Bark Europa

Artikel - Bark Europa

Zwerven over de wereldzeeën

Zwerven over de wereldzeeën, dat is wat het Nederlandse tallship de bark EUROPA doet, dag in dag uit, al sinds 1994. Samen met haar reisbemanning en vaste bemanning van alle leeftijden en verschillende nationaliteiten zeilt ze de wereld over. Reizigers, zeilers, avonturiers, en liefhebbers, ook zonder zeilervaring, staan aan het stuurwiel, hijsen de zeilen en (leren) navigeren.


De routes van de bark voeren haar elk jaar onder andere naar Antarctica en ze brengt afwisselend een bezoek aan Australië, Amerika en Europa. Overal ter wereld neemt de bark Europa deel aan diverse SAIL evenementen.

In juli komt het 56 meter lange tallship heel even thuis in Den Haag. Voor velen een unieke mogelijkheid om (weer) even aan boord te zijn. Ook voor Heidi (43) en Elisabeth (44). Beide dames waren in de winter van 2015/2016 onderdeel van de reisbemanning van de bark EUROPA tijdens een 24-daagse reis.

Ze zeilden van Punta Arenas in Chili naar Ushuaia in Argentinië, met als hoofdbestemming Antarctica.
Sinds ze na de reis op de kade in Ushuaia afscheid namen van hun tijdelijke thuis kijken ze uit naar het weerzien met het schip. “Om te kijken of het nog steeds als thuis voelt, want het is toch ook wel een beetje ‘mijn’ schip, geworden in die 24 dagen,” zegt Elisabeth.

“Het is zo’n andere wereld en het is zo ingewikkeld om duidelijk te maken aan vrienden en familie wat we daar allemaal hebben gezien en gedaan. IJsbergen, pinguïns, walvissen vlak naast de boot en het leven aan boord. Misschien helpt het een beetje als vrienden en familie de bark EUROPA hebben gezien en ik kan aanwijzen waar ik heb geslapen en kan laten zien hoe alles ging.”

“Je zit 3,5 week op een schip wat in eerste instantie wel groot lijkt maar met zoveel mensen aan boord uiteindelijk niet zo groot is. Toch was er altijd plek om je even ergens terug te trekken en ruimte voor jezelf te vinden. Het was een lang gekoesterde droom die uitkwam, en de reis was mooier dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ik wilde zo graag naar Antarctica, maar ik wilde ook dat het een bijzondere reis werd. Ik ben echt een doener, ik wil dingen meemaken en beleven. Ik zag mezelf echt niet op een cruiseschip overal aan voorbij gaan.”

Elisabeth is geen ervaren zeiler, maar dat maakt niet uit. Ze herinnert zich nog een moment dat ze aan het roer stond. “Het moment dat mij het meest bijgebleven is was op de terugweg van Antarctica, aan het begin van de oversteek van de Drake Passage. Er stond echt heel veel wind. Ik was wat zeeziek maar ik had wacht en omdat je dan bezig bent heb je er gelukkig minder last van. Het schip ging tekeer met de kracht van de wind en de golven.

“Wauw,” dacht ik, “ik sta hier gewoon aan het roer van het schip, in al dit natuurgeweld, op de Drake Passage. Wat een ervaring! Wie kan er nou zeggen dat ie dit gedaan heeft?” “De bemanning speelt een belangrijke rol in de reis, ik heb eindeloze bewondering voor hen. Hoe ze altijd bereid zijn te helpen, alles blijven uitleggen en ook nog in de scheepskeuken werken en het schip schoon houden- allemaal met een vrolijke lach.”

“Als je zo’n reis boekt hoort het er allemaal bij, je bent trainee crew. Je gaat echt op reis, niet zo zeer op vakantie. Je draait mee in de wachten en je helpt echt met alles mee. Tijdens het zeilen lopen de wachten 24 uur per dag door. En als je dan midden in de nacht op over de vloer van je hut heen en weer schuift omdat je door de bewegingen van het schip alleen zo je sokken aankrijgt- dat zijn momenten die je altijd bij blijven.”

Bezoek de bark EUROPA in de haven van Scheveningen
Na een lange tijd van afwezigheid is het weer hoog tijd om even naar huis te komen. 24 juli wordt de bark EUROPA warm onthaald door de Gemeente Den Haag en ligt ze twee dagen in de haven van Scheveningen. Maandag 25 juli worden er diverse activiteiten op de kade georganiseerd en dinsdag 26 juli er is van 12:00 uur tot 17:00 uur
‘open schip’ en kun je een kijkje aan boord nemen.

Meer informatie op www.barkeuropa.nl


Tekst: Hester Ozinga, Hestag Online Media
Foto’s: Heidi van BurenFacebook Comments "Bark Europa"
                         my-ip