Nordkapp Enduro 760 Sport

Artikel - Nordkapp Enduro 760 Sport

grand Nordkapp Enduro 760 Sport

Van der Sanden watersport uit Veldhoven is alweer ruim tien jaar exclusief dealer van alle Nordkapp boten voor de Benelux. Tijdens de introductie voer ik op de zandmeren bij Kerkdriel met de eerste Nordkapp die in ons land geleverd werd, de Enduro 600 uitgerust met een 90 pk Evinrude E-TEC. Ik zal de angstige blik van Nordkapp vertegenwoordiger John niet snel vergeten toen ik Carlo van der Sanden vroeg op topsnelheid zo dicht mogelijk langs het fotoponton te varen en dichtbij door Carlo werd opgevat als enkele centimeters.

Vandaag ben ik terug op dezelfde zandmeren en opnieuw met een Nordkapp Enduro. Deze keer met het onlangs geïntroduceerde topmodel Enduro 760 Sport, wederom met een Evinrude buitenboordmotor: de gloednieuwe 250 HO E-Tec Generation II. Een flinke titel voor een bijzonder en revolutionair nieuw motorconcept.

Carlo van der Sanden waagde in 2005 een flinke gok toen hij exclusief dealer werd van Nordkapp boten in Nederland, België en Luxemburg en direct een aantal modellen op voorraad nam. In de Scandinavische landen is Nordkapp al sinds 1966 een begrip, maar in Nederland genoot het merk toentertijd nog vrijwel geen bekendheid. In een wereld waar veel mensen vooral naar de prijs kijken, is Nordkapp een opvallende én welkome uitzondering. De ontwikkeling en bouw van deze schepen staat dan ook geheel in het teken van duurzaamheid, vaareigenschappen, veiligheid en afwerking. Gelukkig heeft Carlo de gok genomen want Nordkapp is absoluut een aanwinst voor de Nederlandse botenwereld.

Ik zal het maar direct toegeven, ik heb een kleine voorliefde voor Scandinavische boten (zelf vaar ik er ook één). De uit Noorwegen afkomstige Nordkapp, een land waar bijzonder veel aan watersport wordt gedaan, heeft daardoor zeker een klein streepje voor. Op de eerste plaats het design dat in vergelijking met veel andere boten iets scherper en steviger is aangezet. Jachtwerven ontkomen er bijna niet aan om deels mee te gaan met de tijd, maar Nordkapp combineert op een aangename manier vloeiende en hoekige stylingelementen tot een harmonieus geheel. Een bijzonder detail zijn de doorzichtige elementen aan weerszijden van de boot die de bovenzijde van het vrijboord vormen met daarin de typeaanduiding verwerkt. Ook de uitvoering van de kussens en de gebruikte bekleding oogt stevig, stoer en duurzaam, maar voelt luxe en comfortabel aan.


Indeling
De indeling van de Enduro 760 Sport wijkt positief af van andere schepen met deze afmetingen. De hoofdmoot wordt gevormd door de centrale stuurconsole met daarachter een tweede console die aan de voorkant twee stoelen (zowel zit- als sta-mogelijkheid) en aan de achterkant een buitenbar herbergt. De stuurconsole geeft tevens toegang tot een van de grootste verrassingen van deze boot: de onder het voordek verborgen, maar toch ruime en bruikbare kajuit met goede slaapmogelijkheid en een optioneel elektrisch toilet. Noorse schepen staan er al tientallen jaren om bekend dat ze vaak een ruime kajuit herbergen, maar dat de aanwezigheid daarvan aan de buitenzijde van de boot vrijwel niet te zien is. Hierdoor lijkt de Enduro een super sportboot, maar is deze ook voor uitgesproken familiedoeleinden te gebruiken. Overigens; sportboot of familieboot: van het heerlijke vaste en ruime zonnebed in het voorschip (op de kajuit) zal in allerlei situaties dankbaar gebruik worden gemaakt.

Bovengenoemde zaken zijn zeker allemaal bijzonder prettig, maar ik vind het grootste voordeel van de indeling van deze Nordkapp de heerlijk U-zit met tafel in de kuip aan de achterzijde. De buitenbar is direct onder handbereik, meerdere personen kunnen gerieflijk plaatsnemen rond de in hoogte verstelbare tafel en de drankjes kunnen in de bekerhouders worden geplaatst. Een heerlijke plek om te genieten na een lange dag op het water.

Varen en motorisering
De Nordkapp Enduro 760 vaart uiteraard zoals je van een boot van dit formaat en deze klasse kunt verwachten, echter aangevuld met extra veiligheid en comfort. Hiervoor verantwoordelijk is de zorgvuldig ontworpen stabiele diepe V romp waardoor comfortabel hogere snelheden op ruwer water kunnen worden volgehouden in vergelijking met vele andere schepen in dit segment. De Nordkapp is niet voor niets afkomstig uit Noorwegen waar veel op de Fjorden wordt gevaren alwaar gebieden zijn met verraderlijke stromingen waardoor er onverwachte en gevaarlijke golfpatronen kunnen ontstaan.

Carlo van der Sanden voert de Nordkapp boten vaak uit met Evinrude E-TEC motoren. Hoewel Carlo dealer is van alle grote merken in Nederland vindt hij dat de eigenschappen van Nordkapp bijzonder goed tot hun recht komen met de uiterst krachtige en sportieve E-TEC modellen. Het geheim van deze Evinrude is de hypermoderne direct ingespoten technologie met een verbrandingsproces dat tot op de microseconde is geanalyseerd. Momenteel is er geen andere buitenboordmotor beschikbaar waarvan het gehele interne proces beter onderzocht is en daardoor ook zo goed kan worden bijgestuurd als bij deze nieuwste generatie E-TEC motoren.

Het resultaat is een motor met een hogere topsnelheid, betere trekkracht, lager brandstofverbruik en lagere milieuemissie dan wat door velen als de beste motor in deze klasse werd beschouwd (de Yamaha 250). Evinrude voegt daar overigens nog een handvol andere innovaties aan toe, zoals een intelligent automatisch trimsysteem en een tamelijk revolutionair nieuw ontworpen ophanging met geheel geïntegreerde powertrim en stuurbekrachtiging inclusief Evinrude’s ‘clean rigging’ waarbij de aansluitkabels van de motor niet meer door de motorbun heen en weer schuiven, de motorbewegingen worden intern opgevangen. Dit laatste lijkt een kleine verbetering, maar stelt botenbouwers in staat boten zonder bun te ontwerpen waardoor de bruikbare binnenruimte al snel 40 tot 50 cm toeneemt. Evinrude’s worden standaard geleverd met een uitzonderlijk lange garantieperiode van maar liefst vijf jaar zonder beperkingen!

Standaarduitrusting
Boeghaak, ankerruimte, kussenset, waterskipaal, 12 V stopcontact, chemisch toilet, console cover, zwemtrap, zwemplatform met douche, hydraulische besturing, kompas, cockpit tafel, zonnedek, watertank met drukpomp, bimini.

Technische gegevens
• Totale lengte: 810 cm
• Breedte: 250 cm
• Gewicht inclusief motor: 1900 kg
• Brankstoftank: 275 liter
• Aanbevolen motor: 1x300 / 2x200 pk
• Personen: 8
• CE categorie: C

Informatie
Van der Sanden Watersport
De Run 4449
5503 LS Veldhoven
040 253 9063
www.sandenwatersport.nl
info@sandenwatersport.nl


Facebook Comments "Nordkapp Enduro 760 Sport"
                         my-ip