Dipper 830

Artikel - Dipper 830


Met z’n stijlsteven, rubberen stootrand rondom en geveegde kont denk je bij eerste aanblik aan een oud slepertje dat door een liefhebber is opgeknapt. Maar schijn bedriegt. De Dipper 830 waarin wij hebben gevaren is een gloednieuw schip van 8.15 m, dat aan alle moderne eisen voldoet. tekst & fotografie Henry E. Neeter

De inrichting is voor een groot gedeelte naar de ideëen van de huidige eigenaar gemaakt, in goede samenwerking met Jan Peek van De Spil Jachtbouw in Nieuwegein. Voor in de punt is het gebruikelijke tweepersoonsbed met uitneembaar middenstuk, aan bakboord een afgesloten elektrisch toilet met daarachter een zekeringkast en doorvoer van de kabels naar de stuurstand, aan stuurboord een praktische pantry met goede bergruimte, een afgesloten afwasbak met draaikraan en een kookplaat waarvan de klep (Webasto) in neergeklapte stand als kachel fungeert. Klein, maar zo praktisch. De trap naar de kuip dient tevens als bergruimte voor kleine spullen. Daarboven het 12-unit schakelbord, de radio/cd speler met buitenspeakers en een apart kastje voor de iPod met de favoriete muziek. Het geheel is afsluitbaar met twee klapdeuren. Uitstekend afgetimmerd met mahonie en een teak vloer met zwarte bies. Goed afsluitbare kasten en rustige verlichting, ventilatie met zonne-energie en een luik.

Kuip
De kuip is groter dan je zou denken. Omdat dit toch niet zo lange schip 3.10m breed is ontstaat een ruimte van 9m2 waar je makkelijk met een man of tien kunt zitten. Aan bakboord de stuurstand met links van de stuurman in de hoek een mooi groot kompas - de eerste aankoop van de eigenaar vóór de bouw! - en enkele eenvoudige instrumenten naar eigen keuze. In de hoek aan stuurboord een grote koelkist en verder doorlopende, comfortabele banken. En er is een grote tafel op telescopische poot, die met weinig bewegingen en kracht omgevormd kan worden tot een 4 persoons bed of zonnedek. Onder de tafel vinden we vier uitklapbare poten, in de bakskisten drie losse plankdelen die tussen tafel en zitbanken passen. In het luik onder de tafel liggen - naast de roerstandaanwijzer, de stuurinrichting en een extra kratje bier - twee grote opvouwbare kussens voor op de tafel en klaar is Wido, want zo heet de eigenaar. Nog twee luchtbedden op de vloer en je kunt op dit schip zonder behelpen met acht man slapen. De in blauw uitgevoerde dektent is geheel neerklapbaar en in geopende stand voorzien van drie uitritsbare plastic ramen, zodat hij ook dienst kan doen als bimini als bescherming voor zon en regen.

Techniek
De romp is van staal. De kielbalk is 12 mm, de spanten 6 mm, huidgangen, opbouw en dek 4 mm dik, het totale gewicht is 4.800 kg, aangedreven door een zes cylinder 62 pk Solé diesel, gekoppeld aan een Python-drive en watergekoelde smering op de schroefas. Drie tanks van ieder 110 ltr voor diesel, drinkwater en vuilwater. Het schip is zo stevig dat je de punt het strand op kunt varen om zo ook nog even de kinderen van de gasten te kunnen laten ravotten. Walstroom aansluiting, omvormer en drie accu’s varierend van 55 Ah tot 108 Ah, allemaal individueel op spanning controleerbaar. De afwerking is uitstekend en niet helemaal spiegelglad, zodat het schip er wat doorleefd uitziet. Het geheel heeft een CE keur categorie C.

Varen
Het schip is robuust en onderhoudsarm, zoals de eigenaar dat wilde. Het is eenvoudig te bedienen door één man of vrouw en loopt rustig en geluidsarm. De eigenaar heeft sinds de oplevering in juli al meer dan 100 uur gevaren, voor de vakantie vanaf de IJssel bij Doesburg door Friesland en Verder wordt het schip gebruikt als ‘onstoorbare’ werkplek, wanneer er nagedacht of efficient moet worden gewerkt. Concluderend kunnen we stellen dat we hier voor € 120.000 (incl. BTW) met een uitstekend schip kennis hebben gemaakt, dat qua comfort alle voordelen heeft van een klein kajuitjacht, vaart met het gemak van een flinke sloep en het stoere uiterlijk heeft van een leuk werkschip, waarmee je in de sluis niet bang hoeft te zijn dat er veel schade aan ontstaat.

Facebook Comments "Dipper 830"
                         my-ip