Azure Elite 238

Artikel - Azure Elite 238Een jaar of 6 maakt het Amerikaanse Azure snelle sportboten en cruisers. Na een jarenlange ervaring opgedaan bij Crownline zijn de initiatiefnemers van de werf in staat gebleken om in relatief korte tijd een uitgebreid programma sportboten op de markt te brengen waarbij kwaliteit en duurzaamheid naast een welgevormd uiterlijk, de uitgangspunten zijn. Het aanbod bestaat vandaag uit een zestal bowriders, evenzoveel sport-decks en een cuddy. Allen polyester sportboten om achter te skiën, mee te vissen of om eens flink hard over de baan mee te planeren. We onderwerpen de Azure 238 aan een nadere kennismaking.

Het ontwerp
De Azure 238 is de middenmaat in de serie met een lengte van net over de 7 meter. De boot is weldadig vormgegeven. Het windscherm bijvoorbeeld loopt mooi rond door, ook het scharnierende middendeel loopt in de vorm mee. De romp heeft deze eigenschap eveneens. Het vrijboord achter is op een sierlijke manier rond gemaakt, vanaf de zijkant bekeken valt juist de scherp toegesneden boegsectie weer op.
Onder water heeft de Azure een diepe V-vorm die ver naar achteren doorloopt. Er zijn een stel sprayrails toegepast waarvan de bovenste enigszins hol gevormd is. Afgezien dat dit het water effectief uit de boot houdt geeft het de romp ook extra stijfheid. De dekopbouw is achter het windscherm vrij hoog zodat de kuip een aangenaam diepe zit heeft. Aan de spiegel is in een king size platform voorzien waar skiliefhebbers of wakeboard adepten mee uit de voeten kunnen. In het platform aan bakboord is een zwemtrapje in een luik opgenomen. Het middengedeelte van het platform is rond met prominent de merknaam erop. De eigenlijke spiegel onder het platform herbergt de sterndrive. Hier is een uitsparing voor gemaakt zodat de hele installatie een stuk verder naar binnen staat. Wat aan waterlijnlengte achter de schroef ontstaat is extra drijfvermogen bij het accelereren. Ook het gewichtzwaartepunt wordt positief beïnvloed met deze opstelling. Rondom heeft de boot een RVS stootrand met daaronder de kleur en striping. Het polyesterwerk ziet er superstrak uit. Een verdienste van een goede mal maar ook het laminaat zelf is met zorg samengesteld. Voor een optimale bestendigheid tegen osmose is Vinylester toegepast met een Premium Gelcoat. Ook de effecten van zonlicht zijn hierdoor op de langere termijn niet zichtbaar.Het interieur
Op een lengte van 23ft kunnen 12 mensen een zitplaats in deze Azure vinden, maar dan is het wel wat druk. De zit in de stoelen achter het windscherm is riant. Van de zitting is het uiteinde opklapbaar zodat je op diverse manieren achter het stuur kunt zitten of staan. In de laagste positie zit je diep in de boot en geheel uit de wind, mede door de hoge kuiprand. Ook het uitzicht naar voren is door de sterk aflopende boeg prima. Achter de stoelen is een rondzit geplaatst waarvan het middengedeelte ook als 2-persoons zonnebank gebruikt wordt met daarnaast de doorgang naar het platform. De bank is liggend als zonnebed, naar voren of naar achteren kijkend te plaatsen. In de doorgang is een douche opgenomen. Opvallend is de ergonomie, iedere voetstap vindt precies de trede in het looppad naar achteren. Standaard is voorzien in LED verlichting zodat ook in het donker geen teen wordt gestoten. Onder de tredes, en ook onder de banken en vloerdelen is voorzien in bergruimte. Netjes afgewerkt met antislip en zelflozend. De luiken zijn van voldoende dikte en worden met een rubberstrip en knevelsluiting rammelvrij geborgd. Openen gaat met gasveren in een handomdraai. Er is geen tapijt ingelijmd. De binnenbekleding zit netjes op druknoppen en kan worden uitgenomen voor reiniging.
In de boeg zijn de andere zitplaatsen te vinden door het middelste deel van het windscherm weg te klappen. Overal is voorzien in handgrepen, armleuningen en RVS bekerhouders. De bekleding is van een extra dikke vinyl en keurig verwerkt. Twee personen kijken naar voren en eentje naar achter. Als een soort ligstoel vormt de bank de ingezetene in een uiterst relaxte bowride houding, met de cupholders uiteraard binnen handbereik. De zittingen en rugleuningen zijn sterk geprofileerd voor meer zitcomfort. Het gehele interieur is watervast en zelflozend, ook de bekerhouders. Daarmee kan het tegen een regenbui maar onafgedekt in de haven wordt het dan wel wat snel vies. In een dekzeil is voorzien, evenals een bimini. Voor de stuurman biedt een mooi vormgegeven dashboard alle informatie over de motor, brandstof en diepte. Het stuur met een echt Amerikaanse houtlook is verstelbaar zodat het aan te passen is aan de positie van de stuurstoel. Ook de radio/CD speler is door de stuurman te bedienen, een zestal speakers verzorgen het geluid.
Voor de meevaarderstoel aan de andere zijde prijkt een verrassing. Waar doorgaans een dashboardkastje te vinden is op dit soort boten is hier een toiletruimte gemaakt. Een groot scharnierend vormdeel is de toegang. Wonderlijk genoeg is er genoeg ruimte voor. Een patrijspoort geeft nog zicht naar buiten en kan worden geopend voor ventilatie. Vlak naast het windscherm bij de ingang is ook nog in een wasbakje voorzien.

De techniek
De Azure 238 kan een motorvermogen van 350PK aan, standaard is echter voorzien in een 5,7L Mercury of Volvo van 250PK. Deze 8 cilinders worden toegepast afhankelijk van de voorkeur voor het ene of andere merk. Een Mercury heeft wat meer mogelijkheden in het electronische motormanagement en is misschien wat verder doorontwikkeld dan de Volvo. De Zweed heeft echter weer het voordeel dat het schakelen iets soepeler verloopt. In de beschikbare Azure 238 staat een 5,7L Mercruiser met een Bravo-3 staart met dubbele schroef voor sneller accelereren en een betere koersvastheid. Hoewel de motor met carburateurs is uitgerust kun je starten zonder choke of brandstof opvoerpomp. Volgens Mercruiser zelf heb je zo de voordelen van een motor met brandstofinjectie zonder de kosten daarvan.Op het water
Door de lange doorlopende V-vorm onder water is de koersstabiliteit ongekend voor een boot van dit type. Leuk met het gas erop maar ook onder lagere snelheden. De open boeg wijst ver naar beneden, dus zodra de boot bij het accelereren omhoog komt is het uitzicht niet verdwenen. Echt ver omhoog komen doet de boot echter niet. Door het staartstuk meer naar binnen te plaatsen komt hij snel maar juist ook soepel op gang. Met een snelheid van ruim 40 mijl gaat het hard maar ontspannen. De boot blijft ook met een hoge snelheid goed in het spoor, stuurt licht en voelt zeer solide aan. Het lijkt erop dat het ontwerp en de bouwwijze van Azure inderdaad resulteert in een uitermate stijve romp die je met een gerust gevoel de bocht in kan gooien. Hierbij gaat ze eerst enigszins op het goede oor liggen en maakt dan heel beheerst de bocht die door de stuurman ingegeven wordt. Dit zonder snelheidsverlies of dwarsuit gaan. Hard over de eigen hekgolf doet de boot niets. Geen gerammel van interieurdelen of gedreun onder de voeten. Die hekgolven zijn overigens niet zo heel hoog maar eerder bescheiden. Voor skiërs een prima eigenschap. Er zit tenslotte dan ook standaard een ski-oog op. Azure sportboten worden in Nederland sinds 3 jaar door Sanders Watersport in Hengelo geïmporteerd. Met een servicegerichte instelling en een voorliefde voor snelle boten heeft deze importeur in korte tijd een plaats verworven tussen de meer gevestigde merken. Inmiddels prijkt op het kantoor een trotse Award van de producent, toegekend aan de best verkopende Europese dealer. De prijsstelling lijkt op het eerste gezicht wat hoger dan die van vergelijkbare merken/modellen. Standaard wordt de boot echter uitermate compleet aangeboden waardoor er van het prijsverschil een stuk minder overblijft als dit wordt meegerekend. Daarbij is Azure een kwaliteitsproduct en geen boot die uitgekleed is tot een aanvaardbare prijs. Het gevolg is ook dat een Azure zijn waarde goed weet te behouden.

Maten en gewichten:
Lengte: 7.03 mtr.
Breedte: 2.46 mtr.
Gewicht: 1936 kg.
Tankinhoud: 200 Ltr.
Aantal personen: 12
Motorisering: 5.7 Ltr, Mercury 250 pk (max 350PK)

Voor meer informatie:
Zilverstraat 7
7554 NK HENGELO (ov)
T: +31(0)74 851 32 99 / +31(0)6 51 81 43 12
E: info@sportboatstore.nl
www.sportboatstore.nl

Facebook Comments "Azure Elite 238"
                         my-ip