ZAR Formenti

Artikel - ZAR Formenti

quickboat
ZAR Formenti
Extreem varen met het hele gezin

Rib’s zijn stoer en ruig. Met name geschikt voor een spectaculaire rally rond een zonnig eiland, bloedstollende jumps van monstergolven of snelheden waar je een ander gezicht van krijgt. Geen boot echter om met vrouw en kinderen mee op pad te gaan. Of toch wel. Voor dat probleem is namelijk wel een oplossing voorhanden. Het Italiaanse ZAR is een gerenommeerde bouwer van snelle, zeewaardige ribs die wel over voldoende comfort beschikken om het een appende tiener of rusteloze peuter naar de zin te maken.
ZAR by Formenti. Een werf met 35 jaar ervaring die zich geheel heeft toegelegd op de ontwikkeling en productie van een lijn rib’s met een eigenzinnige vormgeving. Nu zijn we dat van Italianen wel gewend maar in dit geval is het vooral de functie die de vorm bepaald. De ribs’s van ZAR bieden meer ruimte, hebben stabielere vaareigenschappen en komen sneller in plane dan vergelijkbare exemplaren. Dat heeft alles te maken met de hull die wordt gebruikt. Deze loopt naar de boeg en spiegel langer door. Alleen op de plaatsen waar dat nodig wordt een tube toegepast. Dat geeft de boot een geheel eigen uiterlijk. Je vindt het mooi of niet, er zit niets tussenin. De functie erachter is wel universeel prettig. Een rib van ZAR heeft door de geringe omvang van de tubes veel meer
mogelijkheden om er een volwaardig interieur in te plaatsen. Vooral de neus is in dit ontwerp veel breder met een groter zonnedek tot gevolg. Of een rondzit met een tafel, of banken waar je nog tegenover elkaar kunt zitten. Optioneel is op de grotere modellen een console verkrijgbaar met een volwaardig afsluitbaar toilet. Een pantry op het achterschip maakt de vakantie uitrusting compleet. Standaard is een ZAR rib vaarklaar, maar de optielijst is net zo uitgebreid als verleidelijk.

Toch boet een ZAR met deze voorzieningen niet in aan vaareigenschappen. Integendeel. Door de langere waterlijn vaart een ZAR als een maat groter. Met de juiste motor komt de boot sneller in plane dan een traditionele rib van gelijke lengte. Niet als een steigerend paard maar juist geheel gecontroleerd. Onderwater snijdt een ver naar voren geplaatste diepe V-vorm de golven aan. De sprayrails geleiden het water in tunnels naar achteren weg zodat je niet in een watergordijn vaart. Pas als het echt tekeer gaat of in scherp genomen bochten komen de tubes eraan te pas.

Een ZAR rib heeft in vergelijking een wat hogere prijs maar daar krijg je meer boot in een betere kwaliteit voor terug. Vaareigenschappen en comfort vergroten de gebruiksmogelijkheden van de boten. Die kwaliteit zie je terug in de constructie en in de aandacht voor detail. Consoles en banken bijvoorbeeld zijn niet geschroefd maar onlosmakelijk ingelamineerd in de polyester hull. Zo zijn er meer voorbeelden die aangeven dat een ZAR rib met veel kennis en toewijding is ontworpen en gebouwd voor een lang en relatief waardevast leven.Voor meer informatie:

Fortunus / ZAR Benelux
Boeierspad 5
1081 KE Amsterdam
T 020 6445119
www.zar-benelux.nl

Facebook Comments "ZAR Formenti"
                         my-ip