Topdek

Artikel - Topdek

Topdek
Het alternateak

Laurens Koster

Een teakdek geeft een boot de juiste uitstraling, het maakt er een chique verschijning van en heeft daarnaast aangename eigenschappen als isolerend en antislip. Teak wat echter voor dit doeleinde geschikt is kan nauwelijks nog gekapt worden zonder het milieu geweld aan te doen, daarvoor groeien teakbomen in het wild te langzaam en is plantageteak niet geschikt. Dat zijn snelgroeiers met teveel knoesten en kwasten om er een splintervrij dek van te leggen. De schaarste in geschikt teak drijft de prijs op tot astronomische hoogte. Een prijspeil wat niet meer in verhouding staat tot het doel van een dergelijk dek. Gelukkig zijn er vele alternatieven waartussen Topdek eruit springt. Niet eerder is de natuur zo goed geïmiteerd. Op het oog onderscheidt een Topdek zich niet van een klassiek houten dek terwijl de voordelen in prijs en gebruiksgemak je doen afvragen waarom er überhaupt nog moeilijk gedaan wordt met het omzagen van bomen op een tropisch eiland.

Klassieke uitstraling met modern gebruiksgemak
Topdek is gemaakt van outdoor PVC. Dit is een UV bestendige PVC variant uit niet gerecycled materiaal. Het heeft veel betere antislip- eigenschappen. Outdoor PVC is niet poreus waardoor algen er geen vat op hebben. De verschillende kleuren zijn door en door, voor een jarenlange kleurvastheid.
Daarnaast is Topdek brandvertragend, volledig recyclebaar en gemakkelijk te reinigen met gewone schoonmaakmiddelen. Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig en vrijwel onzichtbaar te repareren.

Topdek levert het alternateak in een aantal fraaie kleuren. Op aanvraag en bij een minimale afname is een op maat gemaakte kleur ook mogelijk. Er is een ultra light versie beschikbaar welke minder warm en ca. 30% lichter is. Met name voor zeiljachten is minder gewicht een voordeel. Het basis materiaal weegt slechts 6kg per m2 en is vederlicht in vergelijking met 25mm massief hout. Juist aan dek, een eind boven de waterlijn, komt extra gewicht de vaareigenschappen en stabiliteit niet ten goede. Met een Topdek geldt dit nadeel niet. Ook is er minder ballast nodig, blijft de diepgang beperkt en bespaart het lagere gewicht brandstof.

Laten leggen of zelf doen
Topdek is nagenoeg op alle harde en stabiele ondergronden te verlijmen. De delen worden geleverd in rollen van 10 meter lengte. Aan de hand van mallen wordt het nieuwe dek pre-fab gemaakt en op rol naar de boot gebracht. Voor montage zijn boren of schroeven niet nodig. In een kitbed hechten de Topdekdelen aan de ondergrond. De teakdelen onderling worden met hitte aan elkaar gelast. Hierdoor is het dek één geheel en is dus waterdicht. Openstaande rubber naden zoals met een teak dek zijn verleden tijd. Wanneer het dek door een van de Topdekdealers wordt gelegd kan de montage worden uitgevoerd onder vacuüm, met name bij nieuwbouw. Vervolgens wordt het dek met de hand geschuurd voor een fraaie, niet van echte onderscheiden, teaklook .Met de door de fabrikant gemaakte Topdek profielen is het op maat zagen van iedere plank veel minder arbeidsintensief. Daarnaast is door een lagere materiaal prijs een professioneel gelegd Topdek zomaar de helft gunstiger in prijs dan een massief houten teakdek. Zelf leggen kan al vanaf € 99.- per m2 wat 90% goedkoper is dan een houten dek. Een goed alternatief is dat het dek door de leggers van Topdek wordt gefabriceerd om het vervolgens zelf te plaatsen.

Diverse mogelijkheden
Voor een nieuw dek wordt door Topdek altijd eerst een goed advies gegeven. Zeker bij een ingewikkeld lijnenspel waarbij alles nauwkeurig op elkaar moet aansluiten. Naast dekdelen levert Topdek ook handrailingen, potdeksels, stootranden en andere accessoires in hetzelfde materiaal. Hierdoor is Topdek een totaal leverancier van een complete teaklook. Met het beste alternatief voor echt teak is ook een boot met veel ervaring compleet te verfraaien voor nog jarenlang vaarplezier.

Topdek beschikt over een netwerk van professionele leggers die met een schat aan ervaring een ambachtelijk resultaat leveren.

Teak Marin Koudum (fr)
Voorafgaand aan de start in 2008 heeft Teak Marin veel ervaring opgedaan op het gebied van teakdek alternatieven. Van echt teak tot kurk, treadmaster, PU composieten en veel verschillende soorten PVC dekken. Hierdoor heeft Teak Marin ook de voor- en nadelen van de verschillende teakdek alternatieven in de praktijk kunnen ondervinden en een selectie kunnen maken van de meest geschikte materialen. Het resultaat is een exclusief dealerschap in de producten van Topdek.

Teak Marin werkt met een team van specialisten en beschikt over een moderne werkplaats in het Friese Koudum. Kleinere trailerbare boten kunnen hier van een fraai nieuw dek worden voorzien. Voor grotere jachten werkt Teak Marin op locatie mits de loods waar de boot ligt geschikt is om stofvrij en onder de goede temperatuur te werken.

Teak Marin
Kramerswei 4A
8723 EW Koudum
T: +31 (0) 657 335 002
[email protected]
www.teakmarin.nl


Gebr. De Schiffart Sneek (fr)
Op basis van specifieke wensen en de Op basis van specifieke wensen en de aard van de boot geeft de Schiffart het juiste advies. Of er nu voor een eenvoudig of juist extra luxe dek gekozen wordt, de Schiffart zorgt ervoor dat er altijd een goed en mooi product wordt afgeleverd. Montage kan zowel op eigen locatie als op de locatie van de boot. De schiffart last het dek met een hoogwaardig lasprofiel om ervoor te zorgen dat het dek gegarandeerd lucht en waterdicht blijft. Het gebruikte lasprofiel en methode is jarenlang beproefd en geeft een topdek
waar je ook op de lange termijn nog veel plezier van zal hebben.

Gebr. De Schiffart en Teakmarin werken samen. Hierdoor kunnen grotere projecten en productie processen goed worden beheerst. Samen sta je sterk waarmee de klant uiteindelijk altijd de beste service krijgt.

Gebr. de Schiffart
Kleermakerstraat 4
8601 WG Sneek
06-52548095
[email protected]
www.gebrdeschiffart.nl

H.Kennedy Scheepstimmerwerken Aalsmeer (nh)
Een goed voorbeeld tot welke grote dingen een wat kleiner bedrijf in staat is. Kennedy Scheepstimmerwerken werkt regelmatig voor aansprekende werven als Feadship, de Vries of Mulder Shipyard. Het is een all-round scheepstimmerbedrijf waar naast nieuwbouw werven ook particulieren hun opdracht kunnen plaatsen. Misschien moet er naast een nieuw topdek nog meer gebeuren, op het gebied van interieur, dekmeubilair, reparatie of restauratie biedt Kennedy alle mogelijkheden. Op de Aalsmeerse scheepswerf W. Harting en zn. beschikt Kennedy over een goed geoutilleerde werkplaats, maar op locatie kan er uiteraard ook een nieuw dek worden geplaatst.

H.Kennedy Scheepstimmerwerken
Pontweg 12
1432 BW Aalsmeer
T: 0297-340820 / 06-242 606 45
[email protected]
www.kennedy-scheepstimmerwerken.nl

W.Drinkwaard BV Hardinxveld-Giessendam (zh)
Een bedrijf met ruim 40 jaar ervaring en een hecht team van zeer ervaren en enthousiaste vakmensen is Drinkwaard Jacht- en Scheepsbetimmeringen. In deze decennia zijn een groot aantal jachten en schepen betimmerd. Van klassiek tot modern en van zeer luxe jachten tot oerdegelijke werkschepen. Ook lichtgewicht betimmeringen voor snel varende schepen behoort tot de expertise.

Drinkwaard jacht – en scheepsbetim-meringen is gestart in 1971 in Sliedrecht en sinds 1976 gevestigd in Hardinxveld-Giessendam. De locatie heeft een tweetal overdekte insteekhavens van 6 bij 21 meter
met een stel zware bovenloopkranen die tot 25 ton kunnen hijsen. Vanaf de Merwede is Drinkwaard ook met grotere schepen uitstekend bereikbaar. De werkplaats heeft een oppervlakte van ruim 1000 vierkante meter, waardoor het mogelijk is om aan meerdere schepen tegelijk te kunnen werken. Drinkwaard is een all-round scheepstimmerbedrijf waar naast het leggen van een nieuw Topdek ook alle andere hout- en schilder gerelateerde werkzaamheden worden uitgevoerd.

W Drinkwaard B.V.
Nijverheidsstraat 24
3371XE Hardinxveld-Giessendam
T: 0184-614979
[email protected]
www.drinkwaardbv.nl


Voor algemene informatie of het aanvragen van een informatiepakket:

Topdek
Apolloweg 88
8239 DA Lelystad
Tel: 0320 28 11 50
[email protected]
www.topdek.nl


Facebook Comments "Topdek"
                         my-ip