Atlantic Adventure 660 - Ruimtewonder voor vissers met een gezin

Artikel - Atlantic Adventure 660 - Ruimtewonder voor vissers met een gezin

De Poolse werf Atlantic kennen we van een serie aanspre-kende consoleboten. Enkele in het oog springende kenmerken zijn smetteloos strak polyesterwerk, een modern en fris uiterlijk, inzetbaar voor vele doeleinden en een gunstige verhou-ding tussen de prijs en kwaliteit. Alle Atlantics zijn open boten met in de grotere modellen een bescheiden accommodatie in de console. Vreemde eend in de bijt vormt de Adventure 660, deze is voorzien van een maximale accommodatie met Hollandse stahoogte op een waterlijnlengte van 660cm.

De Atlantic 660 is een opvallende verschijning. Dat de lijnen door de hoogte van de kajuit uit verhouding zijn is enigszins een open deur. De opbouw is dermate hoog dat die verhoudingen opnieuw geschreven worden. Hier ligt een nieuw concept waarin de functie de vorm heeft bepaald.

Basis van de boot vormt de romp van de Atlantic Open 670 maar daarmee houdt de vergelijking met deze consoleboot op. De Adventure is onder water voorzien van een groter kieloppervlak om de extra windvang boven water te compenseren. Het boegwater wordt aangesneden met een scherpe V-vorm en een sprayrail daarboven om het aan boord droog te houden. Naar achteren toe is de boot vrij vlak waarmee een hoge aanvangsstabiliteit wordt bereikt. Dat merk je bij het aan boord stappen, er gebeurd niet zoveel. Wel gaat het gemak-kelijk. Een opstap in de hoek is groot genoeg om ook als zitplaats te dienen waarmee niet te missen in het donker. De kuip biedt vooral veel ruimte. Beschut achter de kajuit zit je tijdens de vaart lekker uit de wind maar toch buiten. In de kuip is een tafel te plaatsen voor diner bij zonsondergang of kan de kuip geheel vrij worden gemaakt voor optimale bewegingsvrijheid bij het vissen. De bank tegen de spiegel klapt hiervoor eenvoudig naar beneden. In de spiegel zijn hengelhouders opgenomen en een heuse visbun die optioneel van een livewell pomp kan worden voorzien.

De gangboorden zijn smal maar wel bruikbaar. Het railingwerk is niet op het potdeksel geplaatst maar op de zijkant ervan. Zo ontstaat er ter plaatse extra ruimte voor je voeten. De stootrand daaronder steekt net iets verder uit waardoor het RVS de kant niet kan raken zolang de boot niet te scheef ligt. Ergonomisch klopt het allemaal prima. Waar nodig zijn handgrepen waarmee je zonder wankelen de ankerkluis op het voordekje kunt bereiken. Een ankerrol zit er standaard op, een elektrische lier is als optie leverbaar. Doorgaans heb je het hiermee wel gehad aan dek maar de Adventure biedt nog een feature. Op het dak van de kajuit is een zonnedek te vinden. Met z’n tweeën vrij uitzicht rondom. Bereiken doe je het via een RVS ladder die het voorkomen van de boot daarnaast ook nog wat stoerder maakt.

De Atlantic Adventure 660 heeft zoals de buitenkant al doet vermoeden, onderdeks veel te bieden. Een U-vormige dinette, stuurstand, kombuis met wasbakje en koelkast, een twee-persoons bed, toilet en ook nog flink wat opbergruimte. Een benauwd onderkomen is het zeker niet geworden. Door 1,95m stahoogte in het midden van de kajuit en het ontbreken van een tussenschot doet het eerder luchtig aan. Licht ook met de grote ramen rondom en twee dakluiken.

De dinette biedt plaats aan twee a drie volwassenen. Met de tafel naar beneden is het geheel nog om te bouwen tot bed. De tafel omhoog is verder een welkome aanvulling op de kombuis waar ruimte is voor een gaspit en wasbak, maar minder voor werkruimte. Een Isotherm koelkastje past wel in de console. Er is voorzien in een 80L watertank. Voorin is de tweeslaper langer gemaakt door het voeteneinde onder de bank van de dinette door te laten lopen. Zo paste het toch op een boot van slechts 660cm. Hier kun je niet staan maar wel rechtop zitten. Tussen de kooien is plaats voor een chemisch toilet.
De stuurstand is voorzien van een lekker zittende en goed verstelbare stuurstoel voor een dashboard waarin de motor en navigatie-instrumenten. Het uitzicht is rondom prima. In het raam aan de zijkant is een deel open te schuiven, in het dak is een luik aangebracht en de toegangsdeur naar de kuip kan open blijven. Opgesloten voel je je geen moment.

Atlantic Marine is een product van Polifactor. Deze Poolse fabriek maakt sinds 1994 een complete range boten. De Open serie, Adventure en Suncruiser, in totaal een tiental modellen. Het uitgangspunt van de werf is kwaliteit. Van een haastig uit de mal getrokken massaproduct is geen sprake. Duurzaamheid en veiligheid bepalen eerst de kwaliteit van de boten, daarna volgt de prijs die daarbij past. Dat dit geen loze kreet is bewijst de samenwerking met motorenmerken als Yamaha en Honda. Voor o.a. Nederland worden de Atlantic modellen uitsluitend met Honda outboards geleverd. Honda verbind daar ook nadrukkelijk haar naam aan. Dat doen ze niet over een nacht ijs. De eisen die de aan eerder genoemde kwaliteit maar ook aan bijvoorbeeld de after sales gesteld worden liegen er niet om. Alleen een moderne productiefaciliteit waar met kennis van techniek en -zaken een goed eindproduct wordt vervaardigd komt voor een dergelijke samenwerking in aanmerking.

Atlantics worden in Nederland geïmporteerd door R&R Aquasports in Nijverdal. Een echte sportbotenspecialist met een uitgesproken voorkeur voor buitenboordmotoren. De Adventure 660 wordt aangeboden incl een 90PK Honda met de state-of-the-art VTEC-kleptiming voor meer koppel, meer vermogen en een lager brandstofverbruik bij elk toerental. Dankzij het nieuwe elektronische multi-point brandstofinjectiesysteem (EFI) en het 3-voudige koelsysteem, ligt het brandstofverbruik van deze motoren op een uiterst laag niveau. De uitstoot van schadelijke stoffen is minimaal 20% lager dan die van de meeste andere 4-takt buitenboordmotoren. De Adventure 660 heeft incl. deze 90PK Honda een introductieprijs van € 26.342,-

Maten en gewichten:
Lengte over alles 660cm
Breed 251cm
Gewicht 1300kg
Water 80l
Brandstof 180l
Aantal personen 8
Max vermogen 150PK
CE klasse C

Voor meer informatie:
R&R Aquasports
Fuutweg 12a
7442 CL NIJVERDAL
Tel : 0548-610003
Fax : 0548-611202
Mail : info@rr-aquasports.nl
www.rr-aquasports.nl

Facebook Comments "Atlantic Adventure 660 - Ruimtewonder voor vissers met een gezin"
                         my-ip