Keijzer en Blom over hun olympische droom

Artikel - Keijzer en Blom over hun olympische droom

Keijzer en Blom over hun olympische droom:
“We zijn heel dichtbij”

De 26-jarige Nina Keijzer uit Alphen aan de Rijn en 28-jarige Claire Blom uit Scheveningen varen sinds augustus 2014 samen op de 49er FX, the Female eXtreme. Een nieuwe olympische klasse, waarin de zeilsters richting de Spelen alle middelen moeten aanwenden om de boot met al haar technische specificaties te leren kennen als hun broekzak. Er zijn geen ervaren coaches en oud olympische zeilers om op terug te vallen, zoals dat bij de Laser klasse bijvoorbeeld wel het geval is. Je moet het zelf doen, in het geval van Nina en Claire zelfs vaak zonder coach, want budget om er één in te huren is er gewoonweg niet.


De droom…
Een eenvoudige opgave is het niet. Maar Nina en Claire hebben zich erin vastgebeten en laten niet meer los, hoeveel er ook tegenzit en hoe ze ook moeten knokken om er te komen. Op eigen houtje varen de dames langzaam richting de wereldtop. Twee totaal verschillende meiden, misschien nooit vriendinnen geworden zonder de boot, vonden elkaar in een gezamenlijke droom.

Op jacht naar een olympische startbewijs
Samen wonnen de meiden in april 2015 de nationale selectie in de strijd om een olympisch ticket voor Nederland. Het land is gekwalificeerd en de nationale selectie gewonnen… maar om aan de start te verschijnen in Rio moet er aan nog een eis worden voldaan; de NOC*NSF kwalificatie. Nog geen vier maanden later slepen ze in Rio hun eerste halve nominatie binnen. Vanaf dat moment staat er drie evenementen met rood omcirkeld in hun agenda. Drie piek momenten. Drie kansen om bij de eerste acht landen te eindigen en de tweede halve nominatie binnen te hengelen.

De woelige baren van de Rio de la Plata
Op het WK 49er FX in Argentinië in november 2015 is het gat met de wereldtop enorm. Na de zwaarste trainingsperiode uit hun carrière, komen ze op de woelige baren van de Rio de la Plata in Argentinië, flink te kort. “Dit is niet waar we thuis horen, maar op de een of andere manier liep het voor geen meter, terwijl we zo hard hadden getraind. Misschien wel te hard.” verklaarden beide meiden achteraf. Er wordt stevig geëvalueerd, op zowel fysiek als mentaal gebied maken de dames richting het WK in Clearwater in januari 2016 een grote ontwikkeling door.

Weer niet gelukt
De druk staat er weer flink op tijdens het WK in Clearwater begin dit jaar. De dames varen vrij constant en zitten er dichtbij. Het is super spannend om ze van een afstand te volgen. Je wilt ze bijna naar die top acht landen toeduwen, zo gun je het ze.

“Het is weer niet gelukt!” luidt de eerste zin in het bericht van Max Blom na de laatste race… Met een dramatisch slechte laatste dag nemen de meiden op een 15de plaats afscheid van het WK in Clearwater. Maar zeker niet van hun droom. De 15de plaats, twaalfde land. Dat is precies vier landen teveel.

“We houden het graag spannend,” grapt Claire als ik ze na het WK spreek. “Neehoor, dat is zeker niet hoe we erin staan. Maar we moeten soms door middel van een beetje humor de frustratie en boosheid (voornamelijk op onszelf) proberen een plekje te geven. De druk staat er goed op. Naar onszelf toe, maar ook naar alle mensen toe die ons steunen en in ons blijven geloven. Zeilen, en helemaal een olympische campagne is kostbaar, en ingewikkeld. Maar zo gaaf,” sluit ze haar verhaal af met een brede glimlach.

Nina maakt de balans op en kijkt vooruit: “We zijn blij dat we na het WK in Argentinië de goede weg zijn ingeslagen. We hebben een trainingskamp met de wereldkampioenen van 2015 in het vooruitzicht en hebben er echt vertrouwen in dat in Hyères de puzzelstukjes op z’n plek vallen.”

Laatste kans
Eind april is de ISAF Sailing World Cup in Hyères, de laatste kans om de tweede halve nominatie binnen te halen voor het zo felbegeerde “ticket to Rio”. Meer informatie over Keijzer en Blom is te vinden op:

www.facebook.com/keijzerblom
Facebook Comments "Keijzer en Blom over hun olympische droom"
                         my-ip