Sympathiek kijkplezier voor jong en oud

Artikel - Sympathiek kijkplezier voor jong en oud

Kewi Buitenboordmotoren museum
Sympathiek kijkplezier voor jong en oud

Laurens Koster

De afgelopen 60e editie van de HISWA Amsterdam Boatshow stond bol van de nostalgie. Om deze mijlpaal luister bij te zetten vond je in hal 4 een ander tijdperk. Salonboten, tjotters, lemmeraken en andere klassieke boten deden oude tijden herleven. Kewi Watersport deed daar nog eens een flinke schep bovenop met een buitenboordmotoren museum. Van alle gangbare merken stond de eersteling, sommigen meer dan een eeuw oud, op de beursvloer gepresenteerd.

De collectie van ongeveer 40 oldtimers en klassiekers is een initiatief van Kewi Watersport. Zo’n vijf jaar geleden is het verzamelen en opknappen begonnen met een compleet beeld van de ontwikkeling in kleine outboards, en daarmee de watersport in het algemeen, tot gevolg. De oudste is een Evinrude uit 1913. Maar dat was niet de eerste. Voor wie denkt dat elektrisch varen van deze tijd is, de eerste outboard ooit was een elektromotor uit 1895. Die staat er niet maar wel een Minn Kota HGR uit 1954. Toen was schoon varen dus al heel gewoon.

De vroege jaren worden gedomineerd door de Amerikaanse merken hoewel Penta uit Zweden ook volop meedeed. In de jaren 60 verschijnen de Japanse merken zoals Yamaha, Suzuki en Honda. Laatstgenoemde uit 1964 is de enige 4-takt in de verzameling 2-takts. Met Seagul, Selva, Tomos en Chrysler loopt de collectie door tot in de 80er jaren.

Voor jong en oud viel er veel te zien. Jong vol verwondering over het primitieve, ouder met een blik vol herkenning. “Ach, het Johnson eitje, mijn eerste, die deed het altijd, zo maken ze tegenwoordig geen motoren meer” was een veelgehoorde opmerking. En inderdaad, voor je het weet denk je dat vroeger alles beter was. Maar dat is natuurlijk niet zo. Buitenboordmotoren uit vroeger tijden stonden er vooral om bekend het af te laten weten op cruciale momenten. Menigeen is dan ook met een woedende waas voor de ogen in de plomp gedumpt toen dat nog geen milieubezwaar had. Het gekke is dat die herinneringen vergeten zijn, wat blijft is de glimlach die dit mooie tijdsbeeld op ieders gezicht tovert.

De collectie staat permanent tentoongesteld
in de showroom van Kewi Watersport.
Delftweg 129
3043 NH Rotterdam - Overschie
06 53151188
leo@kewi.nl
www.kewi.nl

Openingstijden
maandag t.m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
zaterdag 10.00 tot 16.00 uur
zondag 12.00 tot 16.00 uur

Facebook Comments "Sympathiek kijkplezier voor jong en oud"
                         my-ip