Buitenboordmotorspecial

Artikel - Buitenboordmotorspecial

Introductie buitenboordmotorspecial 2015
Magnum
Arne Smit

In het voorjaar heb ik de grote buitenboordmotorentest 2015 uitgevoerd waarin alle in Nederland leverbare 10 pk buitenboordmotoren zijn getest. Dat artikel ging (uiteraard) hoofdzakelijk over de buitenboordmotoren; over de merken zelf heb ik toen niet veel gezegd. Met het oog op de buitenboordmotorentest 2016, waarin we grotere motoren zullen gaan testen, komen in dit artikel de importeurs en fabrikanten aan het woord om uit te leggen waar hun merk voor staat en wat de bijzondere eigenschappen en voordelen van hun organisatie zijn. Verdeeld over acht artikelen met achtergrondinformatie, geschiedenis en toekomstplannen van vrijwel alle in Nederland actieve buitenboordmotorfabrikanten en importeurs bieden een schat aan informatie om watersporters een goed gefundeerde keuze te kunnen laten maken voor een buitenboordmotor waar u jaren veel plezier van zult hebben.

Magnum is een belangrijke buitenboordmotorproducent uit China. Samen met Parsun vormt Magnum ‘de Chinese’ delegatie in dit artikel. Magnum was in het voorjaar eveneens een deelnemer in de grote buitenboordmotortest toen we tien 10 pk viertaktmotoren hebben getest. In deze test waren de sterke punten van de Magnum zijn frisse moderne vormgeving en pittige prestaties waardoor het een prima motor is voor bijvoorbeeld een speedbootje of kleine RIB. Verder verraste de Magnum met een aantal handige en nuttige zaken in het ontwerp; een goed voorbeeld is de ruim bemeten bracket die voorbereid is om een stuurstang (voor optionele afstandbesturing) doorheen te voeren.

Een belangrijk verkoopargument is de prijs van Magnum buitenboordmotoren, In bepaalde gevallen ligt deze meer dan 40% lager dan vergelijkbare modellen van de duurdere merken. De Magnum 10 pk is met 1699 euro bijvoorbeeld verreweg de goedkoopste motor die er in deze klasse leverbaar is. Voor dit geld krijgt u een buitenboordmotor die losjes geïnspireerd is op modellen van de bekende merken van enige jaren geleden. Hiermee hebt u als eigenaar de zekerheid dat Magnum motoren gebruik maken van beproefde ontwerpen en technologieën.

In feite volgen de Chinese merken van vandaag dezelfde strategie die een aantal grote Japanse buitenboordmotormerken in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw volgden. In die tijd waren sommige Japanse merken geïnspireerd door onder andere Mercury en Evinrude en werden vele modellen deels gekopieerd. Tegenwoordig zijn de Japanse fabrikanten wereldwijd succesvol, lopen zij vaak voorop in ontwikkeling en innovatie en nu worden zij zelf op hun beurt geïmiteerd. De kans is heel groot dat Chinese buitenboordmotoren binnen 10 jaar de normaalste zaak van de wereld zijn geworden en zelf voorop gaan lopen in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe watersportproducten.

In 2013 is er in China een compleet nieuwe fabriek gebouwd. De productielijn en het machinepark van deze fabriek zijn overgenomen van een succesvolle Japanse buitenboordmotorproducent. Door de snelle wereldwijde groei van Magnum staat er voor 2016 wederom een nieuwe fabriek op de planning van maar liefst 6000 vierkante meter. Voor 2016 wil Magnum Motor Nederland zich focussen op service en support. Zo zijn er plannen om diverse service centers op te richten waar eigenaars van een Magnum terecht kunnen voor onderhoud, reparatie en garantie van hun buitenboordmotor.

Regelmatig introduceert Magnum nieuwe modellen. Nieuw voor 2016 zijn de 5 pk en 6 pk viertakt modellen met een onder een hoek geplaatste cilinder waardoor de motor minder trilt en veel rustiger loopt dan de tot nu toe gebruikelijke ontwerpen. Tevens voegt Magnum in 2016 een 25 pk viertakt buitenboordmotor met elektrische start en power tilt toe aan het assortiment. Magnum buitenboordmotoren maakt veel gebruik van technologieën en onderdelen van andere merken buitenboordmotoren. Veel onderdelen zijn uitwisselbaar. De anodes zijn bijvoorbeeld van het merk Martyr, de bougies komen van NGK en de lagers worden geleverd door het wereldwijd toonaangevende NSK.

Doordat Magnum Motor Nederland de overhead kosten zo laag mogelijk houdt en de assemblage in China plaatsvindt, kunnen Magnum buitenboordmotoren voor een bijzonder concurrerende prijs worden aangeboden. Speelman International Trading is sinds 2008 importeur van Magnum buitenboordmotoren in Nederland, de activiteiten van Magnum buitenboordmotoren worden uitgevoerd onder de naam Magnum Motor Nederland. Het is de bedrijfsfilosofie van Speelman om niet onbeslagen op het ijs te verschijnen. Daarom zijn de Magnum buitenboordmotoren eerst intern aan uitvoerige tests onderworpen en is er een aantal motoren geleverd aan consumenten om te leren van de ervaringen. Na zes jaar testen en kleinschalige leveringen heeft Speelman in 2014 besloten tot de publiekelijke promotie van het merk Magnum in Nederland. De komende jaren zullen Magnum buitenboordmotoren waarschijnlijk een steeds bekendere verschijning worden op de Nederlandse wateren.

Informatie
Magnum Motor NL
Tel: 0515-335104
[email protected]
www.magnum-motor.nlFacebook Comments "Buitenboordmotorspecial "