Marktleider in mobiele stroomoplossingen

Artikel - Marktleider in mobiele stroomoplossingen

Artikelen Victron Energy
Marktleider in mobiele stroomoplossingen

Een opvallend blauwe kleur, RAL 5015, maakt een brede range producten herkenbaar die één ding gemeen hebben; het verzorgen van een betrouwbare stroomoplossing voor klein- en grootverbruikers, wanneer een gewoon stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s zonnepanelen, accuscheiders, batterij monitoren en een uitgebreide serie aanvullende accessoires voor een geheel geïntegreerd en optimaal renderend systeem. Victron Energy is de stuwende kracht achter dit blauwe wonder.

Victron Energy heeft als wereldwijd marktleider in stroomoplossingen een naam van formaat. Het Nederlandse familiebedrijf heeft dit in ruim 40 jaar voortvarend opgebouwd. Jaar op jaar groeit de onderneming met dubbele cijfers en neemt daarmee een positie in waar de concurrentie tamelijk moedeloos van wordt. Victron is in 143 landen actief met op strategische plaatsen een steun- of servicepunt. In Nederland heeft Victron ook een serviceafdeling alleen druk is het er nooit. De producten hebben een uitval percentage waar iedere andere producent jaloers op is. De roots van Victron liggen in de watersport, maar inmiddels hebben de activiteiten zich uitgebreid naar de beroepsvaart, offshore of de automotive industrie. In alle branches waar mobiele stroomoplossingen op van toepassing zijn, is Victron de aangewezen merknaam om alle benodigde componenten voor een stabiel stroomaanbod probleemloos met elkaar te laten communiceren. Iets wat in een combinatie van verschillende merken nog maar de vraag is.

Het hoofdkantoor bevindt zich In Almere waar een 70-tal medewerkers alles in de juiste banen leiden. Meer dan de helft hiervan houd zich met research & development bezig wat meteen ook de kracht van Victron goed weerspiegeld. Eigen, innovatieve producten die vooruitlopen op de laatste stand der techniek en in een kwaliteit die een marktleider waardig is.

Van handzaam acculadertje met grootse specificaties tot een driefasesysteem voor de zwaarst denkbare toepassing. Op iedere stroomvraag heeft Victron Energy een spannend antwoord.

Systeem met omvormer
Passend in de keep it simple formule is de combinatie van een Blue Power acculader en een Phoenix omvormer. Afhankelijk van het type Blue Power lader kun je meerdere accu’s geïsoleerd van elkaar laden. Met de Phoenix omvormer is altijd een stabiele wisselstroom voorhanden om een laptop op te laten draaien of je elektrische tandenborstel mee op te laden. Omvormers bestaan in twee soorten. Met een zuivere of blokvormige sinusgolf. De wisseling van de plus en minpool om wisselspanning te mogen heten hoort in grafiek een vloeiend verloop te hebben. Een omvormer met een blokvormig verloop van de wisseling tussen + en – doet dat niet in een golfbeweging maar kan alleen aan- of uitstaan. En dat geeft een heel ander resultaat.

Blokvormige wisselspanning is ongeschikt voor alle apparaten met een printplaat, transformator of elektromotor. En dat zijn er nogal wat. Alle omvormers van Victron Energy kennen dit probleem niet en leveren 230V exact zoals dat thuis uit het stopcontact komt, veilig en stabiel voor alle aangesloten apparatuur.

Multiplus met DC generator
Een boordnet wat geheel onafhankelijk is van walstroom ontstaat door de laadstroom van wal, dynamo en DC-generator te combineren met een Multiplus acculader en omvormer in één behuizing. Met het Multi-bedieningspaneel kan een maximum aggregaat- of walstroom worden ingesteld. De MultiPlus houdt dan rekening met andere stroomverbruikers en gebruikt voor het opladen alleen de stroom die nog ‘over’ is. Hiermee raakt het aggregaat of de walaansluiting niet overbelast en blijft het doorsmelten van een zekering achterwege. De Power Assist functie voegt hier nog een extra dimensie aan toe. Hiermee kan de MultiPlus zijn capaciteit aanvullen. Piekstroom is vaak maar kortstondig nodig. De MultiPlus ervoor dat onvoldoende wal- of aggregaatstroom onmiddellijk wordt gecompenseerd met stroom uit de accu. Zodra de belasting afneemt, wordt de reservestroom weer gebruikt om de accu op te laden. Met de ingebouwde omschakelautomaat merk je her niets van. Een aangesloten computer of TV blijft onverstoorbaar zijn werk doen.

Met een Cyrex-ct voorkom je dat de start- en service accu(s) elkaar zien. Wanneer bijvoorbeeld de koeling op een ankerplaats de daarvoor bedoelde accu belast, moet de startaccu niet gaan meehelpen om het bier te koud te houden. Cyrix accuscheiders zijn een uitstekend alternatief voor diodelaadstroomverdelers. De belangrijkste eigenschap is dat het spanningsverlies nihil is, waardoor de uitgangsspanning van dynamo’s of acculaders niet verhoogt hoeft te worden. Met het verlies van een diodebrug is dat wel nodig.

Quattro met AC generator
Wanneer een wisselstroomgenerator wordt toegepast vormt een Quattro lader en omvormer inéén het hart van je eigen energiecentrale. Een verschil met de Multiplus is dat de Quattro met twee AC bronnen om kan gaan. De generator en de walstroom worden dan ook rechtstreeks aangesloten op de Quattro. Een scheidingstransformator voorkomt in deze opstelling het ontstaan van elektrolytische corrosie. Zodra een boot aangesloten wordt op walstroom kan dit ontstaan met in het slechtste geval nogal nare gevolgen. Het verschijnsel ontstaat door het natuurlijke potentiaal verschil tussen verschillende metalen.

Om aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen delen van een boot te voorkomen, worden zink anodes gemonteerd. Het minder edele zink wordt dan aangetast in plaats van de andere metalen delen. Ook een stalen of aluminium scheepshuid kan ernstig aangetast worden. De beste manier om elektrolytische corrosie te voorkomen en tegelijk optimale veiligheid te garanderen is installatie van een scheidingstransformator. Deze draagt energie over aan het boordnet zonder rechtstreeks elektrisch contact. De elektriciteit wordt in een ringkern transformator omgezet in magnetisme om vervolgens weer te worden omgezet naar elektriciteit. Zonder deze voorziening communiceert de aardlekschakelaar aan boord met de verdeelkast aan wal. Hierdoor ontstaat elektrolytische corrosie. Met de scheidingstransformatoren van Victron Energy is dit verschijnsel uitgesloten.

Parallel systeem
Victron Energy is gespecialiseerd om aan de meest complexe stroombehoefte te voldoen. Door Quattro of Multiplus laders en omvormers parallel te schakelen kan aan iedere stroombehoefte voldaan worden. Ingewikkeld is dat niet. Er worden in die opstelling standaard producten toegepast die met een aansluiting op een PC en de door Victron ontwikkelde VEConfigure software op een eenvoudige wijze in te stellen en aan te sluiten zijn. Hiermee is een hoge vermogensbehoefte beschikbaar voor bijvoorbeeld de complexe huishouding van een flink motorjacht. Want ook onderweg moeten magnetron, flatscreens, navigatie instrumenten, het koffiezetapparaat of de inductiekookplaat het gewoon blijven doen.

Voor meer informatie en dealeradressen:
Victron Energy B.V.
De Paal 35
1351 JG Almere Haven
+31(0)36 5359700
sales@victronenergy.com
www.victronenergy.comFacebook Comments "Marktleider in mobiele stroomoplossingen"
                         my-ip