Varen in een andere wereld

Artikel - Varen in een andere wereld

grand De grote lus van Wielkopolska
Varen in een andere wereld

Op uitnodiging van het Pools Informatiebureau voor Toerisme is Boten.nl Magazine in de gelegenheid gesteld een bijzonder vaargebied te verkennen. Met 800km over de weg relatief dichtbij maar met een enerverende tocht van 3 weken ook binnendoor op eigen kiel te varen. Charterschepen bieden de derde mogelijkheid om de grote lus van Wielkopolska te ervaren. Een “rondje” van 600km over de rivieren Warta en Notec met een 100-tal idyllische meren als toegift. Het blijkt een eldorado voor alle vormen van watersport te zijn.


Poznan is de belangrijkste stad in de regio. Voor een groot deel verwoest in de tweede wereldoorlog maar prachtig gerestaureerd met een aangename mengeling van echt oud en herbouwd in dezelfde stijl. De stad heeft een rijke geschiedenis en dito uitgaansleven. De Warta stroomt er doorheen maar een jachthaven heeft de stad nog niet. Al te lang zal dat niet meer duren, het gebied is volop in ontwikkeling om watertoerisme te stimuleren met diverse kleine marina’s als voorlopig resultaat. Op de eerste dag van ons verblijf stappen we aan boord van een Argo 8.50 motorboot die in de splinternieuwe passantenhaven van Obrzyck ligt afgemeerd voor een tocht over de Warta.

Met een kleine 5km stroomsnelheid in de rug meanderen we door een glooiend coulisselandschap De Warta is niet al te diep waardoor het aan te bevelen is binnenbochten te vermijden. De stroom deponeert daar zand terwijl het de buitenbocht op een redelijke diepte houdt. Navigeren is daarmee een leuke klus, spannender dan bloedeloos rechtuitvaren in een aangeharkt Hollands kanaal. Toch zijn er ook overeenkomsten met Nederlands vaarwater. Op het heuvelachtige na is flora, fauna en het klimaat vergelijkbaar met Hollands binnenwater zoals het vroeger was. Ongerepte oevers, schoon water, nergens zwerfvuil en vooral een weldadige rust. Op de eerste vaardag zijn we welgeteld één andere boot tegengekomen.

De eerste stop is er één om nooit te vergeten. Chorzępowo Przystań heet de marina met Grzegorz Borowski als charismatische havenmeester. Hier krijgt het woord marina een andere betekenis. Aanleggen doe je door de boeg in de oever te prikken met een anker in het gras om hem daar te houden. Reserveren hoeft niet tenzij je mee wil eten. In dat geval wordt je overvloedig in de watten gelegd met gerechten uit de traditionele Poolse keuken. In niets lijkt deze plek op een nautisch pretpark met slagbomen zoals we dat in Nederland kennen en toch is er alles wat je hartje begeert. In deze eigenzinnige sfeer verdwijnt het laatste restje westerse stress als sneeuw voor de zon en dreigen we niet meer weg te willen. Toch moet dat want er is nog veel meer te zien en te beleven.
www.chorzepowo.pl

We varen naar de haven van Miedzychod waar een transfer wacht naar Olandia. Een 17e eeuwse hoeve met landerijen en vele bijgebouwen die net zo Hollands zijn als het klinkt. In vroeger tijden vestigden zich hier Nederlandse immigranten die een grote invloed hebben gehad op de landbouw en veeteelt in deze regio. Met Europese steun is alles in oude luister hersteld en doet het tegenwoordig dienst als spa-, wellness-, conferentie- en vakantie resort. Als Hollander wordt je er met extra open armen ontvangen. Gastvrijheid ligt in de Poolse landsaard besloten en dat is hier niet anders.
www.olandia.pl

De tweede dag van onze tocht gaat over de Notec. Een wat smallere maar diepere rivier met een stroomsnelheid van rond de 2km. Wanneer je de gehele lus vaart kun je hier het makkelijkst stroomopwaarts varen om maximaal te profiteren van de stroom mee op de Warta. We passeren hier een tweetal sluizen met een behoorlijk verval. Een wachttijd is er niet, op deze dag zijn we geen enkele andere boot tegengekomen. Wel zijn de sluizen handbediend dus wisselen van sluisdeur duurt wel even. Wat opvalt is de netheid van alles.
Zo schoon als het water en de oevers zijn, is ook het sluiscomplex. Na een paar uur slenteren tussen landerijen en bossen bereiken we Wrzeszczyn waar we in een aangename lucht- en watertemperatuur aan het suppen gaan. Bezoek onze facebook pagina voor een indruk van onze staande peddelkunsten. Aansluitend lunchen in de open lucht, verzorgd door een prima cateraar. Op deze plek bevinden zich slechts een enkele steiger, sanitair en een picknickplaats. Het doet je realiseren hoe veel weinig kan zijn.

Normaal doe je het met de boot maar een vol programma noopt ons met de auto naar Czarnkow waar we een wat grotere marina bezoeken, gelieerd aan de plaatselijke brouwerij. Zowel het bier als de haven zorgen voor een aangenaam verpozen. De marina is splinternieuw en uitgerust met alle voorzieningen om een boot veilig weg te leggen. Zo’n 50 ligplaatsen zijn beschikbaar. Zodra dit te weinig is ligt een tweede deel al klaar om tot haven ingericht te worden. Charterschepen worden hier ook aangeboden. Degelijke Hollandse staalbouw waar je met een man of 8 mee op pad kan. Zonder schipper te huur voor € 81.- per dag, je moet dan wel een vaarinstructie van ca. 2 uur ondergaan. Met schipper bedragen de kosten € 115,- per dag.
www.czarnkow.pl

In Dwor Debogora sluiten we deze inspirerende rondreis af. Een landhuis in Engelse stijl vormt in het bos, aan een meertje, een waardig decor. Het is een hotel maar je waant je bij je beste vrienden op bezoek. Een overvloedig diner met gerechten uit de traditionele Poolse keuken valt ons ten deel. Een andere verrassing is een militair museum op het terrein waaruit we met een amfibie legervoertuig een spectaculaire vaartocht over land maken.
www.debogora.pl

Watersporten in Polen. Voor vertrek keken we er wat sceptisch tegenaan maar dat bleek toch echt onterecht te zijn. Wanneer je Hollands vaarwater op waarde weet in te schatten, is de regio Wielkopolska de overtreffende trap. In een vergelijk staan de voorzieningen op een wat lager niveau maar dat is tegelijkertijd ook weer onderdeel van de charme in dit nog ongerepte gebied.

De taal kan een barrière vormen maar de enkele havenmeester die geen Engels of Duits spreekt wil zo graag goed doen dat het met handen en voeten ook wel lukt om uit te leggen wat je bedoeld. Daarbij zijn een routeplanning, vaaraanwijzingen over waterstanden, doorvaarthoogtes en eventuele stremmingen online te raadplegen in gewoon Nederlands op de site van het regionale bureau voor toerisme.

Voor een goede reisvoorbereiding tenslotte staat de Poolse Organisatie voor Toerisme in Amsterdam tot je beschikking met een duidelijke site vol informatie. Bellen kan natuurlijk ook, men spreekt uitstekend Nederlands met een alleraardigste tongval.

Voor meer informatie:
Pools Informatiebureau voor Toerisme
Jan Luijkenstraat 12 BG
1071 CM Amsterdam

tel. +31 (20) 620 93 99
e-mail: magdalena.stoch@polen.travel
web: www.polen.travel/nl
Informatie uit de regio zelf:
nl.wielkopolska.travel
Facebook Comments "Varen in een andere wereld"
                         my-ip