Jachthaven ‘t Leuken Valckx Watersport

Artikel - Jachthaven t Leuken Valckx Watersport

veno Jachthaven ‘t Leuken Valckx Watersport

Totale metamorfose van haven en vaargebied

Laurens Koster

In het noorden van Limburg, aan de oever van de Maas en in het natuurgebied de Maasduinen, wordt watersporten mogelijk gemaakt door jachthaven ’t Leuken. Een watersportcentrum waar je alle faciliteiten vind voor het wel en wee van boot en opvarenden. De haven ligt er sinds jaar en dag keurig verzorgd bij. Schoon, netjes en geheel van deze tijd. Toch is dat voor Valckx Watersport, de drijvende kracht achter jachthaven ’t Leuken, geen reden om stil te blijven zitten. In de komende jaren gaan in verschillende fases de haven, opstallen en het vaargebied zelf, geheel op de schop.


Aanleiding voor een totale metamorfose is de herinrichting van het Leukermeer en de aangrenzende voorhaven. Om de hoge waterstanden van de Maas beter op te kunnen vangen wordt vooral de voorhaven sterk vergroot . Samen met de aanleg van een hoogwatergeul iets noordelijker, geven deze ingrepen volgens de planologen een 18cm lagere waterstand dan nu het geval is waarmee het buiten de oevers treden van de Maas, minder snel zal plaatsvinden. Voor jachthaven ’t Leuken een uitgelezen kans mee te groeien met de ontwikkelingen in dit gebied.

Het Leukermeer is in de zestiger jaren ontstaan door zand en grintafgravingen. Ook het naastgelegen Reindersmeer is van een dergelijke oorsprong. Een stevige milieulobby heeft kunnen voorkomen dat het gehele heidelandschap zou worden verwoest door intensieve bebouwing. Het resultaat, vijftig jaar later, is een prachtig en gevarieerd natuurgebied met een groot meer, zandverstuivingen en vennen in hun eigen ongereptheid.
Door een niet bediende sluis wordt het beschermde Reindersmeer van het Leukermeer gescheiden. Hier mag weer wel volop gezwommen en gevaren worden. Er zijn een aantal recreatie stranden en eilanden met prima aanlegplaatsen.
Verder richting de Maas kom je onder een vaste brug door in de Voorhaven. Dit wordt vergroot naar een flinke plas water waar je ook met een open zeilboot veel plezier kunt gaan beleven. Toch ligt, zo aan de meanderende Maas, de nadruk op de gemotoriseerde watersport. De rivier biedt hier namelijk met 17 km de langste snelvaarzone van Nederland. Maar ook voor grotere jachten is jachthaven ’t Leuken een prima uitvalsbasis met een keur aan bestemmingen voor een meerdaagse toertocht.

In de Voorhaven realiseert Valckx Watersport een tweede jachthavengedeelte die voor een verdubbeling van de huidige capaciteit gaat zorgen. Daarnaast kunnen in 11 meter boxen ook grotere jachten een ligplaats innemen met een open verbinding, zonder vaste brug, naar de Maas. Alle voorzieningen van de jachthaven worden ondergebracht in een hoofdgebouw aan de huidige havenkom. Dat wordt niet zomaar een loods. Met een vormgeving die maritiem geïnspireerd lijkt en mooi opgaat in de omgeving, loopt het voorop in de tijd met een groot zonnezeil en een windmolen voor het opwekken van elektriciteit. Een boulevard van de huidige havenkom naar de nieuwe voorhaven verbindt de twee gedeeltes met het nieuwe havengebouw er centraal tussenin.

Een spectaculair plan waarvan de eerste stappen reeds gezet zijn. Valckx Watersport biedt naast ligplaatsen ook winterstalling, een motorenservice, zeilmakerij, scheepstimmerbedrijf, een jachtschilder, bootcleaningbedrijf, watersportwinkel, restaurant en jachtmakelaardij. Al deze disciplines groeien mee in de nieuwe opzet. Voor de jachtmakelaardij is daarom een samenwerking aangegaan met Bestboats.nl. Deze eigentijdse yachtbroker heeft naast de nieuwe vestiging in jachthaven ’t Leuken nog drie andere in België, Duitsland en het Nederlandse Maasbracht. Best Boats is internationaal georiënteerd en partner van verschillende nieuwbouwwerven waarmee er een breed aanbod beschikbaar is. Ook voor de verkoop van een boot geeft deze jachtmakelaar daardoor een betere verkoopkans.

Best Boats is een initiatief van Arie Drenth die 25 jaar ervaring in jachtmakelen heeft gecombineerd met de mogelijkheden die de huidige tijd biedt. Ouderwets vakmanschap in de vorm van persoonlijke aandacht voor zowel de koper als verkoper maar, vergezeld van een uitgekiende on-line marketingcampagne om ieder schip in de verkoop onder de juiste aandacht te brengen. Het gehele aan- of verkooptraject wordt door Beest Boats intensief begeleid of ingevuld. Taxatie, financiering, verzekering, kadastrale registratie tot aan het transport over de weg of het water.

Een andere ontwikkeling in de plannen is de aanleg van camperplaatsen. In 60 plaatsen is voorzien aan de waterkant waar straks de nieuwe voorhaven zal verschijnen. Vanaf de start uitermate populair. Geen wonder want de omgeving biedt ook voor niet watersporters vele mogelijkheden zoals fietsen, wandelen, paardrijden of een citytrip naar Nijmegen, Venlo, Venray of het Duitse Kevelaer.

Een andere noviteit in jachthaven ’t Leuken is de komst van de eerste MarinHome. Deze houseboat, ontwikkeld door Gielissen Linskens Shipyard, combineert compacte buitenmaten met een eigentijds design en een zee aan binnenruimte. De MarinHome wordt als een volwaardige boot geproduceerd en voldoet aan de richtlijn Wet Pleziervaartuigen (CE). Hierdoor hoeft er voor de boot geen woonarkvergunning aangevraagd te worden. Het geeft deze boot veel mogelijkheden, temeer omdat door de MarinHome in een standaard ligbox past. In juli en augustus is ieder weekend open huis en kun je deze varende houseboat uitgebreid bezichtigen. Meld je hiervoor per email aan: [email protected]

De uitvoering van alle plannen gaat voor de ligplaatshouders en gasten geen overlast opleveren. Er wordt eerst gebouwd en dan pas afgebroken. De bestaande loodsen zullen elders worden hergebruikt. Iets wat past in de duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsvoering van jachthaven ’t Leuken. Ondanks de opwaardering van de voorzieningen en mogelijkheden die de haven gaat bieden zijn er geen plannen om liggelden te verhogen. Het wordt er dus alleen maar beter en mooier op voor de ligplaatshouders, passanten en bezoekers.Voor meer informatie:

www.valckxwatersport.nl
Jachthaven ’t Leuken
De Kamp 7a
5855 EG Well
Tel. +31- (0)478 501758
[email protected]

Best Boats Verkoophaven Well
De kamp 7
5855 EG WELL
Tel. +31- (0)478-501758
[email protected]

Zoek op YouTube naar “ontwikkelingsvisie Jachthaven ’t Leuken” voor een heldere animatie van de plannen rond de jachthaven.


Facebook Comments "Jachthaven t Leuken Valckx Watersport"
                         my-ip