Belgian Boat Show 2009

Artikel - Belgian Boat Show 2009Tastbaar waterplezier
Water is vloeibaar, stroomt, is veranderlijk, en staat daarmee symbool voor de menselijke gevoelens. De Belgian Boat Show is het brandpunt van deze emoties. Het aanbod van jachten, open en kajuitjachten, accessoires en diensten zijn de versterkers van het intu•tieve plezier dat men op, in en aan het meest fascinerende oerelement kan beleven.

Startsignaal van watersportseizoen
Ondanks het huidige sociale en financi‘le klimaat houdt de Belgian Boat Show stand. Op dit moment zijn dik 30 000 mÅ gevuld met commerci‘le en niet commerci‘le standhouders. De Belgian Boat Show blijft daardoor zonder meer de belangrijkste stimulans voor de watersport, met de grootste keuze aan nieuwe zeil- en motorjachten, opblaasboten en ribs, vis- en bijbootjes, en de grote vari‘teit aan accessoires. Het salon is en blijft de belangrijkste promotor voor het actieve waterleven, maar nog meer voor de professionele sector die haar plaats inneemt in het panorama van de vrijetijdsindustrie, toerisme en sport.

Watertoerisme in al haar facetten
Opvallend is de sterke aanwezigheid van verhuur- en charterbedrijven, onderstreept door de aanwezigheid van nieuwe verhuurbedrijven op het vlak van kanaalboten, catamarans voor avontuurlijke reizen naar Scandinavi‘, en verre bestemmingen zoals de Seychellen en Azi‘. Ook de groei van vaar- en navigatiescholen is duidelijk zichtbaar op de Belgian Boat Show.Motorboten
Belgi‘ is en blijft een uitzondering op het vlak van snelvaart. Diverse standhouders kondigen de komst aan van de nieuwste modellen. Qua snelle kajuitkruisers zien we uit naar de komst van Sessa, Azimuth, Rodman, Jeannau, Bavaria, Absolute, Sea Ray, 4 Winns en Bayliner enz.

De komst van een heuse P1 offshore racemachine is tekenend voor de bloei van de ÔoffshoreÕ sport. Bovendien zijn de variatie aan waterski- en wakeboardboten en toebehoren, maar ook steeds meer opleidingen de getuige van het sensationele pleziergehalte van de actieve waterrecreatie.

BRP zal een inzicht geven in haar ÔplaygroundÕ met de nieuwste buitenboordmotorengamma en jetÕs, waarvan de nieuwste modellen voorzien zijn van vering en een remsysteem. Onder de noemer zuinigheid, effici‘ntie en milieu zullen zowel Yanmar als Volvo Penta, de Vetus Ôin boardÕmotoren maar ook de buitenboordmotoren van Suzuki hun nieuwe modellen voor 2009 tonen.Zeiljachten
Ook dit jaar meren de zeiljachten aan aan de bekende zeilsteiger. De merken Hanze, Jeanneau, Bavaria, Dufour, X-Yachts, Grand Soleil en Elan zijn alvast ingeschreven. De keuze aan cruiser/racers en de invoering van een steeds groter leefcomfort, gekoppeld aan een 21ste eeuwse styling is nu al evident.

Accessoires
De nieuwste generatie communicatietoestellen voor de pleziervaart zullen vast niet ontbreken. Zeker nu een tweede marifoon (zender ontvanger) aan boord van jachten verplicht is. De digitalisering van de toestellen brengt nog meer dan voorheen de tot nu onderbelichte veiligheidaspecten naar voren: de combinatie GPS en automatische noodsignalen, de veelzijdigheid van de kaartplotters en de koersbepaling, de boom in software die rekening houdt met weersvoorspelling en stroom om de gewenste koers te berekenen. De grote keuze aan toebehoren is gericht op een steeds aangenamer en veiliger verblijf aan boord en de vergroting van de persoonlijke veiligheid met automatische reddingsvesten, man-over-boord bakens enz.

Diensten
De vakman broker zorgt voor een juiste prijszetting van de tweedehandsjachten en begeleidt de verkoop ervan tot tevredenheid van zowel koper als verkoper. De beste makelaars met een internationale catalogus aan jachten zijn dan ook aanwezig. Geen bestemming waar je zelf kan gaan varen met een jacht dat ter plaatste professioneel op punt wordt gehouden, of je kunt het op de Belgian Boat Show vinden. Het verhuur- en charteraanbod van kanaalboot tot zeejacht is compleet.

Speciale themaÕs
Dinghy Island:
Verzameling en opstelling van alle in Belgi‘ populaire zeilboteneenheidsklassen. Optimist, Spirou, Europe, Laser, Finn (eenzitters) en Cadet, 420, Ponant, 470 en 49er (tweezitters) plus de multihulls.

Klassiek paviljoen
Aanbod van watergebonden erfgoed
Met de oprichting van de vzw Watergebonden Erfgoed is er een koepelstructuur ontstaan waaronder alle verenigingen, maar ook particuliere initiatiefnemers kunnen samenwerken op het gebied van belangenverdediging, promotie en communicatie, evenementenkalenders en andere vormen van samenwerking.
Naast een reeks contacten met de overheid ivm. aanpassing van specifieke vereisten voor historische schepen, treed deze nieuwe VZW voor het eerst met een gezamenlijke stand naar voren in Hal 2. Hier zal promotie worden gemaakt voor alle bestaande organisaties en initiatieven en worden ook mooie exemplaren van belangrijke schepen getoond. Topmodel wordt vast de ASKOY II van Hugo van Cuyck, maar vooral bekend als het jacht waarmee Jacques Brel naar de Markiezeneilanden voer.

Ladies Day:
Op woensdag 11 komen de dames er gratis in.

Nacht van de Yachting
vrijdag 13 februari 18Ð22 uur Kampioenenhulde en Trofee Yachtman, Yachtvrouw, Yachtingbelofte en Yachtingmanager van het jaar.

Het Koninklijk Belgisch Yachting verbond organiseert in samenwerking met de landelijke federaties VVW, VYF en FFYB de jaarlijkse prijsuitreiking van alle nationale kampioenen qua eenheidsklassenzeilen, zeezeilen, multihull en windsurfing opnieuw op de Belgian Boat Show. Dit zal plaatshebben tijdens de traditionele Nacht van de Yachting op vrijdagavond 13 februari 2009 en worden afgerond met de trofee‘nuitreiking aan de belangrijkste zeiler, zeilster, juniorbelofte en manager/organisator van het voorbije jaar.

Start Boating
Wegwijzer voor beginners in de watersport. Een gratis infofolder met tips en trucs voor ge•nteresseerden in alle watersportfacetten en dito disciplines. En een wegwijzer naar de standen op de Belgian Boat Show waar men de meest gerichte informatie kan verstrekken. De Start Boating infobalie staat recht tegenover de ingang van de Belgian Boat Show in Hal 1

Waterfun XL
Opnieuw op post: een wervelende hal vol waterplezier. In samenwerking met het BLOSO, de organisaties voor schoolsport en de watersportfederaties kunnen zowel schoolkinderen als bezoekende particuliere kinderen een probeer parcours volgen. Sta voor het eerst op een wiebelende surfplank, bestuur een jeugdzeilbootje, hou een catamaran in evenwicht, neem een duik in het duikbad, test je spieren aan de roeisimulator, laat een zeilwagen vooruitgaan of ontdek de basis van het reddingswemmen. Meer dan de voorgaande jaren kan iedereen in Waterfun duiken, wel zwempak en handdoek meebrengen.

Praktische gegevens
Belgian Boat Show
Waar & Wanneer
Flanders Expo (Gent), Maaltekouter 1, B-9051 Gent
Van 7 tot en met 15 februari 2009
Openingsuren
Weekdagen van 12u tot 18u
Week-end van 10u tot 18u
Vrijdag 13 februari van 12u tot 22u (nocturne)
gevolgd door de gratis 'Nacht van de Yachting'.
www.belgianboatshow.be
Voor meer informatie
Publiek: Tel: +32 (0)9 241 92 11 of e-mail info@belgianboatshow.be

Toegangstarieven
10 euro
Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 5 euro
Reductietarief: 7 euro

Facebook Comments "Belgian Boat Show 2009"
                         my-ip