Fitness voor watersporters

Artikel - Fitness voor watersporters

Roeien
Fitness voor watersporters
Laurens Koster

In een welvarend land als Nederland heeft het goede leven toch ook wat consequenties. Zonder lichaamsbeweging liggen allerlei welvaartsziekten op de loer. Sporten is het devies en wanneer dat ook nog een beetje leuk is, komt dat de kans van slagen alleen maar ten goede. Voor botenliefhebbers is roeien een interessante optie. Niet zozeer in een zweterig fitnesszaaltje maar in een echte boot op één van de vele vaarten of meren die Holland rijk is.

De roeisport
Roeien is een sport voor iedereen en biedt voor elk wat wils. Je kunt uitkomen in wedstrijden of recreatief een tocht maken. Alleen in een skiff of in teamverband. Roeien is een sport waarbij alle spiergroepen gebruikt worden, mits je de juiste techniek beheerst. In tegenstelling tot vele andere sporten komen er weinig tot geen blessures voor. Nederlanders zijn zo’n beetje het langste volk ter wereld waardoor 80% te maken krijgt met een rugprobleem. Fysiotherapeuten adviseren veelvuldig te gaan roeien om spieren en wervels weer in het gareel te krijgen.

Roeiverenigingen
Er zijn door het hele land vele roeiverenigingen te vinden. Gelijkaardig zijn deze echter niet. De oudste is de K.N.Z&RV uit Muiden. Deze club heeft het Koninklijke hoog in het vaandel staan en maakt een consequente taalfout door het woord vereniging met dubbel e te schrijven. Als bakermat van de roeisport in Nederland heeft de vereniging veel bereikt, behalve het toegankelijk maken van deze sport voor de gewone mens. Lid worden kan niet zomaar, je dient geballoteerd te worden door drie bestaande leden waar ook weer allerlei eisen aan gesteld worden. Vrijblijvend een lekker stuk roeien is hier ondergeschikt aan regels en geboden, maar je bent dan wel koninklijk bezig.

Weer heel anders gaat het er een stukje verderop aan toe. De roeivereniging in Naarden heeft gezelligheid als boegbeeld en wil vooral dat de jeugd komt ontdekken of roeien chill is. Toch ontkom je hier ook niet aan regels en geboden die de vrijheid om te gaan roeien wanneer je dat wil enigszins in de weg staan.

Rowness
Een nieuw en uniek initiatief om roeien als fitness in te zetten is Rowness. De eerste locatie waar dit mogelijk wordt gemaakt is in het Nautisch Kwartier van Huizen. Hier voert automatisering die je de vrijheid geeft te roeien wanneer je dat uitkomt, de boventoon. Om te kunnen Rownessen koop je een urenbundel waarna je on-line een boot kunt reserveren voor een uurtje sporten. Met een code haal je op de geboekte tijd een boot van het slot en leg je deze bezweet maar voldaan ook zelf weer terug. Beginners krijgen verplicht een uurtje les van een instructeur. Fanatiekelingen kunnen een instructeur bij de boot boeken om met een ambitieus trainingsschema hun prestaties te verbeteren. Natuurlijk heb je ook hier te maken met regels maar die zijn enkel gericht op het welzijn van de boten en de veiligheid op het water.

Gevaren wordt er met de Scout 540. Deze roeiboot is stabiel en onzinkbaar zonder aan snelheid en wendbaarheid in te boeten. Met een flexibele indeling kan de boot door één of twee personen geroeid worden. Ook kan er een stuurstoeltje geplaatst worden voor een passagier of instructeur.

De vergunningen, inrichting van de locatie met een flinke vlonder en de boten zijn reeds aanwezig. Helemaal operationeel zal Rowness in het vroege voorjaar van 2016 zijn.

Nederlands product
Voor verenigingen, wedstrijdroeiers of individuele eigenaren is roeiwerf Wiersma uit Heerenveen de enige Nederlandse werf die zich geheel heeft toegelegd op de import, productie en reparatie van roeiboten. In ruim 10 jaar tijd is deze specialist uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming die in de behoefte van alle facetten van de roeisport voorziet. Wintech Racing is een Amerikaans topmerk wat door Wiersma op de Nederlandse markt wordt aangeboden terwijl de eigen producten daar niet voor onderdoen. C-boten zijn een dergelijk eigen product. C-boten zijn alleskunners en niet zelden de meest gebruikte boten binnen een vereniging. Roeiwerf Wiersma investeert veel in de ontwikkeling van boten die niet alleen snel zijn, maar ook duurzaam, makkelijk te roeien en licht in gewicht. Met vele opties wordt voor iedere vereniging of roeier een C-boot ‘op maat’ aangeboden.

Ook de Scout 540 is een eigen ontwerp en product. Het is de ultieme allround roeiboot die het voor iedereen mogelijk maakt om altijd en overal te roeien. De boot is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een stabiele, toegankelijke en dynamische roeiboot waar je overal in Nederland mee kunt roeien zonder intensieve training of instructie. De boten zijn makkelijk te varen, geven geen problemen met in- of uitstappen en zijn geschikt voor groter water. Hiermee maakt Roeiwerf Wiersma de roeisport toegankelijk voor iedereen.

Voor meer informatie
www.roeien.nl
www.rowness.nl
www.roeiwerf.nl

Facebook Comments "Fitness voor watersporters"
                         my-ip