Topcraft 605 Tender

Artikel - Topcraft 605 Tender

veno Topcraft 605 Tender

Arne Smit

Boat Import Holland, bekend van de in eigen beheer ontwikkelde en geproduceerde Topcraft en OudHuijzer sloepen en tenders en importeur van Style sportboten, heeft voor 2015 een geheel nieuw model ontwikkeld dat onder de naam Topcraft 605 Tender is geïntroduceerd. Op uitnodiging van Boat Import Holland hebben we een middag gevaren met de 605 tender op de randmeren bij Biddinghuizen. Dankzij het zonnige weer hadden we volop gelegenheid een aantal prachtige foto’s te maken van deze bijzondere nieuwe tender.


Rond de 6 meter is er op het gebied van tenders en sloepen veel concurrentie. Om succesvol te zijn, zal een model dan ook een aantal opvallende eigenschappen moeten hebben. Boat Import Holland heeft ruim twintig jaar ervaring met sloepen en tenders en dit is duidelijk terug te zien in het ontwerp van de 605 Tender. Gedurende de jaren is er goed geluisterd naar de wensen van uiteenlopende klanten en veel van die kennis is terechtgekomen in het testschip. Het eerste wat opvalt, is de grote breedte, met 2,44 meter is deze Topcraft de breedste tender in zijn klasse. De breedte vertaalt zich in een zeer stabiel schip en een ongekend grote binnenruimte. Voorin heeft de 605 Tender een rondzit met banken tegenover elkaar. Zeker als er een comfortabele zitpositie wordt ingenomen, komen mensen in boten van rond de 6 meter vaak met de knieën tegen elkaar. Dit is echter niet het geval in de Topcraft, waardoor ook langere personen een fijne zitplaats hebben. Naast de prettige breedte en ruimte, zijn de zittingen diep en biedt het luxe kussenset prima steun. De hoge rugleuningen zorgen voor beschutting en comfort, ook tijdens langere winderige tripjes. Dankzij de ruim bemeten gangboorden is de kuip diep en veilig voor kinderen en tevens geheel zelflozend.

In de kuip kan de stuurman plaatsnemen achter de overzichtelijke stuurconsole met voldoende ruimte voor instrumenten, navigatie-apparatuur of een fishfinder. Standaard is er een bekerhouder en een vakje voor een mobiele telefoon. De stuurbank biedt ruim plaats aan drie personen en heeft dezelfde diepe en comfortabele zit als de andere banken.

Opvallende details zijn de twee trapjes in de kuip. Een trapje aan bakboord biedt een makkelijke toegang vanaf de zijkant naar de kuip en een trapje aan stuurboord zorgt ervoor dat ook het achterdek goed bereikbaar is. Beide trapjes hebben drie treetjes. Via de zijkanten van het achterdek is het zwemplatform bereikbaar dat dankzij de optioneel gemonteerde zwemtrap ook daadwerkelijk goed bruikbaar is. Het middenstuk van het achterdek wordt gevormd door een groot deksel waaronder de motorruimte schuilgaat. In de ruime motorruimte (voldoende ventilatie om motorische storingen te voorkomen!) kan maximaal een 70 pk buitenboordmotor worden geïnstalleerd.

Het testschip was uitgerust met een 20 pk buitenboordmotor, voor het gemak voorzien van elektrische start. Dankzij de ruime geïsoleerde motorruimte is het vaarcomfort vergelijkbaar met een binnenboordmotor, zonder de hogere kosten en met het voordeel dat onderhoud of een motorwissel veel makkelijker zijn uit te voeren. Boat Import Holland heeft de boot voor deze test opzettelijk van een relatief klein motorvermogen voorzien. Met 20 pk vaart de Topcraft 605 makkelijk 20 kilometer per uur. Dat is een heerlijke snelheid waarmee lekker kan worden opgeschoten zonder dat een vaarbewijs nodig is. Niet al te zware personen zullen makkelijk kunnen wakeboarden en een funtube of banaan behoort sowieso tot de mogelijkheden waardoor de boot ook in deze combinatie prima bruikbaar is voor allerlei sportieve watersportmogelijkheden. Met een 20 pk viertakt van Tohatsu zult u ook bij de benzinepomp niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Het onderwaterschip van de 605 zorgt ervoor dat de boot zeer snel in glijvaart is en vrijwel geen golfslag veroorzaakt.Tochtjes over bijvoorbeeld de grachten van Leiden of Amsterdam zijn daardoor niet alleen voor de opvarenden zelf, maar ook voor andere watersporters een genoegen.
Voor watersporters die graag wat sneller varen, is bijvoorbeeld een 50 pk Tohatsu viertaktbuitenboordmotor een prima keuze. Deze motoren wegen minder dan 100 kg waardoor de 605 lichtvoetig blijft varen met een topsnelheid van 50 kilometer per uur. Ruim voldoende voor waterskien, wakeboarden of met een boot vol vrienden lekker uitwaaien op open water.

Standaard is de Tender 605 uitgerust met een mooie dikke kabelaring, lekker zittende kussenset met luxe stof, monokabelbesturing en een ruim zwemplatform. Optioneel is de boot prima te voorzien van een cabrioletkap waarmee de gebruiksmogelijkheden nog verder worden vergroot. De totaalprijs inclusief btw is 12.900 euro. Hiervoor koopt u een ruime, degelijke en mooi afgewerkte boot die voor een meerprijs van circa 3500 euro al met een fijne 20 pk buitenboordmotor kan worden uitgerust. Omdat er zeer makkelijk van motor kan worden gewisseld, kunt u natuurlijk ook starten met een voordelige gebruikte motor of een kleinere motor. In de toekomst kan dan heel simpel worden geüpgrade naar een andere motor. Boat Import Holland is importeur van de robuuste en degelijke Tohatsu buitenboordmotoren waardoor er soms interessante combinatiedeals mogelijk zijn. Informeert u bij de verschillende dealers naar de mogelijkheden.

Specificaties Topcraft Tender 605
Lengte 6,05 meter
Breedte 2,44 meter
Max motor 70 pk
Prijs € 12.900,-


Specificaties Tohatsu 20
Vermogen 20pk / 14.7kW
Aantal cilinders 2
Toerenbereik bij volgas 5400-6100 rpm
Brandstofverbruik bij volgas 6.2 liter per uur
Boring x slag (mm) 61x60 mm
Inhoud 351 cm2
Koelsysteem Watergekoeld
Ontstekingssysteem Elektrisch
Brandstof Euro Loodvrij 95
Starter Hand of Elektrisch
Gewicht 51.5 kg
Emissienormen EU Norm

Bekijk hier een filmpje van de Tender 605

Meer informatie
Boat Import Holland verkoopt haar producten uitsluitend via een uitgebreid dealernetwerk.
Kijk hiervoor op www.topcraft.nl


Facebook Comments "Topcraft 605 Tender"