Valckx Watersport: Viper 203 en 243

Artikel - Valckx Watersport: Viper 203 en 243

Valckx Watersport: Viper 203 en 243

De Viper 243 combineert glamour en flair met comfort en degelijkheid
...
De Amerikaanse droom van glitter, glamour, flair en sensualiteit wordt door de Duitse sportbotenproducent Europe-Marine vertaalt naar duurzame, onderhoudsvriendelijke en comfortabele sportboten. Genaamd: Viper. De allergrootste kracht van Viper noemt Nick Tonnaer van importeur Valckx Watersport in het Noord-Limburgse Well, de mogelijkheid om binnen een wereld van standaardisatie te kunnen kiezen voor puur persoonlijk maatwerk.

Nick Tonnaer toont ons monsters van vloer- en kussenbekleding, variërend van stof tot luxe krokodillenleer: “Hoe compleet en comfortabel Viper haar standaard modellen ook uitvoert, de koper behoudt altijd de mogelijkheid om zijn persoonlijke wensen te realiseren. De Viper sportboten zijn volledig door de klant samen te stellen. Niet alleen wat betreft de variatie in bekleding, maar ook het ruime scala aan motoren. Een extra striping hier of een kastje daar, het kan allemaal. Het geeft Viper een uitzonderlijk imago binnen de wereld van gestandaardiseerde sportboten.”

Europe-Marine
Viper is een product van de firma Europe-Marine uit Mainz, die zich aanvankelijk richtte op het importeren en verkopen van boten uit Amerika. Het Duitse merk verwierf een gerespecteerde naam onder de Europese cudy-cabins en sportcruisers. Met 5 verschillende modellen heeft men voor elke watersportliefhebber een passend model. Beginnende bij een 18 voet sportboot tot en met een 30 voet sportcruiser, is de reeks van Viper zeer compleet. Of men nu kiest voor een inboard motor of een outboard motor, het kan allemaal.

Prachtig watersportgebied
Het Leukermeer is een paradijs voor natuur- en watersportliefhebbers. De Maas openbaart zich hier in het Noord-Limburgse land in al haar schoonheid. De seizoenen komen tot leven. Het is dan ook merkwaardig te constateren dat dit gebied misschien iets minder bekendheid geniet dan bijvoorbeeld de Noord- en West Nederlandse wateren, maar in compleetheid en uitstraling absoluut niet onder doet. Integendeel! Want de echte watersportgenieter gaat hier, ondanks de gezellige drukte, nooit kopje onder in de massaliteit. Een bezoek laat zien dat het Leukermeer en Valckx Watersport snel je hart vullen met melancholie. Het gebied wordt beheerst door de rust en de ruimte van het water, omgeven door bossen en heidevelden. Daar tussen door meandert de Maas. Het is tevens een gebied waar men ook nog snel mag varen, waardoor ook de echte sportievelingen volledig aan hun trekken komen. Op dat water toont Nick Tonnaer zijn indrukwekkende stuurmanskunst. Hij groeide op tussen de boten. De Viper 243 eet als het ware uit zijn hand. De snelheid, wendbaarheid en stabiliteit van de sportboot zijn zeer indrukwekkend. Zeker wanneer het volledig motorgeluid vrijkomt ronken de brullende motoren over het water. Wandelaars blijven stilstaan en genieten van spel tussen water en boot. Zeker wanneer de sportboot op het staartpuntje na volledig loskomt. Ook wanneer hij op volle snelheid de bochten neemt, wekt de boot geen moment de indruk op zijn kop te gaan. De stoere ‘Duitser’ redt zich uit elke situatie, vaart heel degelijk en reageert razend snel op elke stuurbeweging.

Indrukwekkende romp
Een snelheid die positief wordt beïnvloed door de gestroomlijnde neus met zijn twee priemende schijnwerpers in de boeg. De zwarte romp, met in sterk contrast het witte dek, blinkt in de zon. Ook in het volle licht blijkt het polyesterframe superstrak te zijn. De iets hogere deklijn maakt dat het windscherm wat lager ligt. Dit versterkt het beeld van een spierballenboot. De achterkant van de boot wordt beheerst door een ruim zwemplateau met aansluitend een riant zonnedek. Rechts de opklapbare doorgang naar de cabine. Deze doorgang doet in de ligstand dienst als hoofdkussen van het zonnedek.

Motor
Onder het zonnedek is de indrukwekkende motor geplaatst. De motorruimte is optimaal geïsoleerd, waardoor nauwelijks geluid naar buiten komt. De Viper 243 is voorzien van een Mercruiser 5.0 liter MPI met 260 PK. met een Bravo III Z-drive met dubbele RVS-propellers. Een imposante V8-motor met een enorme power. Opvallend de ruime en goed toegankelijke motorruimte, die het onderhoud vereenvoudigen. De motor is trillingsvrij en produceert weinig geluid. Zeker bij het stationair lopen moet men de oren spitsen om iets te horen. Opvallend detail is o.a. het deksel van het zekeringenkastje, dat is voorzien van symbolen waardoor de eigenaar zonder te zoeken zelf de zekeringen kan vervangen.

Zitcomfort
Achter in de Viper 243 is voldoende zitgelegenheid voor 6 personen. De stoere leren bekleding voelt robuust aan. Degelijk en duurzaam zijn de uitgangspunten van de Duitse bouwer. Zo zijn de leren kussens driedubbel gestikt. De stuurman wordt verwend met een comfortabele kuipstoel met flip-up, zodat hij staande het overzicht houdt en geniet van de wind die speelt met de haren. Het stuurpaneel wordt beheerst door een overzichtelijk dashboard en het robuuste sportstuur met leren handgrepen nodigt uit tot lekker sportief varen. Viper dacht ook mee over het comfort van de duopassagier, die het ene moment naar achteren gekeerd geniet van het liggen in de zon. Maar even gemakkelijk rechtop zittend naar voren kan meekijken. Dat kan door de eenvoudig omkeerbare leuning van de riante L-vormige achterbank.

Luxe en comfort
Alle details, zoals bekerhouders, railing en biminitop, zijn uitgevoerd in RVS. De Viper 243 beschikt zowel onder de banken als in de zijwanden over veel bergruimte. Bij de achterbank kan eenvoudig een handig tafeltje worden toegevoegd, dat wanneer het niet wordt gebruikt, is op te bergen in de rugleuning van de achterbank. Onder de bank bevindt zich een riante koelbox, terwijl achter de kuipstoel een fonteintje met opbergkastje is geplaatst. De afwerking is van een hoog luxe niveau en de vloer is bekleed met een uitneembaar tapijt. Op de boeg bevindt zich een anker op de rol met een kluis voor de ketting of lijn. Het dek is voorzien van antislip en is rondom getooid met een RVS-railing. De railing loopt mooi mee in de lijnen van de boot.

Even zijn motorkwaliteiten testen
Met de Maas om de hoek heeft men in Noord-Limburg een prachtige gelegenheid om alles uit de motor te halen. Want hard varen is toegestaan. Met een ingetogen brul ligt de Mercruiser in een mum van tijd op een topsnelheid van 80 km/u. De boot voelt daarbij uiterst solide aan. Ook op wild water laat hij zich gemakkelijk besturen. Er is geen reden gas terug te nemen wanneer men de Viper een hoek omgooit. Ook bij hoge snelheid is hij zeer ‘meegaand’. De sportboot blijft onder alle omstandigheden beheersbaar en vast in het water liggen.

Cabine
Onderdeks biedt de Viper 243 een cabine met een tweepersoons bed en een afsluitbare toiletruimte. Standaard is een chemisch toilet voorzien. In het plafond zorgt een vluchtluik voor extra lichtinval en geeft daarmee nog meer sfeer aan de ruimte. Tevens zorgt dit luik, in geopende stand voor natuurlijke ventilatie. In de zijwanden bevinden zich twee kajuitramen en in het plafond zijn lichtspots aangebracht.

Familie boot en snelheidduivel
De Viper 243 is een sportboot met veel gezichten. Hij is in te zetten als familieboot met een uiterst luxe maxi-cosi onder het voordek. Maar hij is ook graag bereid om de sportievelingen de ruimte te geven om zich uit te leven en te dollen op het water. Hij speelt met de golven, maar evenzeer is hij geschikt als gezellige familieboot, die relaxed over het water glijdt en rust uitstraalt en ruimte geeft. Die families en vrienden laat genieten van comfort en degelijkheid en die vooral zorgt voor jarenlang optimaal vaarplezier. Want de flair van de Amerikaanse boten is door de Duitsers op een perfecte manier vertaald naar degelijkheid, waardoor de boot ook na jaren geen spoor van veroudering vertoont.

Tonnaer: “De bekleding, constructie en technische uitrusting voldoen volledig aan de eisen die gesteld worden voor het varen op zee. Al die stoere en luxe eigenschappen maken de Viper tot een boot die snel planeert en laat zien dat ‘grundlichkeit’ en flair heel goed samen gaan.”

Technische gegevens:
Lengte: 7,25 meter
Breedte: 2,57 meter
Diepgang: 0,95 meter
Gewicht: 1700 kg
Motor: Mercruiser MPI 5.0
Brandstoftank: ca. 225 liter
Vermogen: max. 320 pk
Snelheid ca.: ca. 80 km/hViper 203, een sportboot met twee gezichten: sportief en familiair.

De vernieuwde Viper 203 is het best te typeren als: een ultieme weekend-warrior met een hoge funfactor. Met de 203 zet de Duitse producent hoog in op comfort en luxe voor het hele gezin. Ook wanneer u dat plezier een weekend lang wilt beleven. De redactie van BOTEN.NL ging op de eerste zonnige lentedag de Maas op bij het Limburgse Well om met Nick Tonnaer van importeur Valckx Watersport, te genieten van ‘de aandoenlijke speelsheid van een losgeslagen sportboot’.

Heerlijk, eindelijk voorjaar! Er heerst een gezellige drukte in jachthaven ’t Leuken in het Noord Limburgse Well. Boten worden uit hun wintervacht gehaald. Een likje verf hier, een poetsdoekje daar. De watersporter heeft de kriebels te pakken, want het vaarseizoen kan eindelijk beginnen. Wij doen dat met een test van de Viper 203, glimmend in de prille voorjaarszon.

Gas erop!
Aan boord van de zeer ruime 203 kan het plezier beginnen. Het opendraaien van de gashendel voelt als een dier dat na een lange winteropsluiting, onder een heerlijk voorjaarszonnetje wordt losgelaten. De opgepompte energie spat uit alle poriën. Het is het ultieme gevoel, dat de onstuimige Viper 203 je geeft. Standaard is hij voorzien van een MerCruiser 3.0 liter. Vandaag doen wij er nog een schepje bovenop met deze krachtige MerCruiser 4.3 MPI. Goed voor 220 PK, haalt hij met speelsgemak een topsnelheid van 90 km. per uur. Hartstochtelijk snijdt hij door het water. De Viper 203 toont zich zeer wendbaar, zonder dat de bestuurder daar grote inspanningen voor doet. Hij blijft onder alle omstandigheden volledig beheersbaar.

Sportief en familiair
De Viper 203 heeft twee gezichten. Hij is uiterst sportief, maar eveneens sociaal en familiair. Een zeer wendbare boot, uitermate geschikt voor het betere ‘gooi en smijtwerk’. Hij deinst niet terug voor het gevecht met de golven en weet op geweldige manier de hoge funfactor te combineren met de hooggewaardeerde Duitse grundlichtkeit. Maar hij is ook uitermate geschikt om met familie, vrienden of bekenden een relaxed tochtje te maken over stille wateren. Viper bouwt sportboten die oog hebben voor het plezier en vertier van het hele gezin. Een voorbeeld is het verlengde zwemplateau, dat het in en uit het water stappen vereenvoudigt, maar tevens riante mogelijkheden biedt aan wakeboarders en waterskiërs.

Ruim genoeg voor het hele gezin
De binnenruimte is groot genoeg voor het hele gezin. Er is voldoende zitplaats voor 7 personen. Tevens bevinden zich in de cabine twee extra slaapplaatsen. De mogelijkheid om een weekendje lang op het water te blijven, is een absolute meerwaarde. Maar wat is er fijner dan met z’n allen rond de wegneembare tafel plaats te nemen voor een hapje en een drankje? Heeft men de tafel niet nodig, dan wordt deze in een oogwenk opgeborgen in de zijwand van het schip. Bijzonder fraai is ook de uitvoering van het riante zonnedek. Groot genoeg voor twee personen en voorzien van een handige doorloop van de cockpit naar het zwemplateau.

Casco
De Viper 203 wordt van A tot Z gebouwd in Duitsland. Van polyester casco tot bekleding. Het luxe interieur tovert een royale lach op ons gezicht. Elk detail is tot in de puntjes afgewerkt. Van de stiknaden van de zijbekleding tot de riante zitkussens. Innovatief is de lig-zitstoel aan de kant van de duo-bestuurder. De wegneembare rugleuning zorgt voor twee extra zitplaatsen. Door het wegnemen van deze rugleuning en als extra hoofdkussen te gebruiken, heeft men de beschikking over een volledige ligbank. De tweekleurige camelbekleding oogt bijzonder fraai. Het contrast wordt extra versterkt door het zwarte uiterlijk van de boot. De fraai bestickerde zijkanten met het logo van de Viper geven extra smoel, stoerheid en karakter. Een sportboot waarmee elke watersportliefhebber zich met trots kan laten zien, maar vooral veel plezier mee kan beleven. Zowel bij een
hartverwarmende snelle tocht als een heerlijk relaxed ommetje over stille rustige wateren.

Costum made
Nick Tonnaar: “De kracht van Viper is dat ze elke boot costum-made bouwen. Volledig aangepast aan de wensen van de koper/gebruiker. Er zijn een groot aantal opties mogelijk. De boot is uit te voeren in alle RAL-kleuren en striping. Het interieur is volledig aan te kleden naar de smaak van de gebruiker. Voor de kussens en de bekleding kan men kiezen uit krokodillenleder, struisvogelleder of sky. De toch al riant uitgevoerde bestuurderskuipstoel kan nog eens extra worden voorzien van een flip-uprol. Het complete, overzichtelijke en duidelijk afleesbare dashboard kan worden uitgevoerd in carbon of notenhout. Het zwemplateau en de cockpit zijn uit te voeren in teakhout.

Aan het einde van een prachtige vaardag, gezeten met een drankje en een hapje rond de design tafel, rest slechts een gevoel….”Met deze Viper 203 kan de zomer niet lang genoeg duren.”

Technische gegevens:
Lengte: 6,25 meter
Breedte: 2,34 meter
Diepgang: 0,85 meter
Gewicht: 1180 kg
Motor: Mercruiser 3.0L, 135 pk
Brandstof: benzine motor of diesel
Vermogen: max. 320 pk
Snelheid ca.: ca. 80 km/h

Valckx Watersport
De Kamp 7a
5855 EG Well (Limburg)
Tel: 0478.50.1758
E-mail: [email protected]
Website: www.valckxwatersport.nl
Facebook Comments "Valckx Watersport: Viper 203 en 243"