Compact omvormer/lader

Artikel - Compact omvormer/lader

Artikelen Victron Energy Multiplus Compact omvormer/lader
Introductie 800VA alleskunner

Victron is producent van een brede range producten die één ding gemeen hebben. Het verzorgen van stroom wanneer een regulier stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s, zonnepanelen en alle aanvullende accessoires om tot een optimaal renderend systeem te komen. Als marktleider in mobiele stroomoplossingen voert innovatie de boventoon. Na de Blue Smart laders zijn nu ook de Phoenix omvormers voorzien van Bluetooth connectiviteit.


RAL 5015 is de huidskleur van een brede range producten die één ding gemeen hebben; het verzorgen van een betrouwbare stroomoplossing wanneer een gewoon stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s en een uitgebreide range aanvullende accessoires voor een optimaal renderend systeem. Victron Energy is de stuwende kracht achter dit blauwe wonder met als nieuwste product een 800VA Multiplus Compact omvormer, lader en omschakelautomaat in één.

Als marktleider in mobiele stroomoplossingen met 40 jaar ervaring, voert innovatie de boventoon, direct gevolgd door een onverslaanbaar scherpe prijsstelling. Victron Energy produceert dermate efficiënt en in aansprekende aantallen waardoor een concurrent daar simpelweg niet bij in de buurt kan komen. Na een nieuwe 500VA, is op de 2016 editie van de Mets Tradeshow in Amsterdam, de volgende in deze lijn geïntroduceerd, een 800VA exemplaar in de nieuwe compacte behuizing voor wanneer er toch wat meer daadkracht richting accu’s of stopcontact gewenst is.

Omvormer
Het omvormer gedeelte in de Victron Energy Multiplus levert wisselspanning in een zuivere sinusgolf. De wisseling tussen de plus en min verloopt net zo vloeiend als de bekende energieleveranciers dat leveren. Stroom zoals thuis dus, waar gevoelige apparatuur probleemloos op werkt.

De omvormers van Victron Energy bestaan al geruime tijd en hoeven hun betrouwbaarheid en feilloze werking niet meer te bewijzen. Toch hebben de nieuwe Multiplus modellen een belangrijke update gekregen. Naast een nieuwe behuizing die weer jaren meekan, beschikken de omvormer/laders over een VEBus poort waar een PC op kan worden aangesloten. Met de gratis te downloaden VEConfigurell software kun je de Multiplus instellingen aanpassen indien dat gewenst is. De Multiplus komt gebruiksklaar uit de doos.

Uniek is de Powercontrol functie. De MultiPlus is een zeer krachtige acculader. Dat betekent, een zware belasting voor de aggregaat- of walaansluiting (bijna 10 A per 5 kVA Multi bij 230 VAC). Met het Multi-bedieningspaneel kan een maximum aggregaat- of walstroom worden ingesteld. De MultiPlus houdt dan rekening met andere stroomverbruikers en gebruikt voor het opladen alleen de stroom die nog ‘over’ is, zodat de aggregaat- of walaansluiting niet overbelast raakt.

Power Assist functie is aanwezig vanaf de Multiplus Compact 800VA. Deze functie voegt nog een extra dimensie toe aan het principe PowerControl. Hierdoor kan de MultiPlus de capaciteit van de alternatieve bron aanvullen. Waar piekstroom vaak maar kortstondig nodig is, zorgt de MultiPlus ervoor dat onvoldoende wal- of aggregaatstroom onmiddellijk wordt gecompenseerd met stroom van de accu. Als de belasting afneemt, wordt de reservestroom gebruikt om de accu weer op te laden.

Acculader
Een accu heeft een beperkte levensduur. Maar de juiste lader kan dit verlengen met een flinke kostenbesparing als voordeel. Aan boord is een lange periode van stilstand meestal de boosdoener. Door zelfontlading raakt een accu leeg en daar houden de loden platen niet zo van. Er ontstaat sulphatatie waardoor de capaciteit van de accu gestaag terugloopt. Victron Energy Multiplus Chargers voorkomen dit met een storagemode. Zodra de lader langer dan 24uur aangesloten blijft, wordt het voltage teruggeschakeld zodat alleen het zelfontladen gecompenseerd wordt. Eén maal per week wordt de accu weer bijgeladen tot absorptieniveau. Hiermee heeft de boot altijd volle accu’s, wordt de levensduur van de batterijen geoptimaliseerd en blijft de capaciteit veel langer intact.

De microprocessor in de nieuwe Multiplus serie past zich aan op ieder type accu door in de instellingen het accutype te kiezen. Hiermee kun je het laadgedeelte gebruiken voor zowel een Li-ion als een lood-zuur accu. Beide soorten hebben nu eenmaal een eigen laadkarakteristiek.

Accu’s kunnen het warm krijgen van een laadproces met gasvorming tot gevolg. Om dit te voorkomen past Victron Energy een variabele absorbtietijd toe in de Multiplus Compact serie. Kort, wanneer de accu slechts een beetje is ontladen of langer wanneer de batterij dieper ontladen is. Dit vindt automatisch plaats met behulp van een standaard meegeleverde accutemperatuursensor.

Omschakelautomaat
Wanneer de netspanning een storing heeft of als het aggregaat uitgezet wordt, schakelt de Multiplus razendsnel om naar stroomvoorziening uit de accu’s. Hier merk je gelukkig niets van, een aangesloten computer of TV blijft onverstoorbaar zijn werk doen.

Aansluiten en bedienen
In de doos vind je een complete set om de Multiplus Compact op het boordnet aan te sluiten. Er zijn twee accu-uitgangen zodat de startaccu met een geringe laadstroom te maken krijgt aangezien deze vrijwel nooit geheel ontladen wordt. De serviceaccu’s daarentegen hebben het een stuk drukker en worden daarom gevoed met een hogere laadstroom. De bediening is eenvoudig. Met een tuimelschakelaar aan de onderzijde zet je de Multiplus Compact uit, volledig aan of op alleen laden. Die laatste stand voorkomt wanneer bij afwezigheid de netspanning wegvalt, de omvormer inschakelt en daarmee de accu’s onbedoeld belast. Op afstand aan- of uitzetten kan met een simpele driestanden schakelaar of met één van de bedieningspanelen die naast bedienen, ook als accubewaker kunnen fungeren. Victron Energy biedt hier vele mogelijkheden in.

Met de nieuwe Multiplus Compact omvormer/lader brengt Victron Energy een solide acculader en omvormer op de markt die geïnstalleerd in een middelgrote boot voor elektrische luxe en comfort zorgt zoals je dat thuis gewend bent. In de nieuwe behuizing, die in het zicht niet misstaat of anders een technische ruimte siert, zijn nu een tweetal modellen beschikbaar. 500- en 800VA, terwijl Victron Energy omvormer/lader tot 15.000VA in het programma heeft. Welke model volgt is nog even een raadsel. Het kan een bestaande versie zijn of een geheel nieuw exemplaar. Hierover laat Victron Energy ons nog even in spanning zitten.


Voor meer informatie:
Victron Energy B.V.
De Paal 35
1351 JG Almere Haven
+31(0)36 5359700
[email protected]
www.victronenergy.com


Facebook Comments "Compact omvormer/lader"
                         my-ip