Hype of vaste waarde.

Artikel - Hype of vaste waarde.

grand Stand Up Paddle
Hype of vaste waarde.
In korte tijd is Stand Up Paddling, afgekort als SUP, razend populair geworden onder een nieuwe generatie watersporters. Lekker buiten bezig zijn, goed voor lijf en leden plus dat je nog eens ergens komt. Toch keken we altijd met enige scepsis naar deze opkomende tak van sport. Je ziet er tenslotte toch een beetje uit als een vertwijfelde windsurfer die onderweg iets verloren is. Maar zo’n oordeel is helemaal niets waard zolang je het niet een keer geprobeerd hebt. Tijdens onze ontdekkingsreis naar watersportmogelijkheden in Polen, deed zich de kans voor. Op vlak water met een lichte stroming ontdekten we dat met een simpele instructie, iedereen een hoop lol kan beleven met slechts een board en peddel als vaartuig.

Nieuw is het niet. Surfen is waarschijnlijk in Hawaï ontstaan, en er is een grote kans dat stand up paddle ook van deze tropische eilanden komt. Een van de oudste bewijzen stamt uit 1939, een filmpje van olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku, waarop hij op zijn board staat met een peddel in zijn hand.

De eerste officiële SUP boards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers, en zijn eerste SUP board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van stand up paddle. In 2007 werd de eerste stand up paddle race gehouden, en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten.

Wanneer je de sport wilt leren is het verstandig om te starten op vlak, rustig water zonder obstakels zoals boten en boeien. Als beginnend supper is het makkelijker om op je knieën te beginnen. Plaats je paddle dwars op het board om als steuntje te gebruiken. Het handvat van de peddel ligt op de rand van het board en het blad op het water. Klim vervolgens in knielende stand het board op, net iets achter het middelpunt. Vanuit deze positie zoek je de balans. De neus niet uit het water en de staart er niet onder. Zodra je er klaar voor bent kun je gaan staan met je voeten op de plaats waar je knieën de juiste balans vonden. Zet je voeten naast elkaar, ongeveer op heupwijdte. Op de randen van het board staan is geen goed idee. Met je knieën enigszins gebogen en je rug recht houdt je alles in balans door met je heupen te bewegen. Zodra je gaat peddelen en snelheid gaat maken, zal ook de stabiliteit verder toenemen. Houd je armen recht en draai met je torso om efficiënt te peddelen. Je haalt meer kracht uit je torso dan uit je armspieren. Om in een zo recht mogelijke lijn te blijven varen zul je 3 tot 5 slagen aan één kant moeten maken om daarna te wisselen met de andere kant.

Een manier om te draaien is om aan één kant te blijven peddelen tot de neus de richting opdraait waar je heen wilt. Achteruit peddelen aan de andere zijde kan ook. Met een C slag kun je ook sturen. Duw je peddel aan de voorkant van je board met een boog van je af naar de achterkant van je board. Moeilijk is het niet, ook nat worden is niet strikt noodzakelijk.

Welk board het beste bij je past is een minder eenvoudige vraag dan het lijkt. Er zijn inmiddels vele soorten, maten en merken die kunnen maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In grote lijnen kun je kiezen tussen een vast board voor optimale prestaties of een opblaasbare die weer veel gemakkelijker mee te nemen of op te bergen is. Deze inflatables hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze in prestatie niet veel meer onderdoen voor een vast board. Daarnaast zijn er verschillende types die op een bepaald gebruik of vaarwater toegesneden zijn.

Touring SUP
In de regel hebben Touring SUP’s een behoorlijke waardoor ze een goede glide hebben. In combinatie met een beperkte breedte en een spitse neus is die glide perfect om met gemak afstanden op vlak water te maken. In de golven zal een touring SUP echter minder optimaal presteren, maar dat betekend niet dat ze onder die omstandigheden onbruikbaar zijn.

Race SUP
Een SUP race winnen kan alleen met een raceboard. Een raceSUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kunt langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0, maar dat is niet de grootste. De meeste en grootste wedstrijden worden gehouden met een 12.6”.
Naast de verschillende lengtes, zijn de race SUP’s ook in verschillende breedtes verkrijgbaar. Een smalle raceSUP is natuurlijk sneller dan een brede. Smaller is echter wel een nadeel in ruwe omstandigheden of tijdens lange afstand wedstrijden.

Wind SUP
Met een windsurfSUP kan je naast het peddelen ook fantastisch windsurfen. Voor veel gebruikers is een WindSUP t.o.v. een echt windsurfboard ideaal door zijn lengte. Tegenwoordig zijn windsurfboards vooral kort en breed. Leuk om bij veel wind te planeren. Maar in licht weer, tot rond de 4bft, zijn deze boards in het nadeel. Een lange en smalle WindSUP is dan duidelijk de winnaar. WindsurfSUP’s zijn te koop met een zwaard of een centerfin. Beide oplossingen hebben uiteindelijk hetzelfde effect.

Wave SUP
Met een wave- of surf SUP kan je goed uit de voeten in golven. Doorgaans zijn deze Stand Up paddle boards eenvoudig te herkennen. SurfSUP’s zijn een stuk korter en breder dan de andere modellen. De maximale breedte van het board ligt relatief ver naar voren, waardoor het gemakkelijk instuurt in de bocht. Door de relatief smallere achterkant wordt dat effect versterkt.

Wave SUP’s hebben een flinke kromming, waardoor ze extra wendbaarheid zijn. De kromming of scoop zorgt er tevens voor dat je makkelijker door de golven prikt. Een nadeel van deze SUP is wel dat rechtdoor peddelen moeilijke gaat.

Allround SUP
De allrounders zijn een mix tussen een wave SUP en een touring SUP’s. De extra lengte van deze board’s in combinatie met een vlakkere scoop zorgen voor een betere glide. In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder een ronde outline. Dit zorgt ervoor dat er toch een goede wendbaarheid is. Een allround SUP is daarom zowel op het vlak water als in kleinere golven een goede keuze.


Voor meer informatie:

Telstar Surf
Palmbosweg 16
3853 LB Ermelo (Strand Horst)
+31-341-553320
www.telstarsurf.nl
info@telstarsurf.nl
www.facebook.com/telstarsurf

Plaats van handeling: Rivier Notec te Wielkopolska (PL) op uitnodiging van het Pools verkeersbureau voor Toerisme.Facebook Comments "Hype of vaste waarde."
                         my-ip