Suzuki Proefvaartdag

Artikel - Suzuki ProefvaartdagDe Suzuki proefvaartdag is een jaarlijks terugkerend fenomeen om dealers of ge√Įnteresseerden in een nieuwe motor kennis te laten maken met de laatste innovaties van deze outboardfabrikant. Dit jaar is het echter anders. Suzuki neemt sinds kort deel aan de door de HISWA ge√Įnitieerde actie ¬ďWelkom op het Water¬Ē en grijpt de gelegenheid aan om zoveel mogelijk nieuwe watersporters kennis te laten maken met het leuke van varen, ongeacht de zakelijke achtergrond of concrete aankoopplannen van de bezoekers aan dit Suzuki evenement.De locatie is wel gelijk aan vorig jaar. Te Zeewolde is Jachthaven de Eemhof aan het Eemmeer de plaats waar je moet zijn op 21 mei. Er kan gevaren worden in een waaier aan boten. Sloepen, tenders, sport -en werkboten met veel of weinig PK’s, liggen startklaar afgemeerd voor iedereen die wil weten hoe dat nu vaart. Omdat er veel watersporters worden verwacht die aan het begin van hun carrière staan is er extra aandacht voor de kleinere motoren. Onlangs introduceerde de Japanse motorenfabrikant een drietal met een nieuw innerlijk in een redesigned jas. Lichter, stiller, duurzamer en eenvoudiger te hanteren dan de vorige generatie 4, 5 en 6PK.Lichtgewicht
Maar al te vaak worden de kleine buitenboordmotoren pas aan een boot gehangen wanneer er gevaren wordt. Hanteerbaarheid is in dit segment dan ook een factor van belang. Met 23,5kg zijn deze Suzuki’s absolute winnaars. In vergelijk met de andere grote merken scheelt dit 5 tot 10kg. Dat lijkt wellicht geen wereld van verschil maar wanneer je al wankelend een boot aan het motoriseren bent, telt iedere gram teveel.
Suzuki heeft daarnaast veel aandacht besteed aan de handgrepen. Zowel aan de voor- als achterzijde is er volop houvast. De combinatie van minder gewicht en de mogelijkheid de motor met twee handen te dragen biedt in deze klasse onge√ęvenaard comfort.

Vervoer
Benzinedamp of olielekkage stinkt en geeft een hoop rommel in de bakskist of kofferbak van de auto. Suzuki heeft dat opgelost door het mogelijk te maken de motor op drie manieren plat neer te kunnen leggen zonder dat er lekkage optreed. Alleen de achterkant heeft een onmogelijkheid in de vorm van een handgreep. Na vervoer of langdurige opslag zijn er geen speciale handelingen nodig om de motor te starten. Een enkele ruk aan het startkoord is voldoende. Eén van de vernieuwingen is een extra brandstoftoevoerleiding met een terugslagklep die middels zwaartekracht de carburateur vult en direct starten mogelijk maakt.Smering
Een primeur is het smeersysteem van de nieuwe Suzuki¬ís. In het algemeen kan er in een moderne outboard niet zoveel verkeerd gaan tenzij de motor niet goed gesmeerd wordt. Als eerste past Suzuki in dit segment een geforceerde smering toe met een oliepomp en ¬Ėfilter. De motor wordt hierdoor beter gesmeerd met een rustiger loop en langere levensduur tot gevolg. Ook nieuw is een transparant raampje waardoor je eenvoudig kunt controleren of de olie nog het goede peil heeft.

Kantelsysteem
De nieuwe DF6A, DF5A en DF4A zijn voorzien van een kantelsysteem met vier verschillende posities. Een tweetal daarvan zijn bedoeld om in ondiep water te kunnen varen zonder de schroef geweld aan te doen. De bovenste positie is geheel op om in een periode van stilstand de staart vrij van aangroei te houden. Om gehannes voor te zijn kun je deze standen alleen kiezen in de weg omhoog. Wanneer je vanuit de bovenste stand de motor laat zakken gaat deze direct naar de onderste positie zonder stops.

Trillingsvrij
RSI zul je van varen met deze nieuwe motoren niet krijgen. Een één cilinder blok zal altijd trillingen produceren maar dat hoef je niet aan de boot of handle te voelen. Door extra dempers toe te passen is de gashendel stiller dan ooit geworden. Daarnaast hebben de ontwikkelaars van Suzuki de luchtinlaat opnieuw ontworpen en zijn er aanpassingen aan de krukas gedaan. Het gevolg is minder geluid en een rustiger loop. Nog rustiger dan het al was.

Dit en meer kun je allemaal zelf ontdekken op de Suzuki proefvaartdag. Met de kleinere motoren achter een Suzumar steek je zelf van wal. Met de grotere boten en motoren kan dat onder begeleiding. Aanmelden voor deze dag is gewenst, surf hiervoor naar de Facebook pagina van Suzuki Marine. Deelname is geheel vrijblijvend. Mocht je echter na een prettige kennismaking interesse hebben in een nieuwe Suzuki, tot 1 juli 2017 is aan de ¬ďWelkom op het Water ¬ď actie een prijsvoordeel gekoppeld wat kan oplopen tot ¬Ä 250.-Meld je aan voor de Suzuki proefvaartdag.
Datum: 21 mei 2017 van 11:00 tot 17:00
Locatie: Jachthaven de Eemhof
Slingerweg 9,
3896 LD Zeewolde
Aanmelden: www.facebook.com/suzukimarinenl
Deelname: gratis

Voor meer informatie en dealeradressen: www.suzuki.nl/marine

Facebook Comments "Suzuki Proefvaartdag"
                         my-ip