Blue Smart Charger

Artikel - Blue Smart Charger

grand Victron Blue Smart Charger
Voor accu’s in topconditie

Victron heeft als wereldwijd marktleider in stroomoplossingen een naam van formaat. Het Nederlandse familiebedrijf heeft dit in ruim 40 jaar zorgvuldig opgebouwd. Nog steeds groeit de onderneming jaarlijks met dubbele cijfers en neemt ze een positie in waar de concurrentie niet aan voorbij komt. Victron is in 143 landen actief met op strategische plaatsen een steun- of servicepunt.

De roots van Victron liggen in de watersport, maar inmiddels hebben de activiteiten zich uitgebreid naar alle branches waar mobiele stroomoplossingen op van toepassing zijn. Het hoofdkantoor bevindt zich In Almere waar een 70-tal medewerkers alles in de juiste banen leiden. Meer dan de helft hiervan houd zich met research & development bezig wat meteen ook de kracht van Victron goed weerspiegeld. Eigen producten volgens de laatste stand der techniek en in een kwaliteit die een marktleider waardig is. Victron heeft een serviceafdeling alleen druk is het er nooit. De artikelen hebben een uitval percentage waar ieder ander productiebedrijf jaloers op is.

Victron is producent van een brede range producten die één ding gemeen hebben. Het verzorgen van stroom wanneer een regulier stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s, zonnepanelen en een keur aan aanvullende accessoires en systemen om een optimaal rendement te bereiken. De laatste introductie is een multifunctionele handzame acculader met professionele karakteristieken.

Blue Smart Acculader
Een accu heeft een beperkte levensduur. Hier kun je met de juiste lader echter wel invloed op uitoefenen. Aan boord is een lange periode
van stilstand meestal de boosdoener. Door zelfontlading raakt de accu leeg en daar houden de loden platen niet van. Er ontstaat sulphatatie waardoor de capaciteit van de accu danig terugloopt. De Victron Blue Smart Charger voorkomt een dergelijke schadepost met een storagemode. De lader kan hiermee permanent aangesloten blijven. Niet op volle kracht want dat geeft corrosie en verkort de levensduur.
Zodra de Blue Smart lader langer dan 48uur aangesloten blijft wordt het voltage zover teruggeschakeld zodat alleen het zelfontladen gecompenseerd wordt. Eén maal per week wordt de accu vervolgens aan het werk gezet met de refresh mode. Hiermee heeft de boot altijd volle accu’s, wordt de levensduur van de batterijen geoptimaliseerd en blijft de capaciteit veel langer intact.

Recovery
Wanneer een accu geheel of bijna geheel leeg geraakt is zullen de meeste laders hier een probleem mee hebben. Door Sulphatatie van de platen gaan deze cristaliseren en wil deze batterij practisch geen stroom meer opnemen van de lader. De Blue Smart lader heeft daar geen last van door de toepassing van een recovery functie. Met een laag amperage en een verhoogde laad spanning wordt de lege accu voorzichtig tot leven gewekt, waarna de lader terug schakelt in de gebruikelijke stand.

Voor alle accu’s
De nieuwe Blue Smart lader is voor alle types accu geschikt door simpelweg voor de juiste instelling te kiezen. Hiermee kun je de lader gebruiken voor zowel een Li-ion als een lood-zuur batterij. In ieder ander geval heb je daar twee aparte laders voor nodig omdat beide soorten een eigen laadkarakteristiek vragen. De Blue Smart lader kun je met deze mogelijkheid overal inzetten. Voor de accu’s in de boot maar ook om bijvoorbeeld de batterij van een klassieke auto in de stalling op peil te houden.

Bluetooth
Instellen, uitlezen en configureren van de lader doe je met een bluetooth verbinding op een smartphone. Met de gratis VictronConnect app kies je het juiste accutype, stel je de van toepassing zijnde functies in en kun je volgen waar de lader mee bezig is en hoe de accu daarop reageert. De Blue Smart laders zijn onderdeel van de Blue Power range. Een uitgebreide lijn professionele acculaders. Het ligt in Victron’s planning alle deze chargers van Bluetooth te voorzien.

Temperatuur
Acculaders kunnen warm worden. Daarbij is het optimale voltage om een lood-zuur accu te laden afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De Blue Smart lader produceert zelf nauwelijks warmte, ongeveer 4 maal minder dan de industriestandaard voorschrijft. Een lawaaiige ventilator is dan ook niet nodig zodat de lader muisstil zijn werk doet.
In de testfase van het laadproces meet de Blue Smart de temperatuur en past zich daarop automatisch aan. Verder zijn alle componenten, met name de kabels, geschikt voor lage temperaturen. Tot -30 blijft de Blue Smart volledig functioneel zonder dat de aansluitkabels verstijven of breken.

Efficiency
De Victron Blue Smart laders zijn uiteraard uitgevoerd in de blauwe huiskleur maar hebben desalniettemin een groen, milieubewust hart. Met 95% efficiency gaat de lader zuiniger met stroom om dan vergelijkbare laders. Hierdoor produceert de Blue Smart zo weinig warmte. En wanneer de accu geladen is maar toch aangesloten op de lader blijft, wordt het stroomverbruik teruggeregeld naar een schamele 0,5 Watt, dat 5 tot 10 maal beter is dan de industriestandaard. Met de Blue Smart brengt Victron een water, stof en chemicaliënbestendige acculader op de markt met specificaties en eigenschappen die je eerder alleen in veel grotere en duurdere modellen tegenkwam.

Het handzame formaat, degelijke kwaliteit en eenvoudige bediening maken de lader voor iedereen breed inzetbaar. De prijsstelling is scherp, vanaf € 95.- voor de 12 Volt versie met 5 Ampère laadstroom. Er is daarnaast ook voorzien in een 7, 10 en 15A op 12V of in 24V een 5 of 8A model.


Specificaties 12V 5-7-10-15A 24V 5-8A
Input voltage 18- - 265 VAC
Efficiency 94% 95%
Standby stroomverbruik 0,5W
Laad voltage absorbtie mode Normaal 14,4V Normaal 28,8V

Hoog 14,7V Hoog 29,4V

Li-ion 14,2V Li-ion 28,4V
Laad voltage float mode Normaal 13,8V Normaal 27,6V

Hoog 13,8V Hoog 27,6V

Li-ion 13,5V Li-ion 27,0V
Laad voltage storage mode normaal 13,2V Normaal 26,4V

Hoog 13,2V Hoog 26,4V

Li-ion 13,5V Li-ion 27,0V
Laadstroom 5/7/10/15A 5/8A
Low current mode 2/2/3/4A 2/3A
Temperatuur compensatie 16mV/C 32mV/C
Geschikt als power supply ja
Beveiliging ompoolbeveiliging

kortsluit beveiliging output

Overhitting
Temperatuur range van -30 tot +50 C
Luchtvochtigheid max 95%
Aansluiting accu 1,5m zwart/rode kabel

20A DC connector

Klemmen en M8 ringen
Aansluiting input 1,5 meterzwart/rode kabel vlg CEE 7/17
Beschermingsklasse IP65
Afmetingen 12/7: 47x95x190mm 24/5: 47x95x190mm

Andere: 60x105x190mm 24/8: 60x105x190mm


Voor meer informatie
en dealeradressen:

Victron Energy B.V.
De Paal 35
1351 JG Almere Haven
+31(0)36 5359700
[email protected]
www.victronenergy.com

Facebook Comments "Blue Smart Charger"
                         my-ip