Innovatie op het Hollands Diep

Artikel - Innovatie op het Hollands Diep

grand Innovatie op het Hollands Diep Mercury testdag 2016

Begin juni 2016 was Boten.nl aanwezig bij de testdag 2016 waar Mercury de belangrijkste noviteiten van dit jaar presenteerde. Met minimaal één nieuwe ontwikkeling per zes weken is Brunswick Marine (het moederconcern van Mercury) een zeer vooruitstrevende fabrikant. Brunswick Marine is overigens het enige watersportconcern dat zich voor bijna 100% richt op de watersport. Het kloppend hart van Mercury buitenboordmotoren is dan ook daadwerkelijk als buitenboordmotor ontwikkeld en niet als grasmaaier-, motorfiets- of automotor.


De testdag 2016 stond in het teken van drie nieuwe ontwikkelingen: de introductie van een zelfdenkend automatisch trimsysteem, de nieuwe Mercury 115 pk Pro XS en een eerste kennismaking met de meest krachtige (en betaalbare) in serie geproduceerde 400 pk buitenboordmotor ooit: de Mercury Verado 400R.

Active Trim
Vrijwel alle nieuwe buitenboordmotoren vanaf 30 pk zijn uitgerust met powertrim. Powertrim zorgt ervoor dat de hoek tussen de boot en het staartstuk van de motor kan worden aangepast. Met de motor naar beneden getrimd komt de boot sneller in glijvaart en bij hogere snelheden kan verder worden uitgetrimd om de snelheid verder te laten toenemen en het brandstofverbruik terug te brengen doordat de boot meer uit het water komt waardoor de weerstand wordt verminderd. Powertrim is dan ook een zeer welkome ondersteuning, maar helaas weten maar weinig mensen het goed te gebruiken. Ik zie regelmatig boten op hoge snelheid voorbijkomen waarvan de neus in het water is gedrukt waardoor de opvarenden niet kunnen genieten van het potentiele comfort en snelheid die gehaald zouden kunnen worden.

Het nieuwe Active Trim systeem van Mercury helpt dit probleem definitief uit de wereld. Active Trim is een automatisch trimsysteem dat op basis van de GPS snelheid van de boot continue de ideale trimhoek instelt. Hierdoor worden de prestaties verbeterd, het comfort en de veiligheid vergroot en het brandstofverbruik verminderd. Er is geen kennis van het trimmen nodig om gebruik te maken van Active Trim. Tijdens Active Trim kan het trimmen op elk moment handmatig worden overgenomen door de bestuurder. Om te compenseren voor weersomstandigheden, de belading van de boot en individuele voorkeur zijn er vijf verschillende programma’s beschikbaar: van uiterst behoudend tot zeer sportief. Het systeem is beschikbaar voor alle 40 pk Mercury buitenboordmotoren (nieuw en reeds geleverd) die uitgerust zijn met SmartCraft en tevens voor Mercury Mercruiser Inboard en Sterndrives die uitgerust zijn met SmartCraft. Het systeem is compatibel met afstandbediening en in sommige gevallen ook leverbaar voor modellen met een stuurknuppel.

Mercury 115 Pro XS
De Pro XS lijn van Mercury heeft wereldwijd vele fans. Over het algemeen zijn de Pro XS motoren relatief licht van gewicht, maar robuust gebouwd en leveren zij uitzonderlijk veel koppel en vermogen voor hun afmetingen. De nieuwe 115 Pro XS past prima in dit rijtje. Deze viercilinder 2,1 liter motor behoort tot de lichtste motoren in zijn klasse, maar hoewel er 115 pk op de kap staat, doet hij qua trekkracht niet (veel) onder voor een 150 pk. We namen de proef op de som met een Saver 590 Cabin die beschikbaar was gesteld door importeur Outboardshop uit Rotterdam. Met ongeveer 500 kg personen en bagage aan boord van de 750 kg wegende boot ging iedereen zoveel mogelijk achterin zitten. Ik had het niet verwacht, maar de Pro XS had geen enkele moeite om de boot opvallend snel in plané te brengen. De active trim werkte daarbij hard mee om de trimhoek optimaal te houden. Naast de Saver was ook een Lund visboot van IJsselsport uitgerust met een 115 pk Pro XS. Bij veel vissers is de Pro XS lijn van Mercury zeer populair en vooral in Amerika worden er veel prijzen gewonnen met deze motoren.

Mercury Verado 400R
Mercury verraste de internationale watersportwereld in 2004 met de introductie van het nieuwe concept Verado: een zescilinder lijnmotor met een inhoud van 2,6 liter (later is de lijn naar onder toe uitgebreid met viercilinders. Een bijzonder aspect van deze motoren is de super charger die voor opvallend goede soepele prestaties zorgt. Sinds kort is de Mercury Verado 400R leverbaar, dit is een doorontwikkeling van het beproefde 2,6 liter zescilinder in lijn motorblok. Mercury’s raceafdeling heeft de motor onderhanden genomen waardoor deze nu 400 pk levert, de grootste verandering is dat de supercharger niet luchtgekoeld is, maar watergekoeld. Deze Verado 400R is de eerste serie geproduceerde 400 pk buitenboordmotor die met een prijs van 43.825 euro relatief betaalbaar is. Er zijn weliswaar krachtiger buitenboordmotoren leverbaar: de 557 pk en 627 pk 6,2 liter V8 (afkomstig van de Cadillac CTS-V) van Seven Marine. Deze motoren zijn echter nicheproducten, niet serie geproduceerd en met een prijs die start bij ruim 100.000 euro zeer exclusief.

Tijdens de testdag was de 400R beschikbaar achter een Bernico raceboot, beschikbaar gesteld door Jan Korteland watersport uit Alblasserdam. Omdat het de eerste dag in het water was, konden we nog niet voluit gaan, maar bij snelheden van 100 kilometer is er ook al meer dan genoeg te beleven en toonde de Verado 400R zich een zeer krachtige, maar ook stille vaargenoot.

Meer informatie:
www.mercurymarine.com


Facebook Comments "Innovatie op het Hollands Diep"
                         my-ip