850 Topline

Artikel - 850 Topline

grand Tiger Marine 850 Topline

De populariteit van RIB’s (Rigid Inflatable Boat: een opblaasboot met een vaste bodem) groeit al jaren. Aanvankelijk werden RIB’s vooral gebruikt door professionals op open water: hier is een veilige, onzinkbare boot met vaareigenschappen die opgewassen zijn tegen de ruwste zee een eerste vereiste en RIB’s blinken uit op dit gebied. Dankzij deze goede eigenschappen zijn RIB’s ook voor particulier gebruik steeds aantrekkelijker geworden, uiteraard wel aangepast aan de eisen van de ‘normale gebruiker’. De Tiger Marine Topline 850 is hiervan een goed voorbeeld. Enerzijds zijn de uitstekende en veilige vaareigenschappen behouden, anderzijds is er veel luxe en gemak ingebouwd waardoor het schip perfect geschikt is voor heerlijk relaxte dagen op het water.

De RIB’s van Tiger Marine wordt al ruim tien jaar geïmporteerd door Tiger Marine Center uit Schiedam. Tiger Marine biedt een uiterst complete lijn RIB’s van 3,70 meter tot 8,50 meter. Wij hebben gevaren met het topmodel, de 8,50 meter lange en 3,15 meter brede Topline 850. Die breedte is overigens een groot pluspunt.

RIB’s van deze lengte zijn over het algemeen krap drie meter breed. Vijftien centimeter meer lijkt niet veel, maar zorgt wel voor een stuk meer stabiliteit, binnenruimte en geperfectioneerde vaareigenschappen. De ingebouwde pomp zorgt ervoor dat het schip in een mum van tijd opgeblazen of vacuüm gezogen kan worden waardoor het schip makkelijk én officieel vervoerd kan worden met lege drijvers.
Kwaliteit en een lange levensduur staan hoog in het vaandel bij Tiger Marine. Daarom wordt gebruik gemaakt van Hypalon van de toonaangevende Franse fabrikant Orca. De accessoires (ankerlier, zwemtrap, verlichting, kikkers, enzovoort) zijn alle van het Italiaanse Osculati. Het teak komt van de Engelse fabrikant Permateak.

Het belangrijkst blijven echter de vaareigenschappen. Voor een RIB geldt daarbij als eerste vereiste dat de drijvers tijdens het varen boven water uitkomen. De drijvers van de Topline 850 komen stilliggend al ruimschoots boven de waterspiegel uit dus met dit vereiste zit het zeker goed. Tijdens het varen worden de grote voordelen van de extra 15 cm in de breedte snel duidelijk: zowel het bochtgedrag als de rechtuit stabiliteit zijn uitstekend en tevens is er een ruime veilige doorgang langs de stuurconsole mogelijk. Rolf Wimmers van Tiger Marine adviseert een 300 pk Suzuki, maar er kan natuurlijk ook voor een minder sterke motor worden gekozen. Een 250 pk Suzuki is echter technisch identiek aan de 300 pk en scheelt in prijs nauwelijks. Met een 150 of 200 pk Suzuki valt uiteraard ook veel plezier te beleven, maar de kik van de machtige 4 liter V6 is dan natuurlijk niet aanwezig. Er kan tevens gekozen worden voor een dubbele motorisering van maximaal 2 x 200 pk.

In de uitvoering waarmee wij hebben gevaren kost het schip circa 80.000 euro, dit is inclusief de indrukwekkende 300 pk Suzuki. Voor deze prijs krijgt u een bijzonder compleet uitgerust schip met teakhout op de vloeren, een ruim zwemplatform dat rondom de motor loopt waardoor zwemmers achter de motor te water kunnen gaan, een cuddy cabin met toilet, een elektrische ankerlier, een flinke bimini (deze reikt tot het raam waardoor ook de kapitein uit de zon kan zitten), een radarbeugel en een zalig zonnebed. Na het zwemmen of wakeboarden (vooral in zout water) is de douche op het zwemplatform een welkome aanwinst: plakkerige T-shirts behoren hiermee tot het verleden. Doordat het zonnebed iets verhoogd is aangebracht in de boot liggen zonaanbidders niet alleen heerlijk in de zon, maar is de
Cuddy Cabin ook extra groot waardoor een lange volwassene er makkelijk in kan liggen. In de cuddy cabin bevindt zich ook een goed geplaatst en zeer bruikbaar toilet. De hoogte in het eerste gedeelte van de cabin is voldoende om comfortabel van kleding te kunnen wisselen. De Cabin is uitgerust met bankjes die dicht gelegd kunnen worden om als bed dienst te doen. Twee patrijspoorten, een dakluik en de rookglazen deur zorgen voor licht en ventilatie.

De boot is zonder opties zoals zwemtrap, bimini, luchtpomp, toilet, verlichting, elektrische ankerlier, maar wel mét het heerlijke zonnebed, de ruime cabin, de grote zwemplatforms, de mooie radarbeugel, uitgevoerd in topkwaliteit Hypalon en de uitstekende vaareigenschappen in combinatie met de machtige 300 pk Suzuki al leverbaar vanaf 65.000 euro, uiteraard inclusief btw.

Technische gegevens Topline 850
Lengte: 8,50 meter
Breedte: 3,15 meter
Drijverdiameter: 64 centimeter
Aantal opvarenden: 18
Brandstof: 300 liter
Maximum motor: 1 x 300 / 2 x 200
Vanafprijs: 65.000 euro inclusief btw (inclusief Suzuki 300)

Standaarduitrusting
Cuddy Cabin met toiletvoorbereiding, kussen en indirecte verlichting, polyester boegstap met voorbereiding voor elektrische ankerlier, zonnedek met kussens, 300 liter brandstoftank, opbergruimte in de boeg, groot zwemplatform, elektrische bilgepomp, bootkussens, RVS hand reling.

Technische gegevens Suzuki 300
Vermogen: 300 pk / 221 kW
Motortype: V6 (55º)
Staartlengte: XX
Gewicht: 279 kg
Elektrisch systeem: 12V/54A

Informatie
Tiger Marine Center
Rolf Wimmers
Bokelweg 18
3125 AC Schiedam (langs A20)
06 48749638
www.tigermarinecenter.nl
info@tigermarinecenter.nl
Facebook Comments "850 Topline"
                         my-ip