Jachthaven Het Leuken

Artikel - Jachthaven Het LeukenIn het topje van Limburg, tussen de rivier de Maas en de Duitse grens bij het plaatsje Well wordt watersporten mogelijk gemaakt door jachthaven ’t Leuken, voorheen bekent als Tonnaer watersport maar tegenwoordig met de toevoeging Valckx Watersport. Het familiebedrijf is een pleziervaartcentrum op een plaats waar je het niet zou verwachten. De Maas biedt echter met een snelvaargebied ter plaatse volop mogelijkheden naast een uitgestrekt natuurgebied waar wandelaars, fietsers of andere rustminners weer hun hart op kunnen halen.

tekst/fotografie Laurens Koster

Het Leukermeer en de daaraan gelegen jachthaven zijn ontstaan door zandafgravingen begin jaren zestig. In de loop der jaren is een stukje verderop het Reimersmeer ontstaan. De milieulobby heeft kunnen voorkomen dat het gehele heidelandschap bij Well zou worden verwoest door de bouwdriften van de mens. Het effect is een prachtig en gevarieerd natuurgebied met een groot meer, zandverstuivingen en vennen in hun eigen ongereptheid. Met een niet bediende sluis is dit Reimersmeer van het Leukermeer gescheiden. Hier mag weer wel volop gezwommen en gevaren worden. Het Leukermeer heeft daarnaast een open verbinding met de Maas. Er zijn een aantal recreatie stranden en eilanden met een aanlegplaats voor de boot. Jachthaven ’t Leuken heeft ongeveer 50 plaatsen voor passanten aan een buitensteiger met uitzicht over het meer. In de havenkom vinden zo’n 350 boten een ligplaats aan drijvende steigers, het peil van de Maas kan natuurlijk variëren.
De jachthaven biedt alle voorzieningen. Op de steigers zijn elektra en wateraansluitingen te vinden en het gehele terrein wordt gedekt door een wifi netwerk voor draadloos internet aan boord. Op de wal zijn een vuilwaterstation en milieudepot te vinden. De sanitaire voorzieningen zijn van deze tijd en schoon. In de winter wordt alles verwarmd. In het havengebouw is verder ook een scheepswinkel gevestigd waar de meest gangbare nautische accessoires verkrijgbaar zijn.
Er is een werkplaats waar alle service aan in- en outboards gegeven kan worden. Zowel benzine als dieselmotoren. De werkplaats heeft een dealerschap van Vetus en Iveco motoren. De meeste onderdelen voor deze motoren zijn op voorraad en dus direct beschikbaar. In en uit het water kan met de helling of in de kraan, deze kan tot 20 ton aan gewicht verplaatsen.
Naast de motorenwerkplaats is een zeilmakerij gevestigd. In de bezetting van de haven is het merendeel motorjacht waardoor men veel ervaring heeft met het vervaardigen van bootkappen en dekzeilen.
Voor het onderhoud aan de boot biedt de haven veel faciliteiten. Indien gewenst wordt alles uit handen genomen zo aan het eind van het seizoen. Uit het water, schoonmaken en de winterstalling in. Het is mogelijk het gehele schip na te laten kijken en de eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden ter plekke te laten uitvoeren.
Voor de inwendige mens is er het havencafé-restaurant. In de zomer alle dagen van de week geopend en in de winter alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Het is een familierestaurant met een gezellige kaart. Met ongeveer 80 zitplaatsen biedt het ruimte aan de gasten van de haven, het aangrenzende vakantiepark of aan de locale bevolking. Het is zowel een goed café als een aangenaam restaurant. Beide disciplines worden gescheiden door een glazen wand. In de zomer is er buiten een terras met uitzicht over de havenkom met aangrenzend het Leukermeer.


Valckx watersport is in deze regio dealer van onder andere Succes motorjachten en Glastron sportboten.
Succes motorjachten ondergaan momenteel een restyle en opwaardering van alle modellen. De eerste nieuwelingen die Valckx watersport in de verkoop heeft zijn de Succes 108 en 115. Kenmerkend van de nieuwe succesjachten is de vormgeving met minder rechte lijnen en meer rondingen. De overgang van gangboord naar achterdek is met een mooie boog afgewerkt en de raampartij van de salonopbouw loopt daar weer mee in de pas. Op het achterdek is een vaste verschansing toegepast met achterop een mooie spiegel met 2 trappen aan weerszijden naar het zwemplateau. Het windscherm voor de buitenstuurstand is vrij laag gehouden zodat het profiel een niet al te hoge boot laat zien. De kajuitopbouw loopt sterk schuin af over het gehele voordek. Binnen worden de boten vakkundig ingetimmerd met mahonie en voorzien van de laatste stand der techniek. De bouw van de jachten vindt plaats bij SuccesYachts in Marknesse, de verkoop voor Nederland en Duitsland is in handen van jachthaven ’t Leuken Valckx Watersport.

Naast de Succesjachten is de haven ook dealer van Glastron sportboten. Met de baan voor snelle boten om de hoek in de Maas een uitgelezen locatie om in deze contreien Glastron zowel nieuw te kunnen leveren als alle service aan deze boten te kunnen bieden.
Al een jaar of 50 maakt het Amerikaanse Glastron snelle sportboten. Heden ten dage staan ze in grootte op nummer 4 van de wereldranglijst, zo’n 5500 boten verlaten jaarlijks de werf in Little Falls, Minnesota.
Vanaf het begin in de vijftiger jaren is polyester het bouwmateriaal. Zeker in die tijd nog een exotisch product. Innovatie in materiaal, bouw en concept loopt dan ook als een rode draad door de lange geschiedenis van deze werf. Al in de 70-er jaren begon men met het bouwen van panelen en kastjes onder vacuüminjectie. Iedere vorm was hiermee snel en gemakkelijk te produceren. De meest wulpse uitingen hiervan waren terug te zien in o.a. een aantal James Bond films.
Vandaag bestaat het aanbod uit 24 modellen van 17 tot 27 ft. Snelle polyester sportboten om achter te skiën, mee te vissen of bedoelt om met de familie een weekend of langer te gaan varen. De productie is hightech. Als pionier in vacuümtechniek als bouwwijze komt er eigenlijk geen mensenhand meer aan te pas. Romp en dek worden met een schuimlaag ertussen naadloos aan elkaar verbonden, volledig computer en robot gestuurd. Het resultaat van deze VEC technologie is seriebouw zonder onderlinge verschillen. Er is geen maandagochtendmodel meer, de kwaliteit is gegarandeerd. Ieder exemplaar uit dezelfde serie weegt dan ook exact hetzelfde. Met speciale wensen voor die ene boot moet je in dit proces natuurlijk niet aan komen zetten. Iets als custom-build is volledig uitgesloten
Varen met een Glastron is fun. Het zijn daarnaast mooie boten om te zien ook. Strak vormgegeven zonder overbodige opsmuk. De styling grijpt terug op hoe een dergelijke boot er in de 70-er of 80-er jaren uitzag, maar met de technologie van nu. Valckx Watersport heeft alle voor Nederland gangbare modellen in de showroom staan en een haven voor de deur om een uitgebreide proefvaart te kunnen maken.

Naast nieuwe boten heeft Jachthaven ’t Leuken Valckx Watersport een brede collectie tweedehands schepen in de verkoop. Er zijn altijd 70 tot 90 schepen in de haven en showroom aanwezig. Zo zijn er redenen genoeg te verzinnen de haven met een bezoek te vereren. Vanaf het water beland je in een natuurgebied in ontwikkeling met een prachtig nationaal park als achterland. De haven zelf is rustig gelegen maar biedt ook voldoende veel mogelijkheid tot vertier.Meer informatie www.valckxwatersport.nl
Jachthaven 't Leuken
De Kamp 7a
5855 EG Well
Tel. 0478 501758

Facebook Comments "Jachthaven Het Leuken"
                         my-ip