De legendarische Flyer

Artikel - De legendarische Flyer

Ship Ahoy!
De legendarische Flyer ter zee, ter land en in de lucht.
Tekst: Hester Ozinga, Hestag Online Media

De legendarische Flyer van Conny van Rietschoten heeft sinds ze te water is, al heel wat beproevingen doorstaan. Dat ze in 1978 als eerste over de finish in de Whitbread Round the World Race (nu de Volvo Ocean Race) kwam is voor de zeilers onder ons de meeste bekende. Daarna werd ze verkocht aan Neil Bergt en verhuisde ze naar Amerika. Ze nam voor de tweede keer, onder de naam Alaska Eagle, deel aan de Whitbread. Ze eindigde als negende van de 27 deelnemende boten. Opnieuw een prestatie.

In 1982 doneerde Neil Bergt Alaska Eagle aan het Orange Coast College in New Port Beach, waar ze als opleidings- en trainingsschip meer dan 185.000 zeemijlen maakte, meer dan 40 Pacific crossings en drie Atlantische. Ze was 8 keer in Frans Polynesië, 17 keer in Hawaï, en negen keer in Alaska en Canada.

Zeiler Gerard Schootstra kreeg in 2013 een telefoontje dat Alaska Eagle te koop stond. Het plan om de Flyer ooit terug naar Nederland te halen, dat hij samen met Diederik Nolten had uitgewerkt, raakte in een stroomversnelling. In 2014 werd de Stichting Revival of The Flyer opgericht met als doel de Flyer volledig in originele staat te herstellen, haar te behouden als Nederlands maritiem cultureel erfgoed en actief deel te nemen aan evenementen en wedstrijden.

Schootstra heeft nog voor het overlijden van Conny Van Rietschoten (december 2013) contact met hem gezocht en hem gevraagd of hij de naam Flyer weer mocht gebruiken. Kort voor zijn overlijden in december 2013 heeft Van Rietschoten hem die goedkeuring gegeven. In augustus 2014 kreeg De Flyer bij de doop Rotterdam haar oorspronkelijke naam terug.

Van Rietschoten & Houwens
Net als de Flyer krijgt ook het bedrijf Imtech Marine, dat na het faillissement van Imtech overgenomen werd door door Pon Holdings en Parcom Capital, haar oorspronkelijke naam terug. Het bedrijf was vroeger bekend onder de naam Van Rietschoten & Houwens. En Cornelis (Conny) van Rietschoten, eigenaar van de Flyer, was de laatste actieve nazaat van het bedrijf.

Tijdens Europort, dé internationale ontmoetingsplaats voor innovatieve technologie en complexe scheepsbouw in wereldhavenstad Rotterdam werden de nieuwe huisstijl en de nieuwe naam bekend gemaakt. De Flyer werd door Imtech Marine uitgenodigd om het rijke erfgoed van het bedrijf te representeren en bij de start van het volgende hoofdstuk aanwezig te zijn onder de nieuwe naam RH Marine Group.

Ship Ahoy
Op naar Ahoy dus. Een heel avontuur., want Ahoy grenst niet aan water. Na weken van rekenen, verkeersregelaars en kranen regelen, wethouders bellen, vergunningen aanvragen, overleg met Ahoy en met de RET Rotterdam is het zover. Ter zee, ter land en in de lucht. Als ik schipper Gerard Schootstra ‘s middags aan de telefoon heb geeft hij toe dat het al wel wat kriebelt. Wat als het toch niet past...

Op maandag 26 oktober arriveert het begeleidingsteam van de Flyer in de Waalhaven in Rotterdam. Het enthousiasme, de spanning, maar ook de liefde voor de dame in kwestie hangt voelbaar in de lucht. En al snel de Flyer zelf ook. Zodra het donker is begint onze reis naar Ahoy. Tegen het verkeer in, langs reclameborden, over kruispunten tot aan de metrolijn bij...
Dan wordt het spannend. De Flyer wordt met een kraan over de metrolijn van 9 meter hoog en 10 meter breed heen getild. Een bijzondere operatie met veel bekijks. Volgens de wethouder van Rotterdam en andere omstanders die ‘s nachts zijn komen kijken is er 15 jaar geleden ooit eens eerder iets over de metrobaan getild. Vaker gebeurt het niet.

Alsof ze nooit anders doen, begeleiden de heren van HEBO maritiem en vd Wetering Transport de Flyer naar Ahoy. Het laatste stukje, door de deur van Ahoy, is centimeterwerk. De deur kan echt niet verder open, dus het moet passen! Heel voorzichtig wordt ze naar binnen gereden. Een grote zucht van verlichting vult de grote zaal van Ahoy, het past net! Om 5 uur ’s ochtends staat ze op de plek van bestemming te glimmen van trots. Via onderstaande foto’s en op de video online kunnen jullie haar reis door donker Rottedam terugzien.

Meevaren op de Flyer
Van mei tot augustus 2016 is de Flyer
Meevaren op de Flyer is van veel zeilliefhebbers een lang gekoesterde droom. In 2016 zijn er opnieuw mogelijkheden om deze droom werkelijkheid te laten worden. Als bedrijf of als groep is het mogelijk om dagtochten te maken in Nederland, of een onvergetelijke zeiltrip naar o.a. Noorwegen of Schotland. Als individu zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld als passagier op een etappe van één van de vele zeiltochten. De data, routes en de prijzen worden, vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn, gepubliceerd op de website van de Flyer www.flyer-one.nl/nl/agenda

Over Stichting Revival of the Flyer
Wil je meer over de stichting Revival of the Flyer weten?

www.flyer-one.nl


Facebook Comments "De legendarische Flyer"
                         my-ip