een goed geluiddempende kist in het midden van de kuip die schuin naar achteren geklapt kan worden voor het regelmatige kleine onderhoud.
Aandrijving is door middel van een watergesmeerd schroefassyteem met Vetus schroef en geluiddemper op de gepolijste RVS uitlaatdoorvoer met terugslagklep. Waterafscheider, groffilter en brandstofafsluiter zijn standaard. Het motorpaneel heeft een toerenteller, voltmeter en controlelampjes.
In de stuurstand een hydraulische stuurcilinder en stuurpomp met noodafsluiter door middel van een driewegklep. Ook is er een voorziening voor een noodhelmstok. De meter van de 42 liter brandstoftank in de voorpiek zit aan de zijkant van de stuurstand evenals een 12V aansluiting voor accessoires. Verder een handbediende lenspomp en brandblusser plus een blusopening met breekglas aan de voorzijde van motorkast. Het voor- en achterdek zijn zelflozend met hoogglans gepolijste huiddoorvoeren en het schip is goed afgewerkt.
De bolder aan de voorkant zit verankerd op een stalen plaat zodat er zonder problemen gesleept kan worden. De geleiders voor de landvasten hebben zowel aan de binnen- als de buitenzijde RVS beschermstrippen om de lak niet te beschadigen.
De deksels van de opbergruimtes zijn licht en sterk door de ingebouwde schuimkern. In zowel de voor- als achterplecht zijn makkelijk waarneembare luiken met een snapsluiting. Ook bijzonder is de constructie rondom de boot voor de kabelaring. Hiervoor is een speciale holling aangebracht aan de bovenkant waar romp en dek samenkomen, zodat de kabelaring altijd op zijn plaats blijft zitten zonder steunen of schroeven. Compleet betekent in dit geval met potdeksel, vloer, voor- en achterdek, tafel op de motorkist van teak, een kabelaring met kopleguaan, complete kussenset en een buiskap.
De uitvoering is in alle details goed en er zijn goede kwaliteit materialen gebruikt. De boot vaart makkelijk en licht stabiel op het water. Met weinig motor vermogen is de rompsnelheid van 10 km te bereiken. Een beetje gas erbij en je scheert met 12 km door het water. De stabilisatoren op het roer werken perfect, ze houden de sloep bij elke snelheid op de waterlijn. Dit is relaxed varen.

De koper krijgt een volledige garantie van 2 jaar en op de Vetus motor wordt door de motorfabrikant een garantietermijn van 5 jaar afgegeven.


Voor meer informatie:
A28 Watersport
Meerweg 145A
9752 XA Haren
Telefoon: (050) 280 66 40
info@florijnsloep.nl
www.florijnsloep.nl


De Florijnsloep is een op en top Nederlands product


Facebook Comments "A28 Watersport"
                         my-ip