Buitenboordmotorspecial

Artikel - Buitenboordmotorspecial

Introductie buitenboordmotorspecial 2015
Tohatsu
Arne Smit

In het voorjaar heb ik de grote buitenboordmotorentest 2015 uitgevoerd waarin alle in Nederland leverbare 10 pk buitenboordmotoren zijn getest. Dat artikel ging (uiteraard) hoofdzakelijk over de buitenboordmotoren; over de merken zelf heb ik toen niet veel gezegd. Met het oog op de buitenboordmotorentest 2016, waarin we grotere motoren zullen gaan testen, komen in dit artikel de importeurs en fabrikanten aan het woord om uit te leggen waar hun merk voor staat en wat de bijzondere eigenschappen en voordelen van hun organisatie zijn. Verdeeld over acht artikelen met achtergrondinformatie, geschiedenis en toekomstplannen van vrijwel alle in Nederland actieve buitenboordmotorfabrikanten en importeurs bieden een schat aan informatie om watersporters een goed gefundeerde keuze te kunnen laten maken voor een buitenboordmotor waar u jaren veel plezier van zult hebben.

Tohatsu is in Japan en de landen eromheen al jaren een zeer bekende naam op watersportgebied. De laatste jaren timmert Tohatsu ook in Nederland flink aan de weg. Zeker sinds Boat Import Holland in 2012 het importeurschap in handen heeft gekregen en het aantal dealers in Nederland sterk heeft uitgebreid. Tohatsu staat er om bekend robuuste en degelijke motoren te fabriceren die door vele professionele gebruikers (vissers, kustwacht, marine) naar volle tevredenheid worden ingezet. Meer dan bij welk ander merk is betrouwbaarheid het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Dit wordt onderstreept door de vijf jaar volledige garantie die Tohatsu standaard op haar producten aanbiedt. Tohatsu’s zijn overigens niet alleen hypermoderne en betrouwbare Japanse buitenboordmotoren, ze worden ook nog eens aangeboden voor zeer aantrekkelijke prijzen die over het algemeen lager liggen dan de prijzen van de andere grote Japanse merken.

De eerste door Tohatsu geproduceerde buitenboordmotor was een 1,5 pk sterke luchtgekoelde buitenboordmotor die al in 1956 op de markt kwam. Tohatsu produceert en verkoopt onder eigen merknaam, maar levert ook motoren aan onder andere Evinrude en Mercury. Geheel in eigen beheer is een modelrange van hypermoderne viertaktbuitenboordmotoren ontwikkeld in de pk klassen van 2,5 tot en met 50. Voor de 60 t/m 250 pk modellen wordt nauw samengewerkt met de zeer gerenommeerde Japanse buitenboordmotorfabrikant Honda. Alle Tohatsu’s worden in de state-of-the-art fabriek in Komagane (Japan) geproduceerd. Volgend jaar viert Tohatsu haar 60 jarig bestaan, daarmee is Tohatsu de langst bestaande Japanse buitenboordmotorfabrikant.

De Tohatsu Corporation, destijds Takata Motor Research Institute geheten, is opgericht in 1922 en vervaardigde aanvankelijk spoorwegwagons. In 1950 begon Tohatsu met de productie en verkoop van motorfietsen. In 1956 werd de eerste buitenboordmotoren geproduceerd onder de naam OB- 2. Sindsdien hebben Tohatsu buitenboordmotoren bekwaam gediend op verschillende handelsplatforms: commerciële visserij, vervoer over zee, recreatie en racerij. In januari 2005 opende Tohatsu een nieuwe fabriek in het bergachtige gebied van centraal Japan. Deze fabriek beschikt over meer dan 370.000 vierkante meter aan ruimte met een productiecapaciteit van meer dan 200.000 eenheden per jaar. De nieuwe fabriek maakt gebruik van technologisch geavanceerde machines die volledig zijn geautomatiseerd om betrouwbare buitenboordmotoren te produceren met een bekroonde reputatie.

De Tohatsu traditie begon met het bouwen van duurzame motoren voor commerciële Japanse vissers. Zij hadden behoefte aan een motor die dagenlang kon draaien onder alle weersomstandigheden. Het zijn de veeleisende en onder zware omstandigheden op de oceaan geteste motoren die Tohatsu tot een van de meest betrouwbare producenten van buitenboordmotoren heeft gemaakt. Tohatsu weet dat het belangrijkste van uw motor betrouwbaarheid is. Of u nu gaat vissen bij zonsopgang of de zonsondergang bekijkt met familie, je wilt een buitenboordmotor die je iedere keer weer terug brengt. Tohatsu staat voor bijna 60 jaar ervaring met de bouw van buitenboordmotoren, een geschiedenis die in 1956 begon met de Tohatsu OB-2.

Voor 2015 heeft Tohatsu vier nieuwe modellen geïntroduceerd die profiteren van het nieuwe slanke en sierlijke ontwerp dat eerder al te zien was bij de 40 en 50 pk modellen. De nieuw ontworpen motorkap sluit beter af en geeft makkelijk toegang tot belangrijke componenten van de motor. Het onderwaterhuis van de 25 en 30 is opnieuw ontworpen en dankzij een aangepaste vertraging kunnen er extra grote propellers worden gemonteerd. Tevens is er voor de 25 en 30 pk modellen met elektrische start een trolling systeem beschikbaar waarmee het toerental op een aantal vaste (lage) waarden kan worden vastgezet, ideaal voor gebruik tijdens het vissen. Tevens nieuw op deze modellen is het Tohatsu Onboard Communication System (TOCS) waardoor de 25 en 30 probleemloos kunnen worden aangesloten op apparatuur die voldoet aan het NMEA 2000 prtotocol.

Informatie
Boat Import Holland
Meeboerserf 5
3851 SR Ermelo
[email protected]
www.tohatsu.nl

Facebook Comments "Buitenboordmotorspecial "
                         my-ip