Kurk24

Artikel - Kurk24

Kurk24 | Een natuurlijk teakalternatief


Het laten leggen van een massief houten teakvloer is niet meer van deze tijd. Teak wat voor dit doeleinde geschikt is kan nauwelijks nog gekapt worden zonder een plaatselijke ambtenaar om te kopen. Plantageteak is niet geschikt. Dat zijn snelgroeiers met teveel knoesten en kwasten om er een splintervrij geheel van te leggen. De schaarste in langzaam groeiend teak drijft daardoor de prijs op tot astronomische hoogte. Een prijspeil wat niet meer in verhouding staat tot het nut en de uitstraling van een dergelijk dek. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven waar een kurkdek en vloer de enige natuurlijke
van is.

Kurk 24 is een initiatief van André Nienhuis. Jong, enthousiast en in drie jaar tijd uitgegroeid tot de enige aanbieder in alles uit kurk. En dat is meer dan je zou verwachten. Natuurlijk wandbekleding en vloeren maar ook tassen, petjes, riemen, prikborden, pennenbakjes en ga zo maar door. Door zelf te importeren levert André alles uit eigen voorraad binnen 24uur door heel Nederland. Met een achtergrond als parketteur en een professionele kurklegger in dienst is maatwerk op locatie ook mogelijk. Zelf leggen is echter eenvoudig. Niet het enige voordeel van een kurkdek of -vloer.

Kurk wordt gemaakt uit de bast van een kurkeik, de Quercus suber. Deze kan zo’n 20 meter hoog worden en vind je voornamelijk op plantages in Spanje en Portugal. De bomen worden zomaar 200 jaar oud. Om kurk te leveren hoeven ze namelijk niet gekapt te worden. Om de 8 tot 10 jaar wordt de schors met beleid verwijderd en blijft de boom gewoon staan. Hij zal zich er niet zo lekker bij voelen en neemt ook een roze kleur aan maar hersteld zich en maakt nieuwe schors aan voor de volgende ronde. De CO2 footprint van kurk is hierdoor dan ook uiterst gunstig.

De ruwe bleekbruine schors wordt vermalen tot korrels en met lijm geperst tot plaatmateriaal in verschillende diktes tussen de 1 en 30mm. Het blijft flexibel en wordt meestal op rol geleverd.

De meest bekende toepassing van kurk is natuurlijk waar een wijnfles mee wordt afgesloten. Door schaarste is dat inmiddels verdrongen door schroefdoppen. Die schaarste kwam voort uit het verloren gaan van kurkeiken door bosbranden. Inmiddels heeft die omschakeling op schroefdoppen het schaarsteprobleem opgelost en is kurk voor vloeren en wandbekleding volop beschikbaar
Naast de natuurlijke uitstraling van kurk heeft het in een boot een aantal belangrijke voordelen:
  • Het is vederlicht. Met 3,2kg per m2 is dat de helft van een kunststof teakalternatief en een fractie van wat de houten variant in de weegschaal legt. Dit extra gewicht komt de vaareigenschappen en stabiliteit niet ten goede. Met een kurkvloer geldt dit nadeel niet. De diepgang wordt beperkt, het lagere gewicht vraagt minder brandstof en een zeilboot wordt er toch echt rapper van.
  • Kurk is onder alle omstandigheden anti-slip, dus ook als het nat geworden is. Daar zijn geen richels of groeven voor nodig. Het materiaal is dat van zichzelf.
  • Kurk rot niet. Wanneer de hechting goed is en beschadigingen uitblijven heb je een kurkvloer of wandbekleding voor het leven. Kom daar maar eens bij hout of skai om. Dat gaat er een keer aan met een dure renovatie als oplossing.
  • Een kurkvloer is eenvoudig zelf te leggen. Er is geen vacuüm nodig of ander ingewikkeld gereedschap. Ook komen er geen schroeven aan te pas. Het lichte en flexibele plaatmateriaal wordt geplakt op een vlakke ondergrond en volgt de bollingen en rondingen van een boot moeiteloos. Verwijderen is ook geen opgave, met een plamuurmes is het weer los te steken.
  • Zolang kurk bestaat wordt het toegepast als isolatie en geluiddemper. De opgesloten lucht in de cellen van het materiaal zorgt daarvoor. In de volle zon wordt het ook niet te heet onder je voeten. Het blijft juist onder alle omstandigheden een zacht, prettig aanvoelend product.
  • Kurk brand of smelt niet. In plaats van een kuub openhaardhout in een boot te spijkeren werkt kurk juist brandvertragend. Een extra veiligheidsaspect
  • De prijs van een kurkvloer is vergelijkbaar met een kunststof alternatief en vele malen gunstiger geprijsd wanneer je het vergelijkt met echt teak. Omdat het zo makkelijk zelf te leggen is bespaar je op de kosten van een vakman die nodig is om een fraaie houten of PVC vloer te leggen.
Voor meer informatie:
Kurk24
De Noesten 70
9431 TG Westerbork
T: +31 (0) 643004799
www.kurk24.nl
[email protected]

Facebook Comments "Kurk24"
                         my-ip