Plezier op de Joyboat

Artikel - Plezier op de Joyboat

Plezier op de Joyboat

Door Walter Knopper

Bootbouwer Sebastian Sadowski had voor de bouw van de Joyboat een helder concept voor ogen. Hij wilde een boot maken die ook voor de onervaren watersporter zeer eenvoudig te varen is. Of het hem gelukt is bekeken we op Boot Düsseldorf.

“Soms doe ik een experimentje”, zegt Sebastian, “Ik laat ongeoefende watersporters mijn boot zien, met name de stoel en de joystick. Na vijf minuten varen ze weg alsof ze gaan waterfietsen, het is zo eenvoudig. De boot is echt voor zowel watersporters als voor absolute beginners. De ideale verhuurboot die met joystick of smartphone gevaren kan worden voor veel fun en beleving”, meent de bootbouwer.

Joystick besturing

De joystick is zowel het bedieningsinstrument voor de voortstuwing als voor de richting. De Joyboat is uitgerust met zes accu’s en twee elektrisch aangedreven motoren. De energiebalans is zo ontwikkeld dat een nacht laden, een volle dag varen garandeert. De Joyboat is met een maximum snelheid van 5 knopen per uur geen speedboot maar heeft wel de capaciteit om 12 uur lang te varen. “Mijn klanten melden me dat ze hun boot eens per drie dagen moeten opladen”, vertelt Sebastian, “wie vaart er immers 12 uur op een dag?”

Constructie en interieur

Bij de constructie van de boot stonden veiligheid en comfort voor de bestuurder en zijn gasten voorop. Dat resulteerde onder andere in de keuze voor een romp met twee drijvers waardoor de Joyboat evenzo stabiel is als een catamaran. “Er kunnen zes mannen aan één kant van de boot gaan zitten zonder dat er rare dingen gebeuren”, zegt Sebastian. Heel belangrijk was, bij het ontwerpen van de boot, ook het gewicht van de boot en de rompweerstand gezien de keuze voor een elektrische aandrijving al was gemaakt.

Tussen de twee bestuurdersstoelen bevindt zich de joystick en een monitor. De touchscreen monitor heeft een uitgebreid menu waarop onder andere de koers is af te lezen, de stand van de twee motoren, de snelheid en de resterende vaartijd. De software is op Androïd basis waardoor het bootje ook met een smartphone te varen is. Ook het aanwezige audiosysteem kan door middel van een bluetooth verbinding met de smartphone worden bediend. Wanneer in de telefoon een muziek afspeellijst is opgeslagen, heeft de bestuurder het genot van zijn zelf gekozen muziek onderweg.

Onder de zitting is ruimte voor een koelkast of koelbox. In het midden is een kleine tafel voorzien van twee bekerhouders gesitueerd. De twee stuurstoelen en het grote zonnedek in de punt zijn voorzien van comfortabele hoofdkussens. De semi open spiegel heeft een groot zwemplatform uitgerust met een inklapbare zwemtrap. Optioneel is een bimini die uitgeklapt, op warme en zonnige dagen, de helft van de boot van schaduw voorziet.

HISWA

De eerste modellen van de Joyboat varen op de Bodensee en op het Gardameer. Ook zijn er modellen verkocht aan klanten uit Frankrijk en Zwitserland. De Poolse werf Sky-Yacht kwam met de Joyboat al naar grote beurzen zoals Berlijn, Parijs en Düsseldorf. Van 5 t/m 9 maart zal de Joyboat ook op de HISWA Amsterdam Boat Show te bewonderen zijn.

Technische Specificaties:

Lengte: 4.28 m

Breedte 2.17 m

Diepgang 0.34 m

Doorvaarthoogte 1.16 m

Gewicht 390 kg

Facebook Comments "Plezier op de Joyboat"
                         my-ip