Vloek of zegen?

Artikel - Vloek of zegen?

grand Gratis WIFI
Vloek of zegen?

In Boten.nl Magazine editie 4 hebben we een artikel over de samenwerking tussen jachtmakelaar Best Boats en Jachthaven Eldorado te Mook geplaatst. Daarin stond vermeld dat WIFI in de jachthaven gratis is terwijl daar een vergoeding voor wordt gevraagd. Dat gaf te denken. Is het ouderwets om voor een draadloze internetverbinding kosten in rekening te brengen of geeft dit de garantie op een goede kwaliteit van het WIFI signaal.

Jachthaven Eldorado is één van de mooiste havens en daarmee een begrip in de regio. Niet alleen door de aantrekkelijke ligging en het schone water van de Mookerplas, maar ook door de service en kwaliteit die geboden wordt. Het is een comfortabele jachthaven die over alle denkbare voorzieningen beschikt voor een aangenaam verblijf of efficiënte technische service. Naast ruime steigers met stroom- en watertappunten, moderne sanitair en een wasserette beschikt de haven over een tankstation, werkhallen en een 30 tons botenlift. De innerlijke mens komt aan bod in het sfeervolle restaurant met op het dakterras een spectaculair uitzicht op de haven en de Mookerplas.

Voor zowel de jachthaven als het bijbehorende vakantiepark biedt Eldorado een draadloze internetverbinding aan. Hiervoor kun je toegang kopen voor een bepaald tijdslot. Vanaf een halve dag tot een half jaar. De kosten zijn overzichtelijk en worden vlot lager naarmate je een langere overeenkomst afsluit. Een losse dag kost € 5.-. Bij een week is dat al de helft. Mb’s bijkopen voor een mobiele databundel is doorgaans prijziger. Die vergelijking is echter wel wat lastig aangezien Eldorado geen datalimiet hanteert.

Draadloos internet in jachthavens kent een wat roerige geschiedenis. Eerst was er technisch de mogelijkheid. Hoera, niets zo fijn om voor vertrek nog even een weerbericht te zien. Maar om ter vermaak wat op YouTube rond te struinen leverde een onaangename verrassing op. Door teveel te berekenen per MB dataverkeer is betaald internet in jachthavens nooit een succes geworden. De economische crisis heeft daar verandering in gebracht. In plaats van wachtlijsten keken veel havenbazen ineens tegen lege plekken aan. Gastvrijheid is als wapen tegen deze malaise ingezet. Muntjes of codes voor hekken en deuren zijn wat meer uit de mode geraakt, “all inclusive” het nieuwe toverwoord. Voor watersporters lijkt dat best prettig. Stroom zonder bijstorten op onooglijke momenten. Water tot de tank vol is, ook zonder wisselgeld. Of douchen en dan wel de shampoo kunnen uitspoelen. WIFI is in deze kwaliteitsslag ook veelal gratis geworden. En daarmee vrijwel onbruikbaar. Aan een haperend signaal van amper 1 blokje op het icoon heb je namelijk niet zoveel en ben je beter af met je eigen databundel. Een goed functionerend WIFI netwerk vraagt om routers die dat aankunnen en voldoende hotspots om alle ligplaatsen te bereiken. Dit vereist een flinke investering die ook onderhouden moet worden. Daarmee bestaat gratis internet niet. Stroom, water en WIFI is in het liggeld begrepen dus betalen doe je, ook wanneer je er geen gebruik van maakt.

Jachthaven Eldorado is voor een goed netwerk met Wifitenne.com in zee gegaan. Een specialist in het opzetten van alle infrastructuur voor campings, parken en jachthavens. Liever een betaalde dienst die klopt dan gratis en onbruikbaar is het motto waarmee in de gehele jachthaven een sterk en stabiel signaal verzorgd wordt. Bruikbaar wanneer de mobiele datalimiet op is of het abonnement niet voldoet.


Facebook Comments "Vloek of zegen?"
                         my-ip