Signi zoekhonden

Artikel - Signi zoekhonden

Signi zoekhonden | Nieuwe RIB voor belangrijk werk


Signi zoekhonden is een ideële stichting met als doel vermiste personen op te sporen zowel aan land als op het water. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal voor dit doel getrainde honden en een professioneel duikteam, geavanceerde sonarapparatuur, een grondonderzoekteam en een aantal op groot en klein water toegesneden boten. De laatste aanwinst is een 6 meter RIB, gesponsord door Roughneck.

Signi zoekhonden is een initiatief van Esther van Neerbos en Janette Kruit. De door hen geleide non-profit stichting heeft als doel om vermiste mensen, levend of overleden, op te sporen. Sinds 2004 zoekt de stichting wekelijks met haar honden in de meest uiteenlopende omstandigheden en gebieden naar vermiste personen. Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 50 vrijwilligers die Signi met hart en ziel ondersteunen. De stichting is uniek in haar inzet, prestaties, volharding, belangeloosheid en professionaliteit. Naast de zoekacties in Nederland zet Signi zoekhonden haar expertise ook internationaal in. Diverse rampgebieden zoals de Tsunami in Japan of de aardbeving in de Filippijnen hebben veel aan de stichting te danken. In de werkzaamheden van Signi zoekhonden staat één ding centraal: het vinden van vermiste personen en daarmee het beëindigen van de onzekerheid die de achterblijvers treft wanneer niet duidelijk is waar hun dierbaren zich bevinden.

De honden van Signi zijn uniek in hun prestaties. In Nederland en ver daarbuiten hebben zij vele vermiste personen in de meest uitzonderlijke situaties toch teruggevonden. Dit kan alleen door zeer doelgericht en op praktijksituaties te trainen. Iedere hond voldoet aan de uiterst strenge opleidingseisen van Signi zoekhonden. Ook de trainers beschikken over alle denkbare certificaten. Momenteel bestaat de roedel uit vier volledig inzetbare zoekhonden en een drietal in opleiding. Mechelse herders en Labradors zijn de rassen die het meest geschikt zijn. Scanner, Fellow, Ocean en Paddle zijn de huidige helden van de stichting, Power, Flash en Salto staan te trappelen om dit stokje over te nemen.

Signi zoekhonden stelt hoge eisen aan de honden die ingezet worden. Bij de aanschaf van de pup wordt gelet op het beste zoekvermogen, werkdrift, moed, hardheid, sociaal karakter, loopvermogen, behendigheid en zwemvermogen. De hond wordt vanaf pup opgeleid, zodat het inprenten van geuren en manier van zoeken al jong wordt aangeleerd. Tijdens de opleiding wordt alleen gebruik gemaakt van speeltjes of een bal, zodat er geen enkele associatie met eten wordt gemaakt. De honden leren zo zoeken in water, puin, bos en onder de grond. Daarnaast volgen ze sporen door te mantrailen. Dit is een gespecialiseerde vorm van het reddingshondenwerk. De hond zoekt in de vlakte of op het puin naar een mens die hulp nodig heeft en dus zit, ligt of begraven is onder het puin. De mantrailhond zoekt het spoor en volgt het tot de vermiste persoon is gelokaliseerd.

De honden worden opgeleid voor zowel nieuwe als oude vermissingen, dus ook wanneer er nog maar weinig geur aanwezig is. Dit vraagt veel van de flexibiliteit van een zoekhond, de jonge honden worden dan ook 4-6 keer per week getraind en kijken mee bij de echte zoekacties, waar ze meteen al kennismaken met het echte werk.

Ter ondersteuning van mens en dier wordt gebruik gemaakt van geavanceerd materiaal. Dit kan van doorslaggevend belang zijn bij het slagen van een zoekactie. Voor acties op het water beschikt Signi over een drietal boten. Een kleine boot voor zoeken op ondiep binnenwater. Een reddingboot met side-scan sonar voor middelgroot water en een nieuwe Roughneck 6 meter RIB voor gebruik op middelgroot tot open water. Ook op zee wordt deze robuuste RIB ingezet. Met een drietal jockeyseats achter de stuurstand hebben de honden op de voorplecht alle ruimte om een spoor op te pikken. De Roughneck wordt aangedreven door een 150PK Suzuki en is verder dankzij diverse sponsoren uitgerust met alle denkbare apparatuur om een zoekactie tot een succes te maken.

Het materiaal waar Signi Zoekhonden mee werkt wordt mogelijk gemaakt door bedrijven met het hart op de juiste plaats. Tegen een gereduceerd tarief of geheel belangeloos worden hiermee boten, trailers, motoren en navigatieapparatuur bereikbaar gemaakt voor deze non-profit stichting. Naast sponsoren is Signi Zoekhonden afhankelijk van de inzet door vrijwilligers en de betrokkenheid van donateurs. Iedere gift, groot of klein, wordt ten zeerste gewaardeerd en komt tot de laatste cent op de juiste plaats terecht. Bezoek de website van Signi Zoekhonden om op deze wijze dit belangrijke werk te ondersteunen.

Stichting Signi Zoekhonden
Hazenhutsedijk 5
5764 RP De Rips
06-55944248
06-51023280
[email protected]
www.zoekhonden.com

Facebook Comments "Signi zoekhonden"
                         my-ip