Varen in een andere wereld

Artikel - Varen in een andere wereld

Artikelen De grote lus van Wielkopolska
Varen in een andere wereld


Vanuit Nederland met 800km over de weg relatief dichtbij maar met een enerverende tocht van 3 weken ook binnendoor op eigen kiel te varen. Charterschepen bieden de derde mogelijkheid om de grote lus van Wielkopolska te
ervaren. Een “rondje” van 600km over de rivieren Warta en Notec met een 100-tal idyllische meren als toegift. Een eldorado voor alle vormen van watersport.


Met een kleine 5km stroomsnelheid in de rug meander je door een glooiend coulisselandschap De Warta is niet al te diep waardoor het aan te bevelen is binnenbochten te vermijden. De stroom deponeert daar zand terwijl het de buitenbocht op een redelijke diepte houdt. Navigeren is daarmee een leuke klus, spannender dan bloedeloos rechtuitvaren in een aangeharkt Hollands kanaal. Toch zijn er ook overeenkomsten met Nederlands vaarwater. Op het heuvelachtige na is flora, fauna en het klimaat vergelijkbaar met Hollands binnenwater zoals het vroeger was. Ongerepte oevers, schoon water, nergens zwerfvuil en vooral een weldadige rust. Sporadisch kom je een andere boot tegen.

Het tweede deel van de tocht gaat over de Notec. Een wat smallere maar diepere rivier met een stroomsnelheid van rond de 2km. Wanneer je de gehele lus vaart kun je hier het makkelijkst stroomopwaarts varen om maximaal te profiteren van de stroom mee op de Warta. Je passeert hier een tweetal sluizen met een behoorlijk verval. Een wachttijd is er niet, ook hier zijn medewatersporters een zeldzaamheid. Wel zijn de sluizen handbediend dus wisselen van sluisdeur duurt even. Opvallend is de netheid van alles. Zo schoon als het water en de oevers zijn, is ook het sluiscomplex.

Czarnkow is een wat grotere marina, gelieerd aan de plaatselijke brouwerij. Zowel het bier als de haven zorgen voor een aangenaam verpozen. De marina is splinternieuw en uitgerust met alle voorzieningen om een boot veilig weg te leggen. Zo’n 50 ligplaatsen zijn beschikbaar. Zodra dit te weinig is ligt een tweede deel al klaar om tot haven ingericht te worden. Charterschepen worden hier ook aangeboden. Degelijke Hollandse staalbouw waar je met een man of 8 mee op pad kan. Zonder schipper te huur voor € 81.- per dag, je moet dan wel een vaarinstructie van ca. 2 uur ondergaan. Met schipper bedragen de kosten € 115,- per dag.
www.czarnkow.pl

Dwor Debogora is een waardig eindpunt van een inspirerende vaartocht over de rivieren van Wielkopolska. Een landhuis in Engelse stijl vormt in het bos, aan een meertje, een prachtig decor. Het is een hotel maar je waant je bij je beste vrienden op bezoek. Een overvloedig diner met gerechten uit de traditionele Poolse keuken is het handelsmerk van deze locatie. Een andere verrassing is een militair museum op het terrein waaruit we met een amfibie legervoertuig een spectaculaire vaartocht over land maken.
www.debogora.pl

Voor meer informatie:
Pools Informatiebureau voor Toerisme
Jan Luijkenstraat 12 BG
1071 CM Amsterdam
tel. +31 (20) 620 93 99
[email protected]
www.polen.travel/nl

Facebook Comments "Varen in een andere wereld"
                         my-ip