Nautisch Centrum Mertrade

Artikel - Nautisch Centrum Mertrade

quickboat

Nautisch Centrum Mertrade, een grote stap vooruit

Door Walter Knopper


Komende vanaf Emmeloord buigt de Zwolse vaart zich in Marknesse zuidelijk af in de richting van het Zwarte Meer. De Marknesser vaart is een zijtak van de Zwolse vaart en loopt bijna dwars door Marknesse heen. Logisch dat we in dit prachtige vaargebied een maritieme onderneming van formaat treffen.

Jachtmakelaardij en Nautisch Centrum Mertrade bevindt zich aan de Expansie nummer 54. Hier was voorheen het regionaal goed bekend staande Anker Maritiem gevestigd. De scepter zwaait de pas 26-jarige ondernemer Ferriën Mertens die ondanks zijn jonge leeftijd een schat aan ervaring in de maritieme branche heeft.

TJachtmakelaardij en Nautisch Centrum Mertrade bevindt zich aan de Expansie nummer 54. Hier was voorheen het regionaal goed bekend staande Anker Maritiem gevestigd. De scepter zwaait de pas 26-jarige ondernemer Ferriën Mertens die ondanks zijn jonge leeftijd een schat aan ervaring in de maritieme branche heeft.

“Ik ben kort na mijn studie aan de IVA in Driebergen in de boten terecht gekomen, vertelt Ferriën Mertens. “Techniek is mijn sterkste kant en ik combineerde dat talent met mijn voorliefde voor schepen en jachten. Ik begon met het opknappen van jachten en ex-beroepsschepen en legde deze te koop op verschillende jachthavens. Een van mijn dierbare zakenrelaties was jachtmakelaardij van de Veen in Terherne waar ik bijna een jaar als scheepsmakelaar heb gewerkt. Tijdens mijn studietijd groeide de wens om een eigen bedrijf te starten of een bedrijf over te nemen en de handel in schepen legde mij geen windeieren. Zo kwam ik als interim manager terecht in de jachthaven van Hattem. Deze haven stond er financieel slecht voor en ondanks mijn inzet en voornemen om het havenbedrijf over te nemen bleek dat er geen redden meer aan was en een faillissement was helaas onafwendbaar”. Mertens raakte vervolgens in gesprek met de eigenaar van het Anker Maritiem in Marknesse. De eigenaar had zijn pensioen gerechtigde leeftijd al enige jaren overschreden en opvolging voor zijn bedrijf had hij niet. De overname deal verliep uiterst plezierig en Mertens begon samen met zijn vrouw aan het verwezenlijken van zijn vurige wens, een eigen bedrijf op een eigen locatie. De keuze voor de bedrijfsnaam is zeer specifiek gekozen. “Ja, ik ben makelaar van plezierjachten en ex-beroepsschepen, maar we doen zoveel meer. We hebben in dit bedrijf zeer specifieke kennis en vele disciplines in huis om niet alleen de schepen te kunnen verkopen maar ook van A tot Z te refitten. We hebben de expertise in huis om anti-osmose behandelingen aan te kunnen bieden waarbij de romp van de boot gestraald wordt door water. De waterstraal opent de osmoseblaasjes en reinigt ook meteen de polyestervezels van de zuren. We kunnen zelf metaal bewerken en hebben een eigen draaierij, ook houten schepen zijn bij ons in goede handen. Een van onze lopende projecten is een houten Schotste kotter van 20 meter lengte die buitenom volledig wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Alle gangen worden geschuurd, eventueel vervangen, gebreeuwd en opnieuw afgelakt. De nieuwe planken worden met behulp van verschillende technieken gebogen”.

De verkoop, maar ook de refit, van een beroeps- of voormalig werkschip vereist veel meer kennis dan de verkoop van een plezierjacht. Dat heeft mede te maken met de kennis van de koper die over het algemeen zeer uitgebreid is. “Bij dergelijke transacties worden offertes opgevraagd, architecten geraadpleegd en is de technische informatie die wij dienen te verstrekken van een heel ander kaliber dan van een klein motorjachtje waar het de koper vaak in eerste instantie om het uiterlijk gaat. We hebben aanvragen uit Nieuw-Zeeland en Australië van zowel bedrijven en particulieren. Regelmatig worden werkschepen omgebouwd tot pleziervaartuigen voor kopers van buiten Europa. Deze klanten varen vervolgens met de boot voor langere tijd over de Europese wateren waarna ze de boot weer te koop zetten”.

Oud-eigenaar van het Anker maritiem Frans Poepjes ondersteunt de kersverse ondernemer waar hij kan. “Frans heeft een enorme expertise op het gebied van viskotters mede door zijn achtergrond in de visserij. Ik zuig werkelijk alles op wat hij vertelt en vergroot hierdoor mijn kennis aanzienlijk. Ik wil mij echter niet specialiseren in een bepaald type vaartuig, ik ga voor de handel geen boot uit de weg. In de stille verkoop heb ik zelfs enige superyachten te koop liggen die vanuit een internationaal netwerk op mijn pad zijn gekomen”. Mertens is een makelaar van deze tijd en weet exact hoe actief hij moet zijn om vraag en aanbod bijeen te brengen. Goede schepen in de verkoop is voorwaarde voor succes maar dat werkt alleen maar als de kopers worden bereikt. Het aanbod van Mertrade is derhalve op meer dan 35 internationale websites te vinden. Tevens investeert Mertens uitgebreid in de vindbaarheid van zijn eigen website en heeft hij een smartphone app laten maken dat het aanbod boten en diensten van Mertrade toont.

“Tevens heel belangrijk is het totaalplaatje dat wij bieden als het om de verkoop gaat. Waar nodig regelen we een verzekering, een financiering, stalling of transport. Bij Mertrade wordt de klant, indien hij dit wenst, van A tot Z ontzorgd. We beschikken over maar liefst 10.000 m2 winterstalling en een overdekte verkoophaven. Ook beschikken we over een enorme hoeveelheid gebruikte onderdelen die niet of nauwelijks nog leverbaar zijn en gemaakt zouden moeten worden. Dit magazijn met onderdelen is in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwd en afkomstig van onder andere gesloopte schepen. Bijzonder is de 50 tons kraan, het is de enige kraan in de wijde omgeving die schepen tot dit gewicht op het droge kan zetten. In totaal hebben we 2 hectare op de Expansie 54 en we stellen iedere vierkante meter in dienst van de klant. Bij drukte kunnen we acht vaste medewerkers inzetten naast een klein legertje aan ZZP’ers en onderaannemers die de kwaliteit en werkwijze van Mertrade onderstrepen.” Bij de verkoop van een schip of jacht is de rol van de makelaar van grote betekenis. Zowel koper als verkoper doen graag zaken met ondernemers die niet alleen kennis en vertrouwen uitstralen maar het ook daadwerkelijk hebben. Ondanks dat Ferriën Mertens de 30 nog niet is gepasseerd, beschikt hij over een enorme schat aan ervaring en heeft hij de juiste ondernemersmentaliteit om van zijn Nautisch Centrum Mertrade een succes te maken.
Voor meer informatie:
www.mertrade.nl


Facebook Comments "Nautisch Centrum Mertrade"
                         my-ip