Classic Boats Amsterdam

Artikel - Classic Boats Amsterdam

HTML Generator Sample Page

Classic Boats Amsterdam

Restauratie en onderhoud aan houten schoonheden

Door Laurens Koster

Zeg Riva en iedereen weet over welke boot het gaat. Het subtiele lijnenspel, de perfecte afwerking met veel chroom, een wonderschoon dashboard en een net zo comfortabele als kleurrijke indeling staan sinds de 60er jaren model voor de huidige sportbotenontwerpen. Klassieke houten Riva’s worden niet meer gebouwd. Jammer want mahoniehout als bouwmateriaal brengt een boot tot leven. Veel meer dan waar het wat kille polyester toe in staat is. Maar hout heeft ook een nadeel, het onderhoud vraagt wat meer inspanning dan een simpel poetsbeurtje. Toch hoeft dat je niet te weerhouden om het avontuur aan te gaan met zo’n klassieke beauty. Classic Boats Amsterdam is een werf die geheel gespecialiseerd is in reparatie en onderhoud aan klassieke houten runabouts, ook een totale refit is hier in een stel betrouwbare rechterhanden.

De mensen achter deze werf zijn Paul Uijttenhove en Tom Hemelaar. Al lange tijd bevriende vaklui met veel liefde voor klassieke schepen. Ze besloten in 1986 samen een restauratiebedrijf voor dit culturele erfgoed op te starten. Onder de naam Woodcraft is daarmee een goede naam opgebouwd. In 1996 kwam Dieter Hoheisel het team versterken en sindsdien werken zij in een los verband samen om hun gemeenschappelijke hartstocht te delen. In 2000 was de in 1936 opgerichte jachthaven "De Hoop" aan het Nieuwe Meer te koop. Op slechts 400 meter afstand van de toenmalige locatie. Samen pakten zij deze unieke kans wat resulteerde in een full service watersportbedrijf met 42 ligplaatsen, winterstalling, reparatie en onderhoud, alles toegesneden op klassieke houten boten. .

Inmiddels wordt met een team van jonge enthousiaste specialisten uitzonderlijk mooie dingen gemaakt. Classic Boats heeft een gedegen reputatie in het volledig restaureren van klassiekers met een focus op mahonie runabouts. Niet alleen Riva maar ook Chris*Craft, Pedrazzini of Boesch. Daarnaast zijn klassieke houten zeiljachten of Scandinavische Pettersons en Snipa’s ook welkom. De werf heeft een goed geoutilleerde werkplaats en is uitgerust voor alle uiteenlopende disciplines waar je als restaurateur mee te maken krijgt.

In de werkwijze van Classic Boats Amsterdam staat een optimale balans tussen authenticiteit, levensduur, betrouwbaarheid en veiligheid centraal. Daar gaat men behoorlijk ver in. Toch zijn er ook hedendaagse ontwikkelingen die een houten boot sterker en onderhoudsvriendelijker maken zoals de tegenwoordig veel gebruikte epoxysystemen. Zonder het karakter van een klassieker geweld aan te doen komt een gerestaureerde boot hiermee beter uit de loods van Classic Boats Amsterdam dan toen de originele werf de boot afleverde.

Lakwerk bestaat bij Classic Boats uit minstens 22 lagen PU lak. Dan pas is er volgens Paul, Tom en Dieter die schitterende bolle glans waarmee de schoonheid van een Riva of Chris Craft volledig tot zijn recht komt. Een normaal mens vindt 4 laagjes al heel wat.
Schade, achterstallig onderhoud of de tand des tijds vormen voor Classic Boats geen probleem maar een uitdaging. Alles kan worden gemaakt of vervangen. Ook hierbij wordt modernisme niet geschuwd. Wanneer bijvoorbeeld een toplaag na teveel schuren is weggesleten kan dit opnieuw worden gefineerd middels vacuüminjectie en epoxy. Of een gangenbouw die niet meer waterdicht is kan met nieuwe gangen worden uitgerust die uit twee lagen hout bestaan. Dit werkt veel minder waardoor het geen moeite meer kost een dergelijke bouwwijze waterdicht te krijgen. De klant is hierbij koning. Natuurlijk wordt er altijd een goed advies gegeven maar wanneer iemand daar vanaf wenst te wijken dan kan dat. Ook deelrestauraties zijn mogelijk.

Door de jaren heen zijn er vele houten schoonheden gerestaureerd, variërend van Iversens tot en met de illustere Riva Aquarama Special. Momenteel wordt een Chris Craft 17ft Sportsman aangepakt. Alle gangen zijn verwijderd en na reparaties aan de spanten opnieuw gemonteerd. Hiermee is het verband in de romp weer terug en kan deze klassieker uit 1953 aan een nieuw leven beginnen. Hoewel, die 22 laklagen moeten er nog wel op aangebracht worden. Maar hoe omvangrijk dat ook lijkt, voor Classic Boats is het met zoveel jaar ervaring een routineklus geworden met een resultaat waar iedere liefhebber van gaat watertanden.

Wanneer een boot mooi is zoals dat alleen vroeger getekend kon worden, is Classic Boats Amsterdam de aangewezen werf voor gedegen onderhoud of een allesomvattende restauratie.

Voor meer informatie:

Classic Boats Amsterdam

Jachthavenweg 42

1081 KA Amsterdam

Tel.: 031(0)20 6445817

Fax: 031(0)20 4043357

Mob: +316 21 83 11 77

info@classicboatsamsterdam.nl

www.classicboatsamsterdam.nl

Facebook Comments "Classic Boats Amsterdam"
                         my-ip