Van tas tot boot

Artikel - Van tas tot boot

Van tas tot boot

Watersporters weten hoe heerlijk het is om op een mooie zonnige dag een lekker stukje te varen. Wind om de kop, hapje en een drankje mee en genieten van alles wat varen zo leuk maakt. Dat vrije gevoel biedt Quickboats, maar Quickboats biedt nog veel meer.De vaartest
Nadat de boot in enkele minuten in elkaar was gezet en de buitenboordmotor er aan werd gehangen stapte ik aan boord. Direct viel me de stabiliteit van het bootje op, ik verwachte namelijk een behoorlijke scheefgang, maar die bleef uit. De testboot was uitgerust met een 6 pk Suzuki buitenboordmotor en rustig poekelden we via de Zijlroede in Lemmer richting de Grote Brekken. Op de Brekken aangekomen gaf ik maximaal gas en de boot ging zelfs met drie volwassenen toch vrij makkelijk in plané. Natuurlijk bleef door ons gewicht het bootje iets achterover hangen maar toen ik kort mijn gewicht naar voren verplaatste lag de boot al bijna horizontaal in het water. Eigenaar van Quickboats Europe Wibo van Wier vertelde dat een buitenboordmotor met een vermogen van tien pk een betere combinatie is wanneer er met meer dan drie volwassenen snel wordt gevaren. Via het Frieslandpark kwamen we weer terug op de Zijlroede. Met een snelheid van zo’n 6 km/u vaart de Quickboat heel mooi. De waterverplaatsing is minimaal waardoor we geen enorme golfslag veroorzaakten. Voor- en achteruit varen, een achtje maken en 180 graden ‘straatje keren’ is allemaal erg eenvoudig met de Quickboat. Terug op de vertrekplek haalde Wibo de buitenboordmotor van de boot en trok Annegreet, de vrouw van Wibo, zelfstandig de boot op de kant. Binnen enkele minuten was de boot gemonteerd en ‘handdoekdroog’ in de tas opgeborgen.Voor de test vroeg ik me af waarom ik voor 5000 euro een Quickboat zou kopen en niet voor veel minder geld een rubberboot. De vaarbeleving is echter onvergelijkbaar. Een rubberboot of bescheiden rib heeft bijlange na niet de vaareigenschappen die de stijve romp van de Quickboats biedt. Varen in de Quickboat evenaart de vaareigenschappen van een kleine sloep of vlet. Hoewel het zeer rustig weer was durf ik te zeggen dat je ook met een beetje ‘zeegang’, bijvoorbeeld tegen de wind in, volledig droog zal blijven, terwijl je in een rubberboot tot op je bot nat zal zijn. Daarbij laten rubberboot bezitters over het algemeen de boot opgepompt of leeg het bootje vaak buiten liggen. Onder invloed van het weer en UV-straling verandert een nieuwe rubberboot binnen een mum van tijd in een onherstelbaar lelijk bootje. De Quickboat behoeft geen ligplaats, in plaats daarvan stop je de boot in de tas en hang je de boot gewoonweg aan bijvoorbeeld de garagemuur. Dat maakt de Quickboat ook vele malen duurzamer dan een rubberboot.
De ontwikkeling
Quickboats begon, zoals veel ongelooflijke uitvindingen, in iemands achtertuin. Uitvinder Gavin Ager bedacht in 2001 het concept voor een opvouwbare boot, genaamd Foldaboat. In 2005 was zijn idee volledig gerealiseerd en vroeg hij patent aan op de technologie. Het idee dat Gavin patenteerde is ronduit revolutionair te noemen. De opvouwbare boot is namelijk gemaakt van supersterke dubbelwandige panelen. Tijdens een Australische televisieshow over uitvinders en hun producten, won hij een aflevering. De jury vond het een van de coolste dingen die ze ooit hadden gezien. In 2006 werd Foldaboat gekocht door een lucht-en ruimtevaartbedrijf. De toenmalige directeur Deryck Graham nam de rechten over en samen met een composiettechnoloog van Salomon, marktleider op ski- en surfgebied, werd de Quickboat ontwikkeld op basis van de Foldaboat.

Voor de ergonomische klikverbindingen schakelden zij een industrieel designbureau in. Het bedrijf Quickboats vond voor 1 miljoen dollar aan investeerders en ook op de crowdfunding site Indiegogo scoorde ze 65.000 dollar. De Quickboat kreeg zoveel aandacht op Indiegogo dat mensen over de hele wereld kennis maakten met de opvouwbare boot. De eerste Quickboat werd verkocht aan … een Nederlander, en is in april afgeleverd in Utrecht!

De stap naar Nederland
Op het internet zag Wibo van Wier de patenten te koop staan van het Australische project Quickboats. Een opvouwbare boot gemaakt van de beste materialen. Wibo raakte enthousiast en benaderde Quickboats.

In 2013 verkreeg Wibo van Wier de distributierechten voor Europa van Quickboats. Om boten te kunnen bestellen was Wibo opzoek naar financiële middelen. De diverse banken zijn de laatste jaren erg terughoudend en Wibo zocht geïnteresseerden via crowdfunding. Binnen 1 dag leverde dat 263 investeerders op, goed voor het bijna ongelooflijke bedrag van 250.000 euro. Dat was voor Wibo tevens een bevestiging dat hij met Quickboats een innovatief en uniek project in handen had gekregen.

De boot
De Quickboat is een opvouwbare boot van 3,70 meter lengte. De romp en de onderdelen zijn verpakt in twee tassen met een totaalgewicht van 60 kilogram. De tas met onderdelen zoals de bankjes en de punt van de boot meet 1,65 x 0,58 x 0,35 in meters. De tas van de romp is 3,60 meter lang en kan eenvoudig op de imperial van een auto vervoerd worden. Het kliksysteem, waarmee bijvoorbeeld de bankjes op de boot worden gemonteerd, is speciaal voor Quickboats ontwikkeld. De scharnieren in de panelen maken het mogelijk om de boot op te vouwen tot een pakket van 0,70 m. breed. De scharnierende delen zijn in epoxy en kevlar uitgevoerd, deze materialen versterken elkaar enorm en zorgen voor een lichte maar ijzersterke constructie. In minder dan vijf minuten zet je de boot met z’n tweetjes eenvoudig in elkaar. De Quickboat is zeer geschikt om door een elektrische buitenboord motor aangedreven te worden. Met een tien pk 4-takt motor vliegt de boot in plané over het water met een snelheid die oploopt tot wel 22 knopen (bijna 40 km/u). Binnenkort komt tevens een kortere versie op de markt van 2,5 meter lengte.

Voor wie
Natuurlijk richt Quickboats zich op de watersportmarkt maar de kampeerder blijkt ook bijzonder geïnteresseerd in het concept. Daarbij is de kampeer- en caravanmarkt vele malen groter dan de watersportbranche. Op dit moment zijn er weinig of geen starters in de watersportbranche.

Wibo Van Wier verwacht met het concept Quickboats toch die enorme grote groep aan te spreken die dolgraag van een boot en het water willen genieten, maar waarvan de portemonnee dat niet toeliet of die geen trek hebben in het gedoe van bootbezit.

Quickboats Europe is op dit moment hard aan het werk om een landelijk dekkend netwerk van dealers te realiseren. Zij doen dat, onder andere, met partners die al een sterk netwerk hebben, zoals Suzuki buitenboordmotoren. De Suzuki buitenboordmotoren zijn de lichtste in de markt en passen daarom goed bij de Quickboat. Dergelijke partnerships versterken de beide merken en maken de keuze voor de consument eenvoudig.

De eerste demonstratie die in Nederland werd gehouden door Quickboats Europe resulteerde direct in een verkoop. De trotse eigenaar, nota bene een stuurman op de grote vaart, heeft samen met zijn vrouw een eerste tocht gemaakt in de Zwolse grachten.


Voor meer informatie:
quickboats.com/quickboats-in-holland/


Facebook Comments "Van tas tot boot"
                         my-ip