Al 25 jaar het baken in de Belgische watersport

Artikel - Al 25 jaar het baken in de Belgische watersport

De Belgian Boat Show gooit voor haar verjaardag het roer om


Al 25 jaar het baken in de Belgische watersport

Met 25 edities is de Belgian Boat Show het langst lopende evenement in België dat alle aspecten van watersport, waterrecreatie en watertoerisme introduceert bij een breed publiek. Dit bestaat uit ervaren watersporters en yachtsmen, maar ook uit heel wat geïnteresseerde nieuwkomers in de sector. Anders dan in andere Europese landen laat de Belgische watersportmarkt nog heel veel groei toe. Alle belangrijke spelers zijn hier vertegenwoordigd die zowel met de beginner als met de gevorderde een hoogst persoonlijk contact opbouwen. Speciale jubileumevents tijdens de Belgian Boat Show vijzelen het belevingsgehalte van deze nationale watersportbeurs op.

HET GROEI PARCOURS, EEN NIEUWE ROUTE DOOR DE NAUTISCHE WERELD
De Belgian Boat Show stippelt een geheel nieuw parcours uit, verspreid over de hallen 3, 5, 7 en 8 van Flanders expo Gent. Men komt binnen via een themafoyer die 25 jaar Belgian Boat Show, maar ook 25 jaar watersport, illustreert. Het publiek volgt een goed afgezoomd parcours, zodat die geen enkele standhouder kan missen.


 Hal 3 wordt het epicentrum voor de accessoires, zeilmakerijen, elektronica, navigatieapparatuur en de specifieke diensten, waaronder verzekeringen, brokers en transporteurs. Naast de bekendste merken van yachtingelektronica vindt men hier ook de belangrijkste shipshandlers die de beste saloncondities afficheren.


In Hal 5 worden de vaar-, navigatie- en zeilscholen geconcentreerd, geflankeerd door de uitbaters van jachthavens en de diverse Belgische federale en regionale overheden en waterbeheerders. Centraal in deze hal komt het jachtbouwpaviljoen dat een overzicht geeft van de belangrijkste werven die aan jachtbouw, jachtherstelling en jachtrestauratie doen.


Hal 7 bruist van de energie. In het demobad hebben meerdere demonstraties van eenheidsklassenzeilen, windsurfing en stand up paddle plaats. Er omheen stellen de belangrijkste watersportfederaties zich op waar je kunt kennismaken met alle aspecten van de pleziervaart: zeilen, waterskiën, wakeboarding, motorbootvaren maar ook kitesurfing, strandzeilen en diepzeeduiken. Hiervoor wordt een speciale demonstratie duiktank opgesteld. Het varend erfgoed en de actieve eenheidsklassen zullen zeker niet ontbreken. Daarnaast wordt het 150ste jubileumjaar van de Royal Belgian Sailing Club hier op gang geschoten.


Hal 8 is het walhalla van de grote motor- en zeiljachten. Er is een ruim aanbod aan kajuitzeiljachten, open day boats, kajuitmotorjachten, snelle sportboten en natuurlijk jet ski’s, buitenboordmotoren en topboten voor wakeboarding en sportief cruisen.

Boat Point: levendige informatie voor alle wateradepten
Deze ontmoetingsplek in hal 5 gonst van informatiesessies, demonstraties, lezingen, officiële momenten, colloquia, mini congressen, …

Allerhande presentaties wisselen zich af
schrijvers presenteren hun nautische boeken of reisverhalen
specialisten lichten technische aspecten toe
experts zoomen in op veilig varen
adviseurs leggen haarfijn uit hoe je met watersport moet beginnen


Er komen ook pleziervarende chefs die demonstraties “koken aan boord” zullen houden. Dit met de bekende beperkingen die een jacht kent: het kleine werkoppervlak en een beperkt fornuis op campinggas. Tussendoor kan je naar foto’s uit de oude watersportdoos komen kijken die een beeld geven van 25 jaar watersport in België.

3De Maritiem Reiscafé: deel de vaarervaring
Dit unieke platvorm, waar motorbootvaarders en zeilers tussen pot en pint hun waterkennis en vaarervaring delen met alle geïnteresseerden, is al aan haar 3de editie toe. Deze ontmoetingen hebben in de Boat Point plaats op zaterdag 2 februari 2013.

De afgelegde afstanden en het uitzonderlijke van de vaargebieden zijn niet het belangrijkste, wel de intense beleving en het plezier die ermee gepaard gaan. 
Geen grootse toespraken , maar een gezellige informele babbel waarbij u een antwoord krijgt op al uw vragen. Fotomateriaal, interessante brochures, kaarten en souvenirs zetten de verhalen kracht bij.

HALL OF FAME, 25 JAAR WATERSPORTVEDETTEN
De Belgian Boat Show zet de watersporter in de spotlight ! Een overzicht van markante watersporters, avonturiers of grensverleggende ondernemers die de Belgische watersport hebben gemaakt tot wat ze vandaag is. Een nationale campagne gaf iedereen de kans om zijn of haar favoriet op de shortlist te plaatsen. Het Belgian Boat Show publiek kan stemmen op de favoriet uit haar of zijn voorkeurdiscipline. Alle genomineerden openen mee de 25Ste editie van de Belgian Boat Show op 2 februari.

JACHTBOUW PAVILJOEN
Belgische jacht- en scheepswerven verzamelen zich in dit speciale paviljoen in Hal 5 en tonen hun belangrijkste specialisaties. Zowel aan de kust als in het Belgische binnenland zijn kmo’s gespecialiseerd in het bouwen van nieuwe jachten, de herstelling en zelfs de restauratie van vintage of classic schoonheden. De belangrijkste bedrijven worden door de 25Ste Belgian Boat Show in de kijker gezet, ook omdat de jachtbouw een belangrijke motor is in de watersportbranche. Je kunt er ook kennismaken met het grote vakmanschap, dat niet zelden een kruising is tussen ambachtelijke kennis en technologisch vernuft.

Belgian Boat Show
2 tem 4 & 8 tem 10 februari 2013
Elke dag van 10 – 18u
Vrijdag 04/02 nocturne tot 22u

Flanders expo
Maaltekouter 1
9051 Gent

Tel. +32 9 241 92 11

Toegangsprijs :
Aan de kassa : 12 euro
Online voorverkoop via www.belgianboatshow.be : 9 euro
Kinderen 6 – 12 jaar : 6 euro
Kinderen jonger dan 6 jaar : gratis
Maandag 04/02 Ladies Day : gratis toegang voor de dames

Facebook Comments "Al 25 jaar het baken in de Belgische watersport"
                         my-ip