Droomjacht: Dalla Pieta

Artikel - Droomjacht: Dalla PietaItaliaanse designcruiser met welgevormde spierballen

Bepi Dalla Pietà, een man met een passie voor snelheid op het water, zag zijn droom werkelijkheid worden met de bouw van zijn eerste boot in 1951. In het tijdperk van mahonie runabouts bouwde de werf een klinkende naam op waarmee er al snel een brede range aan snelvarende sportboten ontstond. In de 70-er jaren groeide men uit de locatie in Guidecca bij Venetië en verhuisde naar Marghera, waar schepen tot 14 m konden worden gebouwd.

tekst: Laurens Koster

Enkele jaren later werden de zaken overgedaan aan de zonen Gianni en Giorgo die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de verdere expansie van de onderneming.
Vandaag de dag beschikt de werf over 30.000 m2 loods en terreinen waar met veel liefde en vakmanschap geheel in eigen beheer de Dalla Pietà powercruisers worden ontworpen en gebouwd. De introductie van de DP80 betekende voor de werf ook de eerste stap in het superjachtensegment. De DP80 is hierin een opvallende verschijning. Uiterlijk door de evenwichtige lijnen en het lage, snelle profiel. Innerlijk door de toepassing van het beste wat Italiaans interieurdesign te bieden heeft. De DP80 is daarbij geen overvormgegeven boot. Het scheepse is bij deze sportcruiser in ruime mate bewaard gebleven terwijl in technisch opzicht alles is toegepast om tot een stabiele en snelle vaart te komen.Deklayout

Aan dek is de boot rondom te belopen over een ruim en met teak afgewerkt gangboord. Uniek voor een cruiser in dit segment waar de gangboorden meestal worden opgeofferd voor extra ruimte binnen. Op een totale breedte van 6,4 m echter is voldoende mogelijkheid gevonden voor een ruim interieur en ergonomie aan dek. De opbouw loopt ver door naar de boeg. Midscheeps, vlak voor het windscherm is een hydraulisch te openen garagedeur waar een kraan een rib van 3,5M te water kan laten. Een tweede kraan is op het achterschip te vinden waar andere bijboten op het platform kunnen worden geparkeerd. De deklayout met rondzit achterop en een zonneweide voorop vormen een geheel met de salon en stuurstand. Door de ruimtelijke opzet van het interieur ontstaat er door het ontbreken van niveauverschillen een massieve zee aan ruimte.

Interieur

Het interieur van de Dalla Pietà DP80 is een adembenemende combinatie van klassiek mahonie met veel ronde vormen en de strakke lijnen van de lichte vlakken zoals wanden en plafonds. In de salon zijn verschillende interieurvariaties mogelijk waarmee de nadruk op meer ruimte of meer zitplaatsen kan worden gelegd. Voor de stuurstand zijn in alle gevallen drie zetels beschikbaar voor stuurman en meevaarders. Het dashboard is een belevenis op zich. Twee motoren en veel techniek zorgen al snel voor een zee aan klokken en knoppen. Op deze Dalla Pietà is het echter een lust om naar te kijken. Door de ovale en brede opzet van het dashboard zijn er veel afzonderlijke vlakken waardoor het overzicht verassend goed bewaard blijft. De afwerking is ook hier een spannende combinatie van klassiek scheepstimmerwerk, carbon en leder. De DP80 heeft een hard-top. Veilig en comfortabel zodra de omstandigheden minder zonnig zijn. In het dak boven de stuurstand is een groot schuifluik opgenomen om met mooi weer de ultieme snelheidskick met de wind door de haren te beleven. Een silhouet verstorende flybridge is daarmee niet nodig.
Een wenteltrap biedt toegang tot het niveau lager. Een ruime tweede salon met tafel en vrijstaande zetels voor zes personen geven de gelegenheid van het diner te genieten. Aangrenzend is de kombuis. Een afsluitbare ruimte met veel licht en ventilatie, uiteraard voorzien van alle denkbare apparatuur. Hier is de kleurstelling koel en zakelijk gehouden met veel RVS en grijstinten. Naar achteren toe is de eigenaarshut over de volle breedte van het schip. Aansluitend een kingsize badkamer met daarnaast een inloopkast. Naar voren toe zijn een tweetal gastenhutten met ieder een eigen badkamer. Helemaal in de boeg zijn nog een tweetal hutten voor de bemanning. Deze zijn toegankelijk via het voordek zodat deze met respect voor beider privacy, gescheiden blijven van het eigenaargedeelte.

/table>
Specificaties
CE
LOA
LWL
Breedte
Diepgang geladen
Waterverplaatsing leeg
Waterverplaatsing geladen
Brandstof
Water
Motoren
Aantal opvarenden
Slaapplaatsen
Aantal badkamers
Maximum snelheid
Kruissnelheid
Range at cruising speed
A
26,43 m
23,95 m
6,37 m
2,00 m
61,88 tons
74,10 tons
8.000 l
1.500 l
2 x 2.000 pk MTU
16
6/8 + 4
4 + 1
7 km/u
56 km/u
(51 km/u) 580 km
Voor meer informatie: www.dallapieta.it

Facebook Comments "Droomjacht: Dalla Pieta"
                         my-ip