Primeur voor Nederland

Artikel - Primeur voor Nederland

grand XO 360 op de HISWA | Primeur voor Nederland

Begin dit jaar introduceerde XO Boats een nieuw vlaggenschip. De XO 360 in een gelimiteerde, full option oplage. Op één na zijn die allemaal verkocht. De demoboot uit deze serie waarop met bijvoorbeeld 2x360PK, alles uit de kast gehaald is, komt naar Nederland om een primeur te beleven op de HISWA te Water in Amsterdam. Niet alleen ter bezichtiging, maar ook voor proefvaarten vergezeld van een aantrekkelijk beursaanbod.


Net als de andere modellen heeft de nieuwe 360 een uitgesproken stoer voorkomen. Strakke lijnen met een rechtopstaand stuurhuis en een wave piercing neus die afgemeerd in een havenbox al hard lijkt te gaan. De Scandinavische roots zetten zich voort in het interieur. Tijdloos, in alles voorzien zonder dat het in de weg zit. De basis vormt een aluminium web van spanten met oversized stringers. Hier komt een 5 tot 8mm dikke huid op uit zeewaterbestendig ALMG 4,5/5083 aluminium platen. Voor dit doel het materiaal met de beste eigenschappen.

In de aluminium romp wordt een polyester binnenschaal met een onopvallende kajuitopbouw en een prominent stuurhuis geplaatst. Naadloos en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze composietbouw verenigt het beste van twee werelden. De ongelofelijk stijve en rigide aluminium romp is ontworpen om een ruige zee lachend te nemen. En met een polyester deck lay-out is iedere vorm mogelijk waarbij scherpe randen of hoeken met zichtbare lasnaden ontbreken. In plaats daarvan ontstaat een optisch en ergonomisch geoptimaliseerd binnenwerk uit strak, onderhoudsvriendelijk en prettig aanvoelend polyester.

Loeisterk dus maar nog steeds lichtgewicht waarmee spectaculaire snelheden gehaald kunnen worden, ook wanneer het waait en er een golfslag staat waar andere boten liever voor in de haven blijven liggen. De vorm van het onderwaterschip, met een deadrise van 22°, mondt uit in een extreem diepe V die geheel van voor naar achteren doorloopt. Een geringe breedte zonder plat vlak doet de rest. De boot klieft net zo makkelijk door de golven als dat ze erop landt. Dit maakt een knobbelig IJsselmeer oversteken tot een genoegen in plaats van een hachelijk avontuur waarbij iedere golf de vraag doet rijzen of alles nog heel is.

Een bootlengte van ruim 11 meter biedt aardig wat mogelijkheden om een aantrekkelijk interieur te creëren. Daarbij is men in Scandinavië meester in optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. De XO 360 beschikt over vier vaste slaapplaatsen in het voorschip en in een gastenhut onder de salon. Midscheeps is een volwaardige badkamer geplaatst met een toilet, wasbakje en douche. De salon is het hoofdverblijf. Met ramen rondom heb je als stuurman of meevaarder een onbelemmerd uitzicht. Met een groot elektrisch bediend schuifdak en een stel vaste glazen panelen laat het dak over het gehele oppervlak licht door. Net als de glazen schuifpui die toegang biedt vanaf het achterdek. De XO heeft dan wel een gesloten stuurhuis, maar zo ervaar je het niet. Sturen doe je met een tweepersoons stuurstand achter een dashboard waar niets aan ontbreekt. Op alle manieren verstelbaar vindt ieder postuur een ideale positie in de geveerde stoelen. Door een schuifdeur staat de stuurman vlot aan dek waarmee met een minimale bemanning kan worden volstaan. Varen met de XO 360 is een feest. Het laat zich met niets anders vergelijken en vormt een klasse op zichzelf. Geen enkel ander merk of type biedt een dergelijke combinatie van vakantieklaar comfort en veilig thuiskomen wanneer de weersomstandigheden plotseling toch even tegenzitten.

Met twee motoren en een boegschroef kun je manoeuvreren met je ogen dicht. De XO 360 is daarmee niet alleen maar snel, ook in een sluis of haven heb je altijd alles onder controle. Naast de gebruikelijke gashendels beschikt de boot over een joystick besturing. Met een enkel pookje bedien je de twee motoren om de boot moeiteloos om zijn as te laten draaien of op de millimeter nauwkeurig in te parkeren.

Met alle opties en de maximale motorisering kost de XO 360 rond de € 400.000,- Dat is een serieus bedrag waar je echter een bijzondere boot voor krijgt. Wanneer het uitrustingsniveau toch wat minder mag, een versie met een enkele motor en een standaard uitrusting heeft een prijs van € 225.000,- en daar heb je dan nog steeds een bijzondere, oogstrelende boot voor met onovertroffen vaareigenschappen.

Op de HISWA biedt XO Boats Nederland alle modellen aan met een zorgeloos varen pakket. In samenwerking met Oranje Marine wordt gedurende 2 jaar het onderhoud, de winterstalling en verzekering geheel uit handen genomen. Alleen brandstof en een ligplaats zijn dan nog nodig om de unieke eigenschappen van een XO voluit te ervaren. De nieuwe XO 360 is na de HISWA beschikbaar voor proefvaarten. Op de stand van XO Boats Nederland kan worden ingeschreven voor een spectaculaire testdrive op het IJmeer. Wacht daar niet te lang mee, vol is vol.


Specificaties:
Lengte 11.28m
Breedte 3.29m
Doorvaarthoogte 3.7m
Waterverplaatsing (excl. motor) 3600kg
Diepgang 1.0m
Max. vermogen 740pk van Volvo, Yanmar of Mercruiser
Topsnelheid 80km
Aantal personen 10
CE categorie B

XO Boats Nederland
Toetsenbordweg 37
1033 MZ Amsterdam Noord
020 760 62 78
HISWA stand A32
info@xoboats.nl
www.xoboats.nl

Facebook Comments "Primeur voor Nederland"
                         my-ip