Beekman Watersport

Artikel - Beekman Watersport



50 jaar specialisme in de Zeeuwse wateren
Er zijn scheepswerven die in hoge mate verantwoordelijk zijn voor wat er zoal in havens en op het water aan plezierboten te zien is. Beekman Watersport in Goes is zo’n werf waar met een halve eeuw ervaring vis- en toerboten worden vervaardigd die al evenzolang om hun kwaliteit worden gewaardeerd. Vraag een sportvisser met een voorliefde voor zout water waarom een Beekman en hij zal schouderophalend melden dat het de enige boot is die heel blijft.
Als een echt familiebedrijf komt de huidige generatie voort uit de activiteiten die vader Beekman in 1954 gestart is. In een tijd van wederopbouw na de tragische overstromingsramp een jaar eerder was Beekman vooral actief als carrosseriebouwer en plaatwerker. Toch was er zowel de vraag als de ruimte om het te maken dus ernaast werden ook boten gebouwd. In die tijd werd ook een begin gemaakt met de Deltawerken. De eerste stap was het afsluiten van het Veerse Meer. Hiermee ontstond een brakwatermeer met weliswaar een beperkte eb en vloed maar zonder de gierende tijstroom en verraderlijke zandbanken van voorheen. Met dit beschutte vaarwater in de achtertuin zag Beekman voldoende mogelijkheden om de overstap te maken en zich volledig toe te leggen op het bouwen van plezierboten. De eerste polyesterversie liep in 1966 van stapel. Een Flying Fisherman waar er in dat jaar nog 22 van werden verkocht. Al snel volgde het succesnummer van de werf, de Alfa serie. Een drietal rompen die op vis- of familie gebruik toegesneden zijn. De meest populaire variatie op het thema is de half-kajuit met een grote open kuip van waaruit het goed vissen is. Maar geheel open, met een console of een volledige onderdekse accommodatie is ook mogelijk gemaakt op een lengte van 505, 540 en 590cm.



Waarom deze boten heel blijven laat zich verklaren tijdens een rondgang langs de productie in Goes. Vanaf het vervaardigen van de mallen vindt alles in eigen huis plaats. Er wordt daarbij uitsluitend van de beste materialen gebruik gemaakt. Het verschil is dat bijvoorbeeld het toegepaste hout in de constructie van de boot, zoals het kernmateriaal voor de stringers, ook echt watervast is in plaats van een goedkoop stukje underlayment. Extra aandacht krijgt de spiegel waar de aandrijving de meeste krachten op uitoefent. Verbonden met de stringers en volledig ingelamineerde vloer kan de gedubbelde plaat in de spiegel uiteindelijk een outboard van 100 tot 120PK aan.

De laatste ontwikkeling en in aanbouw is een 8 meter kajuitboot waarin alle wensen en ideeën zijn verwerkt die door de jaren heen zijn opgedaan. Voor gebruik op zee is er een stuurhuis met cabine die vooral een overkomende golf snel en veilig zijdelings wegzet zodat de kuip langer droog blijft. De kuip is lekker diep en gelet op de breedte van de boot ook stabiel. Om een toch nog hobbelige gang naar het voordek te voorkomen wordt de ankerlier op de kuiprand gemonteerd.

Hoewel het bouwen van boten een veelomvattend proces is, vormt het slechts een onderdeel van alle activiteiten die bij Beekman Watersport plaatsvinden. Er wordt een totaalpakket aangeboden in gemotoriseerde pleziervaart. Van een bescheiden dinghy tot een zeegaand jacht, met alles wat daar bij hoort. Er is een zeer goed gesorteerde onderdelenshop met voor boten en trailers alle ter zake doende accessoires. In een andere ruimte is een uitgebreid kleding assortiment te passen en meten. Ook wakeboarders en ski-fanaten komen hier aan hun trekken in de Jobe-shop. Dit alles ter ondersteuning van een breed aanbod in boten:



Beneteau
Samen met een aantal zusterbedrijven is Beneteau een van de grootste botenfabrikanten ter wereld. Beekman Watersport is dealer van de Flyer series. Een serie zeewaardige consoleboten. De flyer series bestaat uit 8 modellen tussen de 5- en 8,5 meter.

Quicksilver
Rubber of polyesterboten van Mercury Marine . In rubberboten een bekende verschijning als bijboot. De polyester Quicksilvers kenmerken zich meer met een uitbundige vormgeving en zijn in combinatie met een Mercury motor aantrekkelijk geprijsd.

Four Winns
Een lijn all-American sportboten met veel vermogen en dito prestaties. Met 32 verschillende modellen zijn er veel variaties op het thema beschikbaar voor zowel wakeboarders als een jong gezin.

Top Craft
Een toegankelijk geprijsd aanbod in kleinere boten voor gebruik op beschut water. Daarboven brengt Top Craft een serie consoleboten en sloepen op het water.

Karnic
Ook op Cyprus worden boten gebouwd. Beekman Watersport is importeur van Karnic Powerboats. Multifunctionele boten met een volwaardig luxe interieur in lengtematen tussen de 20 en 29ft.

Mercury en Yamaha
Beekman Watersport behoort tot één van de eerste Mercury dealers in Nederland. Bij binnenkomst van de showroom valt direct op hoe hoog het octaangehalte in het familiebloed is. Aan de wanden hangt een indrukwekkende verzameling klassieke buitenboordmotoren als nostalgisch sfeerbeeld uit vervlogen tijden. Mercury, Mercruiser en Yamaha zijn de hoofdmerken waarmee Beekman de boten tegenwoordig nog steeds uitrust. Alle service en onderhoud aan deze merken wordt gedaan in een goed geoutilleerde werkplaats met een 5-tal monteurs. Er is een ruime voorraad in zowel nieuwe als gebruikte motoren zodat als het moet, er direct gevaren kan worden.



Door ook als botenbouwer een schat aan ervaring te hanteren is Beekman Watersport in staat een serviceniveau te bereiken wat elders niet haalbaar is. Polyesterwerk wordt door een vakman uitgevoerd voor wie dat dagelijkse kost is. Met door de fabrikant getraind personeel levert ook de elektronica in een moderne motor geen geheimen op. Dat is niet alleen van invloed op het eigen product. Ook als het rechtstreeks uit Cyprus komt krijgt het toch een stempel van een Nederlandse kwaliteitswerf mee.

Voor meer informatie
Beekman Watersport
Kloetingseweg 5
4462 AT Goes
Tel.nr: +31(0)113-227383
www.beekmanboten.nl

Facebook Comments "Beekman Watersport"




                         my-ip