Een boot kopen, deel 1

Artikel - Een boot kopen, deel 1

Een boot kopen, hoe gaat dat eigenlijk?


Deel 1: de offerteBoten magazine laat in samenwerking met Steel Jachtbouw in Nijkerk zien hoe de aanschaf van een custom built motor- of zeiljacht in zijn werk gaat, vanaf het eerste gesprek tot de oplevering met alle facetten daartussenin. In deel 1, het offerte traject.

Een boot kopen is complexer dan bijvoorbeeld een auto aanschaffen. Je kunt het wel vergelijken maar een boot is een ingewikkelder geheel waar naast de aandrijving en bijbehorende techniek vaak ook op gewoond moet worden. Eigenlijk is het meer een huis in het klein. Met net zoveel mensen als wensen is het vaak lastig een seriegebouwd schip in overeenstemming te laten komen met de ideeën en verlangens van de nieuwe eigenaar. Maatwerk is dan het sleutelwoord.

Bij Steel Jachtbouw begint een custom built project met een blanco vel voor een grondige inventarisatie van wensen en doelstellingen waaraan de nieuwe boot moet voldoen. Aan de hand daarvan komen een aantal basisontwerpen in beeld waarvan een 3D tekening wordt gemaakt met alles wat besproken is erin verwerkt. Hiermee kun je vooraf zien waar eigen ideeën toe leiden. Wanneer er iets verkeerd uitpakt is dat zichtbaar. Daarnaast heeft de werf in deze ook veel ervaring. Soms heeft een idee consequenties die niet worden overzien. Steel Jachtbouw zal daar altijd melding van maken. Daarbij is het natuurlijk ook mogelijk een bestaand ontwerp aan te passen. Niet alles hoeft opnieuw uitgevonden te worden. Pas wanneer het ontstane ontwerp volledig in overeenstemming is met de wensen van de klant en de mogelijkheden van het basisontwerp kan de offerte gemaakt worden. Hierin staat duidelijk omschreven wat de werkzaamheden gaan inhouden en welke materialen daarvoor nodig zijn. Hiermee zijn de kosten ook inzichtelijk. Een aanbetaling is gebruikelijk waarmee de verschillende fases in de bouw worden gefinancierd.

Steel Jachtbouw is een initiatief van Danny Bruschke. In de huidige vorm bestaat deze werf bijna 10 jaar als full service jachtbouw en jachtservice bedrijf. Met een team van 5 man en de meewerkende eigenaar worden mooie dingen gedaan. Van kleine aanpassingen zoals een nieuw kastje in de kombuis of een update van de elektronica aan boord, tot de oplevering van een compleet en vaarklaar, nieuw gebouwd schip. Visser Yachtdesign is de huisontwerper van Steel Jachtbouw en maakt ook de digitale 3D tekeningen. Maar ieder ander ontwerp is ook mogelijk. Met de komst van een nieuwe CNC frees wordt er efficiënter en daardoor ook sneller gewerkt. Voor de 3D schets was het ontwerp al digitaal vastgelegd, hiermee de computergestuurde frees aansturen geeft perfect passend timmerwerk zonder tijd- of materiaal verlies. De bouwtijd van een 15 meter motorjacht duurt met deze ontwikkeling bij Steel Jachtbouw nog maar 6 maanden vanaf het laswerk.

In de volgende editie van Boten Magazine: het casco.

Facebook Comments "Een boot kopen, deel 1"
                         my-ip