Timray Scheepsmotoren

Artikel - Timray Scheepsmotoren

Timray Scheepsmotoren
Degelijke diesels voor een betere prijs

Laurens Koster

Een verbrandingsmotor in een boot heeft niet het eeuwige leven. Met zorgvuldig onderhoud en juist gebruik kom je een heel eind. Maar in tegenstelling tot een auto waar de hoeveelheid kilometers meestal de nekslag geeft, kan bij een bootmotor ook een gebrek aan vaaruren van grote invloed zijn. Denk maar aan een zeiljacht, die paar minuutjes de haven in of uit is niet genoeg om op temperatuur te komen met overmatige slijtage tot gevolg. Revisie of vervangen is dan de vraag die na een jaar of 20 zomaar op kan doemen.

Een bokkend en rokend blok laten reviseren is een mogelijkheid. Met wat geluk zijn er geen tegenvallers, is er een bekwame monteur bezig geweest en blijft de prijs zoals die is afgesproken. Je kunt dan weer varen met de oude vertrouwde tor onder je en bespaard flink in vergelijk met de aanschaf van een nieuwe. Dat lijkt heel mooi, maar er zijn toch een paar kanttekeningen.

Die besparing is bij een goed uitgevoerde revisie ongeveer een kwart. Echter, bij verkoop van de boot staat er nog steeds een stokoude motor in, dat deze gereviseerd is doet in de verkoopprijs niet zo ter zake. Daarnaast is absolute betrouwbaarheid de belangrijkste eis aan een scheepsmotor. Hij moet altijd starten, en altijd blijven lopen wanneer zandschip Dikke Berta 2 op je af komt stormen. Heb je die zekerheid na een revisie? Hebben ze echt alles vernieuwd of zit er toch nog iets wat kapot kan.

Een nieuwe motor biedt die zekerheid wel, houdt een verkoopprijs interessant en wanneer je toch wil besparen loont een rondje shoppen langs de verschillende mogelijkheden die er zijn. De meeste fabrikanten gebruiken industriemotoren die ze vervolgens zelf leren zwemmen met een keerkoppeling, warmtewisselaar en koelwaterpomp. Timray is een dergelijk merk. In 10 jaar uitgegroeid tot een betrouwbare leverancier van scheepsdiesels in de range van 14 tot 400PK.

Door het gebruik temaken van solide industriemotoren zijn Timray scheepsdiesels betrouwbare voortstuwingsmotoren. Oorspronkelijk zijn deze ontworpen voor zwaar en langdurig gebruik met een eenvoudige bediening en minimaal onderhoud. Deze kwaliteit wordt verder gegarandeerd door diverse controles: bij de fabricage van het basisblok, na de marinisering en vervolgens nogmaals voor aflevering in Nederland(altijd met proefdraaien). Ook alle onderdelen voor periodiek onderhoud zoals lucht, water en oliefilters, zijn uit voorraad verkrijgbaar. Daarnaast zijn de onderdelen wereldwijd leverbaar door talloze aanbieders gezien de vele andere toepassingen van deze basis motoren. Doordat ze in grote aantallen geproduceerd en gebruikt worden kan de prijs bovendien laag gehouden worden.
Met een lage prijsstelling in vergelijking met andere merken maakt Timray Marine Diesel een revisie van een oude motor veel te duur.

Timray beschikt over een netwerk van inbouwadressen maar biedt ook mogelijkheden om een motor direct bij Timray af te nemen en deze zelf in te bouwen. Ook de benodigde installatiecomponenten voor een correcte inbouw van de motor kunnen bij de motor geleverd worden.

Voor meer informatie:
Timray Marine Diesel b.v.
Wassenaarseweg 75- gebouw 392
2223 LA Katwijk (ZH)
Tel: +31 (0)71 4014429
[email protected]
www.timray.nl

Facebook Comments "Timray Scheepsmotoren"
                         my-ip