Ruimteboot

Artikel - RuimtebootAls de twee miljardairs Larry Ellison en Bernardo Bertarelli van resp. BMW Oracle Racing en Alinghi Racing het eindelijk met elkaar eens kunnen worden waar in 2009 de America's Cup gevaren gaat worden, dan wordt deze koolstof trimaran de mogelijke inbreng van de Golden Gate Yacht Club uit San Francisco voor de oudste race ter wereld, die voor het eerst in 1851 werd gezeild.

In theorie moet deze indrukwekkende “ruimteboot” van $10 miljoen bij een wind van 20 knopen een snelheid van 40 knopen kunnen halen. Voor dit spiksplinternieuwe 27,5 m lange en brede ontwerp - dat binnen elf maanden tot stand kwam - zijn VPLP uit Frankrijk en Franck Cammas, een van de meest succesvolle schippers op deze multihulls, verantwoordelijk. De mast steekt 48 m hoog en torst de kracht van 465 m_ grootzeil, een fok van 325 m_ en een gennaker van 650 m_. Al die kracht wordt omhooggehouden door slechts vier koolstofstagen om het gewicht bovenin maar zo laag mogelijk te houden. Onzichtbaar aan de buitenkant van deze racer zijn 250 sensoren ingebouwd, die iedere seconde een ongelooflijke hoeveelheid gegevens naar de Oracle computers sturen om de gedragingen van het schip te analyseren. Er zijn op cruciale plaatsen zelfs glasvezels meegebakken in de romp om de torsie en spanning van de vleugels en de drijvers te kunnen meten tijdens het varen. Bij de bouw is gebruik gemaakt van de kennis uit de ruimtevaart en de Formule 1 racerij van BMW om zo licht en zo sterk mogelijk te kunnen bouwen. “Het wordt een interessante uitdaging en we zullen langzaam en voorzichtig de druk moeten opvoeren tijdens het testen” merkte schipper Russell Coutts op voordat hij begin september voor de eerste keer ging testen aan de oostkust van de VS.
Het aantal bemanningsleden is nog niet definitief vastgesteld maar kan variëren tussen 10 en 20. Twee daarvan zullen om beurten aan het roer staan want de afstand tussen de twee drijvers is te groot om snel van stuurboord naar bakboord te kunnen komen. Er is gekozen voor een trimaran in plaats van een catamaran omdat dit type boot beter geschikt is voor verschillende soorten wind en water en op de korte rakken wendbaarder is. En daar gaat het vooral om bij de America's Cup.Toch kan deze spectaculaire zwarte vleugel wel eens als lam eendje aan de kant blijven liggen want op 23 september kwam er een nieuw voorstel van de Amerikaanse club om net als in 2007 terug te gaan naar een race met meerdere uitdagers en schepen met slechts één romp. In ieder geval zijn de ontwerpers en projectleiders al begonnen met een nieuw schip. Voor je kan niet weten. En luister goed beste vriend: “Geld speelt geen rol bij een heer van standing!”

Facebook Comments "Ruimteboot"
                         my-ip