BRIG Navigator 570

Artikel - BRIG Navigator 570

veno BRIG Navigator 570

Arne Smit

RIBs van BRIG zijn al jarenlang populair in Nederland. In samenwerking met Van der Sanden Watersport uit Veldhoven en Suzuki importeur Nimag is een BRIG Navigator 570 met 115 pk Suzuki buitenboordmotor beschikbaar gesteld. Tijdens een dag die guur begon, maar gelukkig mooi eindigde, hebben we de BRIG aan de tand kunnen voelen op de Zandmeren nabij Kerkdriel.


BRIG is momenteel één van de best verkopende RIB fabrikanten van Europa en in Zweden, Australië en Nederland zelfs nummer 1. Wereldwijd verkoopt het bedrijf vooral rubberboten met een vaste polyester romp (RIB’s) en daarnaast worden er ook in kleinere oplagen schepen gebouwd voor commerciële en semiprofessionele toepassingen en kleine opblaasboten die veelal gebruikt worden als Tender. Het succes van BRIG is gebaseerd op een aantal pijlers. BRIG timmert al jarenlang aan de weg met een gestaag uitbreidend modelaanbod, waarbij goed wordt geluisterd naar wat klanten belangrijk vinden. BRIG laat zich echter niet door de waan van de dag leiden, waardoor de uitstraling van de BRIGs vrij tijdloos is zonder overbodige opsmuk die tijdelijk in de mode is, maar vaak weinig functionaliteit oplevert. Verder worden de BRIGs gebouwd met aandacht voor kwaliteit en afwerking. Daardoor heeft BRIG een uitstekende reputatie opgebouwd en hebben de boten een uitstekende waarde bij inruil of verkoop.

De BRIG Navigator 570 is in de eerste plaats een stoere en sportieve familieboot. Het testschip is uitgevoerd met een witte tube en tevens witte romp. De stootrand, de kussens en de padding op de tubes zijn uitgevoerd in accentuerend lichtgrijs. De laatste jaren wordt echter ook vaak gekozen voor een zwarte tube met naar wens een zwarte of witte romp. De romp kan zelf echter ook in twee kleuren worden uitgevoerd waarbij de buitenkant bijvoorbeeld zwart is en de binnenkant (de vloer en de banken) wit. Dat is een sterke troef van BRIG. Overigens kunnen niet alleen de tube (PVC of Hypalon), de romp en de stuurconsole in vele kleuren geleverd worden, ook de zit- en rugkussens zijn beschikbaar in allerlei kleuren en stoffen. Op deze manier wordt de toekomstige eigenaar in staat gesteld zijn boot geheel naar eigen wens uit voeren.

Wanneer we de Navigator goed bekijken, blijkt deze een waardige doorontwikkeling van de bekende BRIG Falcon te zijn. In het licht van de grote populariteit van de Falcon serie is dat natuurlijk een logische keuze. De Navigator is echter nog meer geschikt gemaakt om te voldoen aan de wensen van de veeleisende recreatieve watersporter. Zo is er overal in de boot veel sta en zitruimte. Achter de stuurconsole is plaats voor twee tot vier personen, afhankelijk of er wordt gekozen voor de zogenoemde zit/sta stoelen (zoals in het testschip) of voor 1 of 2 ‘Jockey seats’. Achterin de boot is een brede zitbank, afhankelijk van wie hier plaatsneemt, kunnen er drie tot vijf personen een plekje vinden.

Voor de stuurconsole is een bankje voor twee personen en in de boeg kunnen ook nog eens maximaal twee kleinere personen plaatsnemen. Bij elkaar opgeteld komt het maximaal aantal personen dat de Navigator mag vervoeren op 10. Al deze personen kunnen ook daadwerkelijk een zitplaats vinden en dat is vrij opvallend op een RIB van 5,70 meter lang! U kunt dus aardig wat vrienden en familie uitnodigen voor een dagje uitwaaien op het water.

De standaarduitrusting van de Navigator 570 is vrij uitgebreid met onder andere een ingebouwde brandstoftank van 98 liter, david hijsogen, polyester opstap met ankergeleiding op de boeg en een antislipdek. De standaard brandstoftank van 98 liter lijkt misschien krap, maar wanneer in ogenschouw wordt genomen dat de 570 Navigator bijzonder snel planeert en ook bij lage snelheden goed blijft planeren, zal het brandstofverbruik in de praktijk dusdanig mee blijken te vallen dat 98 liter meer dan voldoende is voor een hele dag watersporten. Een grotere tank heeft verder nog als nadelen dat er eerder condensvorming kan optreden en dat brandstof er soms lang in blijft staan, dat zijn twee zaken waar moderne brandstoffen slecht tegen bestand zijn. Naast de standaarduitrusting is er een lange lijst met allerlei luxe extra’s waarmee de BRIG zo luxe als u wilt kan worden aangekleed.

Het testschip is uitgerust met een 115 pk Suzuki buitenboordmotor. Het betreft een viercilinderlijnmotor met een inhoud van ruim twee liter. Het aanbevolen motorvermogen voor de BRIG ligt tussen 75 en 120 pk, met de 115 pk Suzuki presteert de boot dan ook prima. De topsnelheid ligt boven de 70 kilometer per uur en de acceleratie tot plané is in een mum van tijd (minder dan 2 seconden) voorbij.

De combinatie BRIG 570 Navigator / Suzuki 115 nodigt uit tot plezierig varen. Wanneer je voor de eerste keer het gas open trekt, verschijnt er bij iedereen een lach op het gezicht. De gretigheid van de Suzuki, gecombineerd met de lichtvoetige, maar goed controleerbare vaareigenschappen van de BRIG, maken dat je continue de grenzen (die ver weg liggen) wilt opzoeken. De BRIG geeft geen krimp wanneer het stuur bij volgas 180 graden wordt omgegooid en de boot binnen drie scheepslengten een U-bocht uitvoert. Dit is echt een combinatie voor mensen die van alle facetten van het varen houden!

Specificaties
Lengte 5,7 meter
Breedte 2,3 meter
Diameter drijvers 0,5 meter
Gewicht 480 kg
Personen tien (maximaal gewicht 1220 kg)
Brandstof 98 liters
CE categorie C
Maximaal motorvermogen 120 pk
Prijs boot 20.450 euro (Hypalon uitvoering)
Prijs motor 13.499 euro


Informatie
Van der Sanden Watersport
De run 4449
5503LS, Veldhoven
Nederland

Telefoon (040) 2539063
Fax (040) 2553121
Email [email protected]
www.sandenwatersport.nl


Klik hier om naar een film van de BRIG Navigator 570 te kijken.


Facebook Comments "BRIG Navigator 570"
                         My IP