Larson Senza 186

Artikel - Larson Senza 186All American voor een aantrekkelijke prijs
Al een jaar of 95 maakt het Amerikaanse Larson snelle sportboten. Begonnen in houten kanoÕs en later de eerste mahonie runabouts is de werf in Little Falls Minnesota vandaag een belangrijke aanbieder in het segment van snelle polyester sportboten. Vanaf begin vijftiger jaren werd polyester het bouwmateriaal. Zeker in die tijd nog een exotisch product. Innovatie in materiaal, bouw en concept loopt dan ook als een rode draad door de lange historie van deze werf. In polyester was ineens Iedere vorm snel en gemakkelijk te produceren. De meest wulpse uitingen hiervan waren terug te zien in de ontwerpen uit die tijd.Vandaag bestaat het aanbod uit 25 modellen van 18 tot 37ft. Snelle polyester sportboten en cruisers om achter te ski‘n, mee te vissen of om met de familie een weekend of langer te gaan varen. De productie is hightech. Als pionier in vacuŸmtechniek als bouwwijze komt er eigenlijk geen mensenhand meer aan te pas. Romp en dek worden met een schuimlaag ertussen naadloos aan elkaar verbonden, volledig computer en robot gestuurd. Het resultaat van deze zogeheten VEC technologie is seriebouw zonder onderlinge verschillen. Er is geen maandagochtendmodel meer, de kwaliteit is gegarandeerd. Ieder exemplaar uit dezelfde serie weegt dan ook exact hetzelfde.
We gaan een stukje varen in een Senza 186 om te zien waar zoveel ervaring en innovatie het product toe gebracht heeft. De 4.3 MPI 220pk Mercruiser slaat uiteraard vlot aan. Bij het uitvaren van het botenhuis en sloot blijkt enigszins het nerveuze stuurgedrag van een snelle boot op lage snelheid. Toch valt het nog mee. Het stuur helemaal los geeft een lange (of brede) slingergang maar dwarsuit gaat het niet. Leuker wordt het uiteraard met het gas erop. De open boeg wijst nogal naar beneden, dus zodra de boot bij het accelereren omhoog komt is het uitzicht niet verdwenen. Met een snelheid van ruim 61 mijl gaat het hard maar ontspannen. De boot blijft goed in het spoor, stuurt licht en voelt solide aan. Het lijkt erop dat de bouwwijze van Larson inderdaad resulteert in een uitermate stijve romp. In een snel genomen bocht of hard over de eigen hekgolf geeft de boot geen krimp. Motorgeluid is slechts bescheiden aanwezig. Op een boot als deze zou het zelfs wel wat rumoeriger mogen zijn. De zespitter produceert er in ieder geval een mooie roffel voor.De zit in de stoelen is riant. Van de zitting is het uiteinde opklapbaar zodat je op diverse manieren achter het stuur kunt zitten of staan. Voor je biedt een volledig dashboard alle info over de motor, brandstof en diepte. De boot kan 9 opvarenden herbergen maar dan is het wel wat druk. Het gewicht is natuurlijk ook een factor. In de doorgang naar de boeg is het windscherm wegklapbaar. Met twee personen kun je in het voorschip uitermate relaxed ÒbowridenÓ, tot aan de cupholders zijn binnen handbereik. Voor alle opvarenden zijn goede handgrepen geplaatst zodat alles aan boord blijft zodra de boot een paar golven neemt.
De gehele binnenschaal is tevens het interieur of deklayout. Alles in strak polyester afgewerkt. Er is geen tapijt ingelijmd. De binnenbekleding zit netjes op druknoppen. Voor de meevaarderstoel prijkt een Caddilac-achtig dashboardkastje met een radio/cd erin. Bij de bank achter zijn de waterdicht speakers gemonteerd. Ook de bijrijderstoel zit prima maar heeft niet hetzelfde opklapbare deel als de bestuurdersstoel.
Onder de achterbank is bergruimte voor stootwillen e.d. of een koelbox. Bergruimte is ook nog onder de vloerdelen te vinden. De bovenzijde van de motorkap is bekleed met skai-leer. Er valt op te zonnen en biedt tijdens het varen een wat hogere zit dan op de bank. Het staat verder ook mooi afgewerkt. De kap is met makkelijk te openen en maakt de motor prima bereikbaar. Achterop is een ge•ntegreerd zwemplatform met een telescopische trap. Deze schermt de heckdrive aan de bovenzijde enigzins af.Mared Marine in Meppel is de dealer voor Noord en Oost Nederland van Larson boats. Vanuit een grote showroom met een nog grotere loods voor service en winterberging eraan zijn de boten in een aantal voordelige aanbiedingsets te verkrijgen in het licht van de 95ste verjaardag van de werf. Het voordeel is al snel een gratis trailer. Bij dit soort boten een nuttig attribuut. Met een snelle boot bestrijk je een groter vaargebied dan met bijvoorbeeld een sloep. Zodra je in staat bent om de boot over de weg mee te nemen naar nieuwe vaargebieden, zul je met een comfortabele speedboot als deze Larson Senza186 de wereld als oester zien.Maten en gewichten:
Lengte: 5.64 mtr.
Breedte: 2.39 mtr.
Diepgang: 0.83 mtr.
Gewicht: 1225 kg.
Tankinhoud: 109 Ltr.
Aantal personen: 9
Motorisering: 4.3 MPI Mercruiser 220


Voor meer informatie:
Mared Marine
Setheweg 47
7942 LA Meppel
Tel.+31(0)522-242779
Fax.+31(0)522-244992
www.maredmarine.nl
www.larsonboats.com

Facebook Comments "Larson Senza 186"
                         my-ip