Revolutie in bootvervoer

Artikel - Revolutie in bootvervoer

iTrailer

Revolutie in bootvervoer

Een trailerbare boot heeft zo zijn voordelen. In plaats van een vaste plek in een haven kun je ieder vaargebied uitkiezen zolang er maar een helling is. Winterstallen met bijbehorend onderhoud is een stuk eenvoudiger met de boot voor de deur, in de tuin of in de garage. Ook is de gedroomde buitenlandse vaarvakantie ineens binnen bereik. Voorwaarde is wel dat er een goede trailer wordt gebruikt. Veilig weggedrag en eenvoudig te water kunnen laten staan daarbij voorop.
TTH uit Wieringerwerf heeft hiervoor een trailer ontwikkeld
die er nog niet was.

TTH watersport is een initiatief van Nico Dekker. Opgericht in 1991 heeft TTH zich In de eerste jaren hoofdzakelijk op de verkoop van waterscooters gericht. Met nogal wat succes waardoor de vraag naar waterscootertrailers steeds groter werd. In 1997 besloot Dekker om zelf trailers te gaan bouwen. Eerst alleen ongeremde trailers maar toen het bedrijf in 2003 verhuisde naar de huidige locatie in Wieringerwerf werd het mogelijk om ook grotere, geremde, trailers te gaan bouwen.

TTH verkocht jarenlang trailers van bekende merken maar was niet altijd even tevreden over het bedienings- en gebruiksgemak. Dekker: “Jarenlang hebben we vele trailers verkocht en daarnaast werken we dagelijks met trailers om boten van onze klanten te vervoeren. Dan kom je er vanzelf achter waar een goede en simpele trailer aan moet voldoen”. Uit deze schat aan ervaring is de iTrailer geboren.

Het grote voordeel van een iTrailer, waarbij de I staat voor Intelligent, is veel meer gebruiksgemak dan je van een traditionele boottrailer kunt verwachten. Allereerst is afstellen van de kiel- en kimrollen nooit meer nodig. Met name wanneer er verschillende boten op dezelfde trailer worden vervoerd zijn de zelfstellende rollen van de iTrailer een groot voordeel. Niet alleen scheelt het een hoop gedoe met steeksleutels om de stand van de rollen aan te passen, je bent er ook zeker van dat de boot perfect ondersteund achter de auto hangt. Geruststellend wanneer je die steile verkeersdrempel toch net iets te snel neemt.

Sommige rompvormen, zoals een sloep, moeten gestempeld worden. Met een oplopend achterschip zouden de achterste steunen zo hoog moeten zitten dat dit het te water laten of op de trailer lieren zo goed als onmogelijk maakt. Een verstelbare stempel lost dit wel op maar heeft als nadeel dat je dan toch weer aan een wiel of slinger zit te draaien. Geen pretje wanneer na wat jaren in gebruikt het door corrosie niet meer zo soepel werkt. De zelfstellende rollen van de iTrailer blijven laag wanneer het diepste deel van de romp voorbij komt en komen omhoog zodra het oplopende achterschip ondersteund moet worden, zonder gereedschap, inspanning of extra handeling.

Een gewone rol heeft een diameter van 60mm en is toch vrij hard. Dit geeft een puntbelasting die op de minder sterke delen van een onderwaterschip ongewenst is. Bij de iTrailer wordt de kiel ondersteund door twee naast elkaar geplaatste wielen van 260mm. Het vlak wordt ondersteund door loopwielen van maar liefst 400mm. Door de veel grotere diameter raken de wielen de boot op een groter oppervlak waardoor de eerder genoemde puntbelasting te verwaarlozen is. De boot ligt als het ware op een zacht bedje en kan op de plaatsen waar de steunen zitten niet indeuken.

Het moment waarop het diepste deel van de boot over de achterste steunen moet zien te komen is bij traditionele trailers een bottleneck. Bij de iTrailer is de achterste dwarsbalk gedeeld. De boot hoeft er daardoor niet overheen getrokken worden maar vaart door de gedeelde balk de trailer op. De entreehoek is hiermee zomaar 30cm lager. Vooral met een handlier merk je het verschil. Maar ook wanneer een elektrische lier gemonteerd is krijgt deze het veel minder zwaar voor zijn tandwielen wat wel zo prettig is voor de levensduur. Een ander voordeel van deze constructie is dat de boot lager op de trailer ligt. Hierdoor is het zwaartepunt van de combinatie trailer en boot ook lager wat een veiliger weggedrag geeft. Op een lange reis naar Kroatië kan dit het verschil maken tussen heelhuids aankomen of een telefoontje naar de ANWB omdat die ene bocht toch scherper was dan voorzien.

De iTrailer is ondanks het innovatieve karakter niet duurder dan een conventionele boottrailer. Waar de meeste voordelen uit voortkomen zijn de zelfstellende wielen. Dit is echter geen ingewikkelde of dure constructie. Door de wielen aan een parralellearm te bevestigen kunnen deze omhoog of omlaag bewegen zonder van stand te veranderen. Daarbij nemen ze ook de rol van de centreerset over die daarmee net als een set stempels overbodig zijn. Dit drukt de prijs naar het niveau van een budgetvriendelijke doorsnee boottrailer. De iTrailer is daarbij verder te vervolmaken met accessoires zoals een elektrische lier of een loopplank door het midden. Hiermee kom je eenvoudig bij het oog op de boeg zonder acrobatische toeren of natte voeten.

Deze intelligente trailer van TTH is met recht een revolutie in bootvervoer. Op de weg rij je er ontspannen mee naar iedere bestemming. Eenmaal bij de helling zullen medewatersporters jaloers toekijken hoe eenvoudig het te water laten gaat. De iTrailer is op dit moment in 7 verschillende smaken te verkrijgen. De kleinste is de 750S, geschikt voor een bootlengte tot 5,5m en een gewicht van max 500kg. Dit loopt op naar de 2700SLT voor een bootlengte van 7 meter en een gewicht tot 2100kg.

Voor meer informatie:
TTH Watersport
Schelphorst 22c6
1771 SL Wieringerwerf

E: [email protected]

T: 0227-604362
T: 0654-764967

www.tthwatersport.nl
www.itrailers.nl

Facebook Comments "Revolutie in bootvervoer"
                         my-ip