Met vallen en opstaan onderweg naar de Olympische Spelen in Rio

Artikel - Met vallen en opstaan onderweg naar de Olympische Spelen in Rio

Met vallen en opstaan onderweg naar de Olympische Spelen in Rio

Tekst: Hester Ozinga, Hestag Online Media

Nicole van der Velden (20) en Thijs Visser (26) vormen sinds december 2013 een zeilduo in de Nacra17 klasse, de enige gemixte klasse in het olympisch zeilen. Hun doel is kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Thijs en Nicole komen uit voor Aruba en zijn het enige duo in de mixed multihull klasse. Wanneer ze het land kwalificeren voor de spelen betekent dit automatisch dat zij zichzelf kwalificeren.


Bij zeilen komt een hoop kijken als je op hoog niveau mee wilt varen.
De evenement vinden overal ter wereld plaats en op al die locaties moet je overnachten, een boot regelen, trainen, gezond eten, fit blijven, uitfietsen, en presteren en evalueren. Thijs en Nicole doen het grootste gedeelte hiervan allemaal zelf, in tegenstelling tot veel teams in landen waar een grote bond de meeste zaken regelt. Met vallen en opstaan en hulp van een kleine club mensen die ze om zich heen hebben verzameld, maken ze grote stappen richting Rio. Boten.nl krijgt een exclusief kijkje in de keuken bij het Arubaanse Nacra17 Team gedurende dit Europese zeilseizoen.

We spraken Thijs en Nicole op Mallorca, tijdens, en na de Trofeo Princesa Sofia Cup, het eerste evenement van het Europese zeilseizoen. Op weg naar de Olympische Spelen in Rio is dit de start van een belangrijke en spannende periode omdat ze zicht op WK Nacra 17 in Aarhus deze zomer kunnen kwalificeren. Ondanks dat het financieel een grote uitgave is hebben ze toch besloten om enkele evenementen met een coach samen te werken, op Mallorca was Pim Nieuwenhuis, hun coach op het water, er voor het eerst bij.

Thijs Visser: “Het is fijn om een paar extra ogen op het water te hebben die alles vanuit een heel ander perspectief zien dan wij vanaf de boot, en Pim zijn manier van werken past echt goed bij ons.

“Toch kijken we met gemengde gevoelens terug op Palma. We hebben mooie dingen laten zien, waaronder een eerste plek, een tweede plaats, meerdere top 5 plekken. Wat nog niet is gelukt is een constante reeks neerzetten en daar balen we van. Deels komt dat door het enorm hoge niveau in de klasse. Tijdens de upwind kun je elkaar bijna niet verstaan vanwege alle klinkende olympische medailles die de concurrentie om hun nek heeft hangen. Iedereen in de gold fleet kan een top 3 plek varen en binnen 25 seconden is iedereen om de bovenboei. Als je dan een paar seconde verliest door een paar kleine foutjes, dan gaan er meteen 10 bootjes voorbij. We moeten er voor zorgen dat we die kleine erors eruit halen de komende maanden.”

“De komende twee maanden staan de ISAF World Cup in Hyeres en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik op het programma. Pim is er in Medemblik ook weer bij. Tot die tijd hebben we een hele lijst gekregen met punten waar we aan moeten werken. Medemblik wordt een belangrijk evenement voor ons aangezien de omstandigheden en de competitie bijna gelijk zijn aan ons olympisch kwalificatie evenement: het WK in Aarhus.”

Het doel is om veel wedstrijdervaring op te doen en de evenementen vooral gebruiken om beter te worden zodat ze in juli in Aarhus op het WK bij de eerste drie landen zitten die nog niet gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen.

www.flyingarubies.com


Facebook Comments "Met vallen en opstaan onderweg naar de Olympische Spelen in Rio"
                         my-ip