Recreatiewoning met gratis sloep

Artikel - Recreatiewoning met gratis sloep

Waterresort Bodelaeke
Recreatiewoning met gratis sloep

Laurens Koster

Sloepvaren in Giethoorn is vooral ontspannen slenteren over één van de vele vaarroutes die de omgeving rijk is. Onthaasten lijkt hier het sleutelwoord te zijn. Lekker achterover geleund in een luxe kussenset met de inhoud van een goedgevulde koelbox binnen handbereik is het leven al snel goed. Nog beter wordt het wanneer je vanuit huis vrijwel direct de pittoreske hoofdgracht van Giethoorn invaart om via het wijdse van het Bovenwiede of Beulakerwiede weer terug te keren. Waterresort Bodelaeke biedt die mogelijkheid. Tijdelijk wordt bij iedere verkochte recreatiewoning een Wiedesloep cadeau gedaan.
Watersport Giethoorn is de initiatiefnemer van deze spectaculaire aanbieding. Een geheel vaarklare Wiedesloep 560 met een elektrische aandrijving gecombineerd met een luxe vakantievilla of schiphuiswoning in Gieterse stijl.

Waterresort Bodelaeke is niet het zoveelste eenvormige vakantiepark. De zeer ruime kavels, van 370 tot 1080m2, maakt dat de huizen niet allemaal vlak op elkaar staan en de tussenliggende waterpartijen zijn behoorlijk uitgestrekt. Het geheel maakt een ruime en aangename indruk, ook omdat de verschillende types woningen door elkaar staan. De sfeer die Giethoorn als veendorp kenmerkt is in het Waterresort dan ook weer terug te vinden.

Op het eerste gezicht lijkt geen woning op de andere. En toch zijn er op 100 inmiddels gebouwde huizen maar een acht-tal verschillende types met prijzen vanaf € 249.000,- tijdelijk inclusief een Wiedesloep t.w.v. € 20.000,-.

Door zorgvuldig de verschillende bouwstijlen te mixen en te variëren met kleuren ontstaat een aangezicht wat wonderwel mooi past in de omgeving.

Alle huizen hebben een eigen aanlegsteiger aan schoon zwemwater en met een open verbinding richting Blokzijl en de achtergelegen randmeren of de andere kant op naar Nationaal park de Weerribben met alles wat Friesland te bieden heeft in het verlengde daarvan. Uniek zijn echter de mogelijkheden die Giethoorn zelf biedt. Het eeuwenoude dorp, in de kop van Overijssel, vindt zijn oorsprong in het afgraven van veen. Hierdoor ontstonden er plassen en meren, de wiedes genaamd. Om de gestoken turf te vervoeren kwamen er vaarten en sloten. Ook vandaag nog vindt vervoer voornamelijk over het water plaats. De inwoners doen zo hun boodschappen en de rondvaart vervoert nu toeristen in plaats van turf. Vooral op het gebied van recreatie en watersport heeft Giethoorn veel te bieden. Iedereen wil dat wel eens zien natuurlijk, het pittoreske dorp uit de wereldberoemde Haanstra film “Fanfare”. Dus stapt iedereen in een bootje om er eens doorheen te varen. In de vorige eeuw was de blauwe walm en knetterende herrie van de vele stalen huurbootjes met een eerste generatie buitenboord in de hoofdgracht minstens zo legendarisch. Omdat deze “welvaart” nu niet echt paste bij het romantische en lommerrijke karakter van Giethoorn was de gemeente er als één van de eerste bij om elektrisch varen te stimuleren. De herrieschoppende benzinemotoren van de verhuurvloot werden in rap tempo vervangen door geluidloze elektromotoren met algehele rust tot gevolg.
Toeristisch is Giethoorn nog steeds. Maar de meeste drukte beperkt zich tot een gedeelte van de hoofdgracht. In het Noord- of Zuideinde is ook in het hoogseizoen de authentieke ambiance geheel intact.

We varen het populaire rondje Giethoorn met een Wiedesloep 560. De boot ligt aan de steiger van een Rietburg, een type huis op Waterresort Bodelaeke met een flinke woonkamer, keuken, drie slaapkamers en een badkamer voor alle aanwezigen. Buiten een riant terras met een gedeeltelijke overkapping en een groot open gedeelte direct aan het water. De Wiedesloep ligt er uitnodigend bij om vanaf de privé steiger een stuk te gaan varen. Benzine of diesel is nergens voor nodig. De boot vaart geluidloos op stroom. Dat is vanaf je eigen steiger comfortabel tanken uit het stopcontact. De accucapaciteit is voldoende voor gemiddeld 6 vaaruren, ruim genoeg voor gebruik in de omgeving. Een meter in de stuurconsole geeft de resterende accucapaciteit weer. Met een RVS wiel stuur je een 1,8Kw podmotor onder water aan. Een klein schegje achter de schroef beschermt en geeft extra koersstabiliteit. Het stuursysteem, de acculader met walstroomaansluiting en regelunit zijn overzichtelijk en goed bereikbaar onder de stuurbank geplaatst. De Wiedesloep 560 is ook met een diesel verkrijgbaar. Op de plaats waar dan de motor zou kunnen staan, in een kist voor de stuurstand, zijn de accu’s geplaatst.

Watersport Giethoorn is de importeur van de Wiedesloepen. Veel boot voor een scherpe prijs is het uitgangspunt. Er zijn 14 modellen beschikbaar, maar In plaats van één type te vergroten of te verkleinen hebben de verschillende modellen een eigen voorkomen. Het idee hierachter is dat iedere wens van sloepvaarders kan worden ingevuld. De Wiedesloep 560 waar we mee varen is vooral ruim. Een overnaadse polyester romp met een enigszins ronde kont en een sterk uitwaaierende boeg. Aan dek wordt de forse breedte van 2,15m vrijwel volledig benut voor het interieur. Ook het voor- en achterdek zijn kort gehouden waarmee er een zee aan leefruimte is ontstaan. Een flinke kap over een rondzit of zonnebed draagt ook bij aan het idee met een maat grotere boot te maken te hebben.

Op stroom vaart de boot probleemloos. Het ontbreken van motorgeluiden is natuurlijk prettig maar het doet wel af aan de snelheidsbeleving. Het lijkt alsof het niet opschiet terwijl de kruissnelheid waar je werkelijk mee vaart net zo hoog is als van een vergelijkbare boot met benzine of dieselmotor. Volgas heeft een verbrandingsmotor doorgaans wel wat meer power in huis maar daar staat tegenover dat je met een elektrische aandrijving zo langzaam kan als nodig is. Een voordeel bij het filevaren door het drukste stukje hoofdgracht van Giethoorn. Anders blijf je schakelen tussen vooruit en vrij om de voorliggende boot heel te houden.
Na de passage van een aantal typisch Gieterse bruggetjes, de plaatselijke middenstand, kerk, punterwerf en het befaamde café Fanfare draaien we stuurboord uit het Bovenwiede op. Rust en ruimte vallen je hier direct ten deel. Maar uitgestorven is het nu ook weer niet. Smits Paviljoen is hier sinds mensenheugenis een episch centrum van bootjesvarende terrasbezoekers.

Het meer is slechts een meter diep wat het voor beginnende watersportertjes een eldorado maakt. Te snelle of te grote boten kom je hier niet tegen. Wel punters, het traditionele werkscheepje uit deze regio. Ze worden nog steeds gebouwd en gebruikt. Voortbewogen door een zeil of op de hand, met een vaar- of punterboom.

We verlaten het Bovenwiede en kruisen door het rustige Zuideinde van Giethoorn richting het kanaal. Even oversteken en we zijn weer thuis in Waterresort Bodelaeke om op het terras, met een uitgebreide barbecue, een zwoele zomeravond in te luiden.


Meer informatie over Wiedesloepen:
Watersport Giethoorn
Nering 2 t.h.v. Beulakerweg 131
8355 DK Giethoorn
T. +31 (0) 521 - 360 550
www.watersportgiethoorn.nl
[email protected]

Meer informatie over Waterresort Bodelaeke:
Jonenweg 5
8355 CN Giethoorn
Tel. +31 (0)521 - 361 573
www.bodelaeke.nl
[email protected]

Facebook Comments "Recreatiewoning met gratis sloep"
                         my-ip